Dossier

Roaming al gratis, nu ook goedkopere internationale tarieven binnen de EU

12 vragen over het einde van roaming

Hoe lang kan ik mijn tariefplan net zoals thuis gebruiken in één van de 28 EU-lidstaten?

De Fair Use Policy bepaalt dat zolang je je nationaal tariefplan in België blijft gebruiken je dit ook kunt in één van de 28 EU-lidstaten (alsook Noorwegen, Lichtenstein en IJsland).

Operatoren hebben echter wel het recht om toch bijkomende kosten aan te rekenen indien zij misbruik vaststellen. Dit mogelijk misbruik wordt vastgesteld over een periode van 4 maanden. Ligt je verbruik van roaming voor die periode hoger dan je nationaal verbruik, dan heeft je operator het recht je daarvoor extra aan te rekenen. De maxima voor die extra kosten liggen op 3,2 eurocent per gemaakte belminuut, 1 cent per verzonden sms en 7,7 euro per verbruikte GB aan mobiele data.

Zijn er volumebeperkingen voor bellen, sms’en en mobiele data als ik reis binnen Europa?

Als je abonnement onbeperkt bellen en sms’en bevat, dan geldt dit ook voor wanneer je reist binnen Europa (één van de 28-lidstaten). Als je over onbeperkt mobiele data beschikt, dan mag je operator een limiet vastleggen op dit volume. Indien dit het geval is, moet je operator je daar vooraf over inlichten. Je operator heeft enkel het recht een limiet op uw mobiele data op te leggen als je minder betaalt dan € 3,85/GB (in 2018 wordt dit minder dan € 3/GB en in 2019 minder dan € 2,25/GB). Aangezien er in België weinig mobiele abonnementen met onbeperkte mobiele data zijn, zal dit weinig tot niet voorkomen.

Toch kunnen we het verduidelijken met een passend voorbeeld. Base 45 heeft haar datavolume tot eind dit jaar verhoogt tot 24 GB en dit aan € 45 per maand. Dat betekent dat je per GB € 1,875 betaalt (€ 45 / 24 GB). Dit betekent dat je operator een limiet mag opleggen. In dit voorbeeld zal de limiet 9,7 GB bedragen. Dit bedrag wordt berekend door de abonnementskost (€ 45) te delen door de maximumprijs die je operator moet betalen aan de buitenlandse operator per verbruikte GB (€ 9,317) en dit te verdubbelen. Voor Proximus Mobilus L, met 8 GB datavolume inbegrepen, zal er geen limiet zijn omdat de prijs per GB meer dan € 3,85 bedraagt. Hetzelfde geldt voor Orange Arend, ook hier zal er geen limiet zijn op de inbegrepen 10 GB aan mobiele data.

Wordt roaming binnen de EU automatisch gratis of moet ik nog iets activeren bij mijn nationale operator?

Je hoeft zelf niets te ondernemen. Je operator zal automatisch stoppen met je extra te factureren voor je roamingverbruik wanneer je vanaf 15 juni 2017 reist binnen de EU.

Wat kan ik doen indien toch blijkt dat mijn operator mij extra aanrekent voor roaming verbruik na 15 juni 2017?

Allereerst is het aangewezen deze extra kosten te betwisten bij je operator. Indien je operator hier geen gehoor aan geeft, kan je steeds terecht bij de telecomregulator, de Ombudsdienst Telecom, alsook uiteraard Test Aankoop om je klacht te uiten.

Kan ik nu ook gratis bellen van thuis uit naar vrienden en familie binnen Europa?

Neen, van thuis bellen naar het buitenland is geen roaming. De nieuwe regulering is enkel van toepassing op communicaties (bellen, sms’en, data) die je maakt wanneer je op reis bent binnen Europa. De prijzen voor bellen naar een ander Europees land (of buiten Europa) zijn niet gereguleerd. 

Als ik reis binnen de EU, hoeveel betaal ik dan om een oproep te ontvangen?

Helemaal niets, net zoals je thuis gratis oproepen ontvangt, geldt dit vanaf 15 juni 2017 ook binnen één van de 28 EU-lidstaten. Thuisblijvers die je opbellen wanneer je op reis bent in Europa, bellen ook aan nationale tarieven. Zij betalen in dit geval dus niet extra voor een oproep omdat jij je elders in Europa bevindt. 

In welke landen kan ik mijn nationaal tariefplan op dezelfde manier als thuis gebruiken vanaf 15 juni 2017?

In alle 28 landen van de Europese Unie zijnde: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden. Ook in landen als IJsland, Liechtenstein en Noorwegen werd roaming gratis vanaf 15 juni 2017.

Is het nog steeds een goed idee om een lokale SIM-kaart te kopen als ik reis naar en/of binnen de Europese Unie voor een lange periode (meer dan 2 weken)?

Indien het slechts om enkele weken gaat, waarschijnlijk niet. De roaming Fair Use Policy is net ontworpen voor mensen die periodiek regelmatig reizen naar en binnen de Europese Unie. Indien je echter onafgebroken voor meerdere maanden verblijft in een andere land dan hetgeen waar uw abonnement vandaan komt, is het aangewezen om bij je operator na te vragen welke Fair Use Policy die precies toepast. In functie daarvan kan het dan alsnog handig zijn om een lokale SIM-kaart aan te kopen in het land waar je verblijft.

Als ik niet binnen de limieten van mijn abonnement blijf, wat mag mijn operator mij dan extra aanrekenen?

Indien je extra verbruikt in roaming dan wat je abonnement toelaat, dan mag je operator extra kosten aanrekenen voor je verbruik in het buitenland. Hiervoor werden ook maxima vastgelegd:

  • 3,872 eurocent per minuut voor een gemaakte oproep (BTW inbegrepen)
  • 1,21 eurocent per verzonden SMS (BTW inbegrepen)
  • € 9,317 per verbruikte GB (BTW inbegrepen), want neerkomt op minder dan 1 cent per MB

Voor alle duidelijkheid is dat de meerprijs die je operator kan aanrekenen voor je verbruik buiten bundel in roaming bovenop de meerprijs aan nationale tarieven die je sowieso gaat betalen omdat je buiten je nationale limiet gaat verbruiken. De grote operatoren als Proximus, Orange en Base hebben al bevestigd dat zij enkel de nationale buiten bundel tarieven zullen hanteren en dus geen meer kost zoals aanrekenen wanneer dit buiten bundel verkeer tijdens roaming plaatsvindt.

Ik woon nabij de grens en mijn netwerk maakt vaak verbinding met één van onze buurlanden. Zal ik mijn abonnement normaal kunnen blijven gebruiken zonder risico op de limieten van gratis roaming te overschrijden?

Zonder problemen! Zolang je gsm/smartphone maar minstens één maal per dag verbinding maakt met je nationaal netwerk, zal je door je operator niet beschouwd worden als iemand die dagelijks roamt. Dus bestaat er geen risico dat je je limieten overschrijdt.

Ik werk in één van onze buurlanden. Zal ik mijn abonnement normaal kunnen blijven gebruiken zonder risico op de limieten van gratis roaming te overschrijden?

Zonder problemen! Je kan ofwel kiezen om een nationale SIM-kaart of een SIM-kaart van het land waar je werkt te gebruiken. In beide gevallen zal de roaming Fair Use Policy gelden. Zolang je gsm/smartphone maar minstens één maal per dag verbinding maakt met het netwerk van uw SIM-kaart, zal je door je operator niet beschouwd worden als iemand die dagelijks roamt. Dus bestaat er geen risico dat je je limieten overschrijdt.

Kunnen er uitzonderingen worden toegestaan?

Europa heeft de virtuele operatoren (die niet over een eigen netwerk beschikken) toestemming gegeven om een afwijking op deze regel. De wetgever vertrekt van het principe dat een virtuele operator niet in staat in om alle kosten voor roaming te dekken voor zijn klanten. Deze afwijking moet vooraf worden goedgekeurd door de telecom-regulator.