Dossier

Offline navigeren met Google Maps

25 juli 2019
Smartphone op een houder in een auto met de Google Map-app geopend.

Rijd je binnenkort naar het buitenland, met Google Maps op je smartphone als gps? Om veel mobiele data te besparen kan je de kaart van je reisweg vooraf downloaden zodat je de routebeschrijving offline kan volgen. We tonen hoe je te werk gaat.

Door offline kaarten te gebruiken in Google Maps kan je veel data besparen. Geen zorgen dus dat je de kostbare data in je bundel opsoupeert terwijl je de weg zoekt naar je hotel. Let wel: je kunt offline enkel een routebeschrijving voor de auto opvragen, fiets- of wandelroutes of routes via het openbaar vervoer werken niet. Gedownloade kaarten blijven in principe een jaar beschikbaar, maar hou je ze up-to-date (manueel of automatisch), dan schuift de "vervaldatum" telkens ook weer op.

Een kaart downloaden voor offline gebruik is eenvoudig. Onderstaande stappen gelden voor zowel Android- als iOS-toestellen.

  1. Zorg dat je in de app Google Maps bent ingelogd met je Google-account.
  2. Bepaal welk gebied je wilt opslaan, door bijvoorbeeld de plaatsnaam in te voeren (bv. Parijs).
  3. Tik onderaan op de naam of het adres van de plaats en vervolgens op de drie puntjes rechtsboven. Kies Offline kaart downloaden > Downloaden.
  4. Als je geen internetverbinding hebt, gebruikt Google Maps nu je offline kaart voor routebeschrijvingen.Om een opgeslagen kaart te bekijken, tik je op de drie streepjes links op de zoekbalk en vervolgens Offline kaarten. Je kunt je kaart bv. updaten, de naam wijzigen of verwijderen. Je kunt bv. ook zien hoeveel geheugenruimte de kaart in beslag neemt op je smartphone. 

De kaarten worden standaard op je toestel opgeslagen, maar zeker als het om grote of dichtbevolkte gebieden gaat, kan de downloadgrootte behoorlijk oplopen, tot bv. 1 GB. Download een gebied daarom altijd best terwijl je met een wifinetwerk bent verbonden. Om opslagruimte op je toestel te besparen, kan je er eventueel voor kiezen om het geselecteerde gebied op een SD-kaart op te slaan (enkel Android). Dat doe je zo:

  1. Tik op de drie streepjes links op de zoekbalk en dan op Offline kaarten.
  2. Tik rechtsboven op Instellingen (tandwielicoontje).
  3. Kies bij Opslagvoorkeuren voor SD-kaart.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2020

Kan ik nu offline ook een route ingeven? En krijg ik de navigatie en routegegevens dan ook te zien of te horen

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2020

Heb het net utgeprobeerd en het werkt prima. Bedankt

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies