Wat doe je als je smartphone verloren of gestolen is?

Het eerste waar je over moet nadenken als je je smartphone niet meer vindt, is waar en wanneer je hem het laatst gebruikt (en weggelegd) hebt. Probeer je smartphone eens op te bellen met een ander toestel, misschien ligt die toch nog in de buurt. Als je je smartphone vergeten bent op een plaats zoals de bus of een museum, bel de plaats of organisatie op en vraag naar verloren voorwerpen.
Bij sommige smartphones heb je de mogelijkheid om met een ander toestel een boodschap te laten verschijnen op je vergrendelscherm. Je kan natuurlijk ook vooraf je contactinformatie op je achtergrondfoto zetten. Als een behulpzame persoon je smartphone vindt, kan die jou contacteren. Als dat niet werkt, ga dan aangifte van verlies of diefstal doen bij de politie.
Hou ook het serienummer/IMEI-code (International Mobile Equipment Identity) van je smartphone bij. Deze code van 15 cijfers kun je aanvragen door *#06# in te toetsen in je bel-app of opvragen bij je provider. Je hebt dit nodig om aangifte te doen bij de politie.
Geolocatie
Schakel de lokalisatiefunctie in van je smartphone. Dat gaat via de app ‘vind mijn apparaat’ of iets gelijkaardig. Zorg er ook voor dat je ingelogd bent op je iCloud (Apple) of Google-account (Android). Zo kan je, als je apparaat verloren is, via iCloud of Google Maps live de locatie volgen zolang het toestel aanstaat. Als het toestel niet aanstaat wordt de laatst gekende locatie weergegeven.Bescherm je data
Als je smartphone onvindbaar lijkt te zijn, zorg er dan voor dat je data niet in verkeerde handen kan vallen. Hier zijn een aantal tips.
- Vergrendel je telefoon met een pincode, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo vermijd je dat iedereen zomaar je smartphone kan gebruiken.
- Bel naar je telefoonoperator en gebruik je IMEI-code om je telefoon te laten blokkeren. Let wel op: met veel technische kennis kan de IMEI-code van je smartphone veranderen. Deze methode geeft dus geen 100% garantie.
- Vraag de telefoonoperator ook je SIM-kaart te blokkeren.
Kan je je data terugkrijgen?
Ja, als je ergens een geldige back-up hebt staan, kan je die downloaden naar een nieuw toestel. Dat kan via apps zoals iCloud (Apple) of Google Drive (Android). Zet automatische back-ups aan of doe er regelmatig een manueel. Stel daarbij ook in welke gegevens in de back-up moeten en welke niet.
Krijg je een vergoeding?
Soms. Het hangt ervan af welke verzekering je hebt, maar de opties zijn zeer beperkt en vaak te duur in vergelijking met de waarde van je toestel.
Is je smartphone verloren gegaan en zoek je een nieuwe? Onze vergelijker kan je verder helpen.