Dossier

Smartphones voor senioren

29 februari 2016
gsm seniors

Op een zekere leeftijd hebben sommige mensen moeite om een gsm te gebruiken. Nog een grotere uitdaging is een smartphone, vanwege dat touchscreen en al die functies. De beste gsm voor senioren uit onze laatste test is nochtans een smartphone.

Voor- en nadelen

Wij hebben de belangrijkste seniorensmartphones op de markt in het labo getest en laten beoordelen door 9 personen op leeftijd.

Algemene voordelen

Gsm’s voor senioren bieden een uitkomst voor bepaalde ouderdomsverschijnselen (problemen met het zicht, het gehoor, het geheugen of de fijne motoriek …) dankzij:
  • een laadstation om de gsm gemakkelijk op te laden;
  • grote tekst en iconen (en een groter scherm) voor een betere zichtbaarheid;
  • sneltoetsen om gemakkelijk de meest gebruikte contactpersonen te kunnen bellen;
  • noodtoets om automatisch één na één een reeks vooringestelde personen te bellen tot  iemand opneemt;
  • grote toetsen die makkelijker te bedienen zijn.

Nog voor verbetering vatbaar

Grote gsm-fabrikanten investeren niet in deze specifieke markt, wat wellicht deels verklaart waarom de toestellen geen indrukwekkende prestaties leveren.

Zo kan het lastig zijn om een sms te lezen, omdat de letters soms te groot zijn voor het scherm, waardoor u veel moet scrollen. Ook de vormgeving laat wel eens te wensen over, bijvoorbeeld bij gsm’s met bepaalde toetsen zonder aanduiding. En jammer genoeg werkt de noodfunctie niet altijd even doeltreffend. Sommige toestellen stoppen namelijk met bellen als ze een voicemail aan de lijn krijgen. Dat is natuurlijk een probleem, want de ontvanger krijgt de boodschap dan mogelijk pas veel later te horen. Dit is nochtans te vermijden door de ontvanger bepaalde toetsen te laten indrukken om de automatische noodoproepen te stoppen.

Om de consument over de streep te trekken, voegen veel fabrikanten een camera toe, maar die is gewoonlijk van erbarmelijke kwaliteit. Als u absoluut foto’s wilt kunnen maken met uw toestel, kiest u beter voor een echte smartphone.