Dossier

Bellen naar het buitenland: grensoverschrijdend duur?

24 oktober 2013
téléphoner à l'étranger sans se ruiner

24 oktober 2013

De prijs van een gesprek vanuit België naar de rest van Europa varieert sterk. En voor gesprekken naar de Verenigde Staten is het verschil nog groter, omdat die bij bepaalde formules gratis zijn. Hoog tijd om wat klaarheid te scheppen in het kluwen van tarieven.

10% van de gesprekken via de vaste telefoon of via gsm gaan naar het buitenland. Wat u daarvoor betaalt varieert sterk naar gelang van uw tariefformule. Sommige van de talrijke formules die de operatoren aanbieden, zijn immers veel minder interessant voor internationale gesprekken dan andere. 

De grote operatoren voor vaste telefonie en gsm

De grote operatoren hanteren doorgaans forse basistarieven. Ze profiteren ervan dat hun triple play-pakket (voor digitale tv, telefonie en internet), waar eind 2010 al een miljoen Belgen op geabonneerd was, de overstap naar een andere operator ontmoedigt. Niettemin bieden ze speciale formules aan voor wie veel naar het buitenland belt. En die doen de prijs soms aanzienlijk zakken. De gsm-operatoren zijn zelden voordelig om internationaal te bellen. Maar hun grote troef is natuurlijk de bewegingsvrijheid: met uw gsm belt u eender wie, eender waar en wanneer. 

Bellen via het internet

In dit internettijdperk wint echter ook Voice over IP steeds meer terrein: daarmee kunt u gesprekken voeren via het internet. Dat is normaal gesproken gratis voor gesprekken van computer naar computer, maar er zijn ook betalende formules om te bellen naar een telefoon- of gsmnummer. Dit is vaak heel voordelig. De meest bekende VoIP-aanbieder is Skype.

Alternatieve operatoren

Alternatieve operatoren bieden vaak erg interessante prijzen aan. Als u ten minste wijs geraakt uit hun aanbod. Soms bieden ze bijvoorbeeld wel een iets lager basistarief aan, maar geen optie voor internationaal bellen. Andere doen dat dan weer wel, maar niet voor alle geografische zones. Vele aanbieders van vaste telefonie werken trouwens met CPS, een viercijferige code die u invoert om te bellen (dit gaat enkel met een Belgacom-lijn). 

Internationale belkaarten

Op basis van de reclame lijken voorbetaalde kaarten interessant. Daarmee moet u een code vormen vooraleer u het nummer van uw correspondent intoetst. Op die manier zou u bellen tegen een voordelig tarief. Maar dat is moeilijk te controleren. Noch via het internet, noch bij de verkoper valt immers makkelijk te achterhalen welke tarieven gelden. Ze verschillen naar gelang u met een gsm of vaste telefoon belt en naar gelang de bestemming. Vaak ontdekt u pas aan het begin van een gesprek over hoeveel gesprekstijd u beschikt voor het betaalde bedrag. Vanwege het grote gebrek aan transparantie raden wij dergelijke belkaarten dan ook niet aan.