Nieuws

TomTom: nieuws voor globetrotters

18 september 2015
TomTom: nieuws voor globetrotters

Als u overweegt om buiten Europa te reizen, dan kunnen sommige gps’en van het gamma Go een goede keuze zijn. Voor deze modellen stelt de fabrikant TomTom immers wegenkaarten van de hele wereld ter beschikking, zonder prijstoeslag.

Met een gps kunt u uw reisweg plannen en files vermijden. Wij hebben er een honderdtal getest, zowel standalone versies als apps voor smartphones.

Voor vier recente modellen van het gamma Go (Go 510, 610, 5100 et 6100) heeft de fabrikant TomTom ervoor gekozen om geografische kaarten van de hele wereld ter beschikking te stellen, zonder prijstoeslag. En gedurende de gehele levensduur van het toestel kunt u de gewenste kaarten gratis updaten.

Bij alle andere gps’en van het merk TomTom moet u betalen voor extra kaarten. Voorbeelden: € 64,95 voor de kaart van Australië en € 44,95 (of € 49,95 met 4 updates inbegrepen) voor Rusland.

Verkeersinformatie kan duur zijn!

Met de modellen Go 5100 (€ 300) en 6100 (€ 350), die uitgerust zijn met een geïntegreerde simkaart, kunt u ook gratis verkeersinformatie krijgen in real time. Voor de modellen Go 510 (€ 200) en 610 (€ 250) moet u uw gps (via bluetooth) met uw smartphone verbinden als u op de hoogte wilt zijn van verkeersinformatie. In het buitenland kan het downloaden van deze informatie dus duur uitkomen qua roamingkosten. Afhankelijk van uw gebruik kan het dus voordelig zijn om te kiezen voor de modellen die duurder zijn in de aankoop, maar die gratis verkeersinformatie aanbieden.

Hoe kunt u de wegenkaarten downloaden?

Om de kaarten te downloaden of updaten, moet u eerst het (gratis) programma MyDriveConnect op uw pc installeren, met behulp van een geldig TomTom-account (gelinkt aan het toestel).

Sommige kaarten (bijvoorbeeld de VS en Canada) kunnen een relatief groot gedeelte van het geheugen van uw gps innemen, wat problemen kan geven. Als u uw toestel met een externe geheugenkaart (in MicroSD-formaat, van meer dan 16 GB bij voorkeur) hebt uitgerust, zal TomTom daar automatisch gebruik van maken om er de extra kaarten op te installeren die u downloadt. Maar als u geen microSD-kaart hebt, moet u eerst de kaarten in het interne geheugen van uw gps wissen om ruimte vrij te maken voor de nieuwe. Een tip: installeer de kaarten die u nodig hebt enkele dagen voordat u op uw reis vertrekt.