Nieuws

Fietsradar probeert ongelukken te voorkomen

16 december 2015
Fietsradar probeert ongelukken te voorkomen

Garmin komt met een toestel dat de fietser waarschuwt voor auto’s die van achteren naderen. En de autobestuurders worden verwittigd met een fel rood licht. Het is een interessant systeem, dat echter wel een flinke duit kost en u enkel bewust kan maken van potentieel gevaar.

Belgische fietspaden halen lang niet het niveau dat bijvoorbeeld Nederlanders gewend zijn. Daarom voelen onze fietsers zich vaak niet veilig wanneer ze moeten fietsen op of naast een autoweg. Hun vrees is terecht. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de meeste dodelijke ongevallen met fietsers worden veroorzaakt door automobilisten die van achteren komen. Gps-fabrikant Garmin brengt nu een radar voor fietsers op de markt.

Display op het stuur en achterlicht

De Rearview Radar bestaat uit twee delen: een display en een lamp met ingebouwde radar. De display wordt gemonteerd op het stuur, de lamp op de zadelstang. Zodra een naderende auto zich op minder dan 140 meter achter de fietser bevindt, wordt hij opgepikt door de radar. Onder aan de display ziet de fietser een lichtpunt verschijnen dat naar boven opschuift naarmate de afstand tussen auto en fiets verkleint. Tegelijk begint het achterlicht te flikkeren. Hoe dichter de auto nadert, hoe meer ledlampjes worden geactiveerd om het lichtsignaal te versterken.

Achterlicht met ingebouwde radar

De radar kan tot acht auto’s detecteren. Hij is bijzonder gevoelig en slaagt er goed in om naderende wagens te onderscheiden van fietsers, geparkeerde auto’s en wagens die de andere kant op rijden. Ook motorrijders herkent hij meestal. De batterij van het licht zou tien uur meegaan als hij flitst en vijf uur als hij continu brandt.

Bewust maken van gevaar

Wordt dit een onmisbaar onderdeel van een fiets? Nee. De Rearview Radar kan nooit garanderen dat de gebruiker niet zal worden aangereden. Maar het is een interessant systeem dat zowel fietsers als automobilisten bewust maakt van potentieel gevaar. Bovendien is het erg gemakkelijk te installeren en te gebruiken. Helaas kosten display en licht een flinke duit: vanaf € 300. Eigenaars van een Garmin Edge 1000 (een gps voor fietsers) kunnen volstaan met het licht (vanaf € 200), omdat het display van de Edge 1000 gebruikt wordt voor de weergave van de naderende auto’s met licht en geluid via het ANT+ netwerk protocol.

Display te monteren op het stuur