Nieuws

Bryton 60E: comfortabeler fietsen met spraakbegeleiding

15 april 2014
Bryton 60E: comfortabeler fietsen met spraakbegeleiding

Bryton pakt als eerste uit met spraakbegeleiding op een gps voor fietsers. Die biedt extra comfort, al kent het systeem nog beperkingen. En echt goedkoop is de fiets-gps niet.

 

Een fiets-gps met spraakbegeleiding is handig voor wie niet meer zo goed dichtbij ziet, of gewoon om in het verkeer minder naar het scherm van de gps te moeten kijken. Een gesproken stem geeft instructies via een oortje dat met Bluetooth draadloos in verbinding staat met de gps. Het oortje moet u apart bijkopen; reken op enkele tientallen euro’s.

Accuraat, behalve op moeilijke punten

De spraakbegeleiding werkt prima als u het toestel laat navigeren naar een plek die u zelf ingeeft. Ze kondigt afslagen op de weg duidelijk en tijdig aan, met de nodige herhalingen. Bij rotondes zegt ze u netjes welke afslag (1e, 2e, 3e…) te nemen.

Als u een rit van uw computer of de website van de fabrikant op de gps laadt, is de spraakbegeleiding doorgaans ook accuraat, al stelden wij af en toe een foutje vast. En bij rotondes stuurt de stem u naar links en/of rechts in plaats van gewoon de afslag aan te geven.

Tot slot kijkt u bij moeilijke kruispunten altijd beter vooraf even naar het scherm om te weten welke richting u uit moet.

Comfortabeler rijden

Door de gesproken instructies kunt u beter op het verkeer en de weg letten. Maar af en toe naar het scherm kijken blijft nodig om het overzicht te behouden en te anticiperen op moeilijke (kruis)punten en mogelijke foutjes.

Hoe lang de stem het uithoudt, hangt van het oortje af (4 tot 9 uur en meer). Dat bepaalt tevens hoe goed u het verkeer of medefietsers kunt horen.

Als de batterij van het oortje leeg is, valt u terug op de gps zelf. De aanwijzingen op het scherm zijn goed leesbaar en ze worden met pieptonen benadrukt. De batterij van de gps heeft een autonomie tot 16 uur.

Vrij prijzig

Bryton 60E kost, zonder oortjes, € 329 en meer, afhankelijk van de bijbehorende accessoires. In die prijs zit een gratis kaart van OpenStreetMap, bv. een Benelux-kaart.
Die prijs zit in de buurt van die van vergelijkbare modellen van andere merken. Maar u hebt er spraakbegeleiding bovenop. Alleen spijtig dat het systeem niet helemaal op punt staat.