Koopgids

Koopgids gps

08 juni 2016
gps auto

Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

 

Welk gps kiezen ?

Met een goed navigatiesysteem via satelliet raakt u nooit de weg kwijt. Een gps is hoe dan ook handig, zowel voor ritten in eigen land als voor langere reizen doorheen Europa. Eens de gps uw positie heeft bepaald via een satellietsignaal, leidt hij u naar uw bestemming via de reisweg die u verkiest: de kortste, de snelste, de goedkoopste enz.
Bovendien kan elk gps-systeem u de weg wijzen naar hotels, tankstations, bezienswaardigheden enz. De gps geeft uw geschatte aankomsttijd, wat erg handig is. Hij meldt ook wanneer u de maximumsnelheid overschrijdt en soms wanneer u een vaste flitser nadert. Maar wat is het handigst in uw geval: een gps-app op uw smartphone of een afzonderlijke gps? Lijkt een ingebouwde gps u beter? Of hebt u een gps voor specifiek gebruik nodig?

Wij testen regelmatig de meest recente gps’en op de markt. Bekijk dus ook de testresultaten van de verschillende modellen en van de apps en toestellen die wij aanbevelen.

U hebt de keuze tussen verschillende navigatiesystemen via satelliet:

Draagbare gps

Een klassieke gps bevestigt u boven het dashboard en sluit u voor de stroomtoevoer aan op de sigarettenaansteker.

Voordeel

 • Perfecte oplossing voor veelvuldig gebruik of voor gebruik in het buitenland.

Nadelen

 • Vergt een extra uitgave.
 • Als u de gps in de auto laat zitten, kan het een lokmiddel zijn voor dieven.

Meer informatie vindt u in ons dossier over draagbare gps’en

Gps-app voor smartphones

Als u een smartphone hebt, hoeft u misschien geen gps-toestel bij te kopen. Meestal werken gps-apps ook behoorlijk goed. En doordat nieuwe smartphones een alsmaar groter scherm hebben, is de informatie ook duidelijk zichtbaar.

Voordelen

 • Een gps-app op uw smartphone installeren is interessant en goedkoper als u maar zelden routebegeleiding nodig hebt. 
 • Aangezien u uw smartphone altijd meeneemt, hebt u ook altijd een gps bij de hand, zelfs als u zich te voet verplaatst.

Nadelen

 • Een gps-app vergt nogal wat interne geheugenruimte: een kaart van Europa neemt bijvoorbeeld al meer dan 3 GB in beslag
 • De app vraagt ook meer van uw gsm-batterij. Het kan dus handig zijn om een laadkabel bij te kopen om uw smartphone aan te sluiten op de sigarettenaansteker van de auto (€ 10 tot € 20).
 • Vaak kunt u niet tegelijkertijd bellen. De meeste smartphones sluiten de app als u een oproep krijgt (of een sms verstuurt), zodat u nadien de routebegeleiding weer moet opstarten.
 • De smartphone levert vaak minder goed geluid dan een draagbare gps.

Een goede raad: download liever geen gratis gps-app, want dan verschijnt er tijdens het rijden ook ongewenste reclame op het scherm.

Meer hierover leest u in ons dossier over gps-apps

Om een gps-app te gebruiken, koopt u het best een smartphonehouder voor de auto. Dat hoeft geen houder van de smartphonefabrikant te zijn, want er bestaan universele houders die goedkoper zijn.

Ingebouwde gps

Een gps die in het dashboard van de auto is ingebouwd, heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen

 • Geen houder of steun nodig en minder kans op diefstal. 
 • Gewoonlijk dekt de gps 45 Europese landen.
 • Probleemloze ontvangst in tunnels en overdekte parkings.
 • Reageert onmiddellijk als u plots een andere kant op rijdt, terwijl dat bij een niet-ingebouwde gps vaak 2 tot 3 seconden duurt.
 • Groot scherm.
 • Uitstekende geluidskwaliteit, vermits de gps in verbinding staat met de luidsprekers.
 • Bluetooth-verbinding om handenvrij te bellen.

Nadelen

 • Vaak duur, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding minder gunstig is.
 • De gps is voor altijd ingebouwd en de routes, de weergave en de spraakbegeleiding vernieuwen dus niet automatisch.
 • Bij de meeste auto’s moet u betalen voor updates. 

Lees ook onze beoordeling van de ingebouwde gps van verschillende automerken.

Specifieke gps
Verschillende gps-fabrikanten bieden ook speciale modellen aan:
-Gps voor mobilhomes: de bedoeling is dat de gps de rit vergemakkelijkt door moeilijke routes te vermijden, zoals wegen met te lage doorgangen, te smalle straatjes (waarvoor hij ook kan waarschuwen) en bruggen waarvoor de mobilhome te zwaar is. De gps geeft ook nuttige plaatsen voor mobilhomes aan, zoals dienstenzones en parkeerplaatsen. Meer informatie vindt u in onze test van gps’en voor mobilhomes
-Gps voor fietsers en/of wandelaars: anders dan een gewone gps voor de auto vereist zo’n gps toch nog een kaart en kompas. Een wandel-gps heeft een beperkte batterijduur (wat een probleem kan zijn als u de weg kwijt raakt) en dient vooral om uw positie op de kaart te bepalen (aan de hand van de gps-coördinaten), de weg naar mooie stopplaatsen te wijzen of een vooraf opgeslagen wandelroute aan te geven. Sommige geven ook meer informatie over uw wandelroute, zoals de hoogte, de hoogteverschillen, de resterende afstand enz. Meer daarover leest u in ons dossier over gps’en voor wandelaars en fietsers.