Eerste indruk

TomTom VIO: duur en niet zo nuttig

03 mei 2017
TomTom Vio Gps Scooter

TomTom lanceerde een tijdje geleden een oplossing voor gps-navigatie op scooters. Geen must voor de occasionele gebruiker, vinden wij.

De TomTom VIO bestaat uit twee elementen: een gps-app (iOS en Android) voor de smartphone en een rond, draadloos schermpje dat via bluetooth communiceert met de navigatie-app op uw gsm.

Scherm: weinig functies, maar goede zichtbaarheid

Het scherm, dat wordt gemonteerd aan een zijspiegel, is tamelijk klein en heeft geen hoge resolutie. Maar de zichtbaarheid is goed, ook in direct zonlicht. Het is eveneens bestand tegen regen en sneeuw.

Het scherm reageert op drie plaatsen: bovenaan, om een eerder ingevoerd adres te zoeken; in het midden, om in- of uit te zoomen; en onderaan, om te switchen tussen navigatie en trajectoverzicht. De VIO reageert trouwens op de aanraking van een handschoen.

Handig is dat de VIO een visuele waarschuwing geeft wanneer u te snel rijdt: het scherm wordt rood en zowel uw huidige snelheid als de snelheidslimiet wordt weergegeven. Remt u af, dan verdwijnt deze aanduiding weer. Hij geeft ook een visueel signaal wanneer er een oproep binnenkomt.

Link met smartphone

Het eigenlijke werk gebeurt op uw smartphone. Om een adres te zoeken of de helderheid van het scherm aan te passen, moet u daar zijn.

De gesproken instructies zijn ook alleen hoorbaar via een bluetoothverbinding tussen gsm en helm.

Beter af met een smartphonehouder

De vraag is waarom u de TomTom VIO zou aanschaffen terwijl uw smartphone, vastgeklikt op een houder op het stuur, dezelfde klus klaart. Uw gsm is wellicht niet bestand tegen regen en sneeuw, maar moet u daarom € 160 neertellen voor een VIO? Wij vinden van niet. Voor mensen die hem dagelijks gebruiken, zoals koeriers, heeft de TomTom VIO wellicht zijn nut.

Bekijk hier de testresultaten van de compatibele TomTom-apps

TOMTOM GO 6200
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00
TOMTOM GO NAVIGATION (ANDROID)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 64,95