Eerste indruk

Sygic Augmented Reality raakt het noorden kwijt

06 november 2017
Gps Sygic

Sygic heeft aan zijn navigatie-app een functie “augmented reality” toegevoegd. De functie werkt als een camera waar met pijlen op het beeld wordt aangeduid welke weg je moet volgen. Je betaalt € 9,99 voor deze premiumfunctie. Enige nadeel: je raakt er volledig van gedesoriënteerd.

Het is niet de eerste keer dat een navigatiesysteem kiest voor een functie “augmented reality”, maar het gebeurde nooit met succes. Sygic heeft nu ook zo een functie ontwikkeld die zowel werkt op Android als op iOS. Op iOS wordt echter alleen de horizontale versie ondersteund.

Op de autostrade

Met een gewone wegenkaart als afbeelding is het gemakkelijk om de afrit op de autostrade te tonen die je binnen enkele honderden meters moet nemen. Met het camerabeeld kan je natuurlijk zo ver niet kijken. Bijgevolg is het onmogelijk in te schatten welke afrit je moet nemen. Het enige waar je je op kunt baseren is de afstand tot de afrit die bovenaan links staat vermeld.

Bij druk verkeer is het overigens nóg moeilijker om wijs te raken uit de visuele instructies omdat de pijl op je beeld dan door de auto’s voor je loopt. Bij traag verkeer zal de functie soms een gele lijn tonen, maar die leidt meer af dan iets anders.

In de Augmented Reality (links Android, verticaal en midden iOS, horizontaal) kun je onmogelijk de afstand tot de afrit inschatten met behulp van de blauwe pijl. De klassieke weergave op het rechtse scherm is veel duidelijker.

De storende gele lijn (met pijlen in de tegenovergestelde richting) die druk verkeer aangeeft, duikt op in de verticale Androidversie (links) net op het moment dat je rechts een afrit moet nemen ...

In de stad

Vergelijkbare problemen vinden we terug bij navigatie in de stad. De afstand tot het volgende kruispunt is heel moeilijk in te schatten aan de hand van de visuele informatie.

Het wordt pas echt moeilijk wanneer je twee keer kort na mekaar moet afslaan, wat in een stad toch vaak voorkomt. Met de “augmented reality” kan alleen de eerstvolgende actie worden getoond. Als het systeem meer wil tonen, zijn de pijlinstructies niet meer coherent met het camerabeeld en dat zorgt voor verwarring. Dat is ook problematisch op ronde punten met meer dan 4 afritten of met 2 afritten die kort na elkaar liggen.

Wanneer je in de stad achter een vrachtwagen of een bus rijdt, blokkeren die volledig het gezichtsveld van je camera waardoor de pijlinstructies zeer onduidelijk worden.

Noch de verticale Androidversie (links), noch de horizontale iOS-versie (midden) toont duidelijk welke afslag je moet nemen op het rond punt. De klassieke versie is veel overzichtelijker.

In de Augmented Reality (links Android, verticaal en midden iOS, horizontaal) lijken de instructies te verdwijnen in de achterkant van de bus die ook het zicht van de camera belemmert. 

Geen meerwaarde

Het mag duidelijk zijn dat we geen fan zijn van de “augmented reality”-functie in de navigatie-app van Sygic. Ons advies is dan ook om jezelf € 9,99 en een hoop frustraties te besparen en de functie links te laten liggen.

Vertrouw op onze koopwijzer

Welk navigatiesysteem aan jouw eisen voldoet, vind je in onze Koopwijzer gps.

TOMTOM GO 6200
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 129,00
TOMTOM GO NAVIGATION (ANDROID)
Bekijk testscore Exclusieve toegang
Referentieprijs
 64,95
TOMTOM GO 5200
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 133,75