Dossier

Koopgids losse gps voor de wagen

30 juni 2015
Koopgids losse gps voor de wagen

Gps-toestellen zijn erg handig en worden steeds goedkoper. Er zijn al modellen die minder dan € 100 kosten. Of hebt u meer baat bij een gps-app op uw smartphone?

Welk type hebt u nodig?

Kiezen in functie van gebruik

Hebt u slechts af en toe een gps nodig? Dan opteert u het best voor een basistoestel zonder veel toeters en bellen, en een schermgrootte van liefst 5 inch.

Bent u regelmatig onderweg en hebt u bovendien een hekel aan files? Kies dan voor een toestel met verkeersinformatie, al dan niet met ingebouwde simkaart. Met een simkaart in de gps blijft de verkeersinformatie binnenkomen terwijl u aan het bellen bent met uw smartphone.

U hebt eigenlijk geen gps nodig, maar het zou heel soms wel handig zijn? Als u een smartphone met een data-abonnement hebt, kunt u een gratis applicatie zoals Google Maps of Waze installeren. Die geven meestal degelijke navigatie-instructies.

Als u weleens gaat kamperen met een mobilhome of caravan, hebt u een speciale gps nodig waar auto- én caravanroutes op staan. Voor een vrachtwagen bestaan er nog andere toestellen met zowel vrachtwagen- als caravan- en autoroutes. Omgekeerd bestaan er geen auto-gps-toestellen waar ook caravanroutes op staan. Een vrachtwagen-gps is het duurst (ca. € 500), dan komt de caravan-gps (€ 350-400) en dan de auto-gps.

U kunt helaas niet de auto-gps gebruiken voor een lange wandeling. De fabrikanten hebben de wandelroutes uit hun toestellen geschrapt.

Losse gps, ingebouwde gps of gps-app?

Heeft een ingebouwde gps een meerwaarde ten opzichte van een los toestel? In ons dossier Ingebouwde gps-toestellen: een meerwaarde? leest u meer over de testresultaten van de toestellen in acht wagens. Algemene conclusie: de prijs-kwaliteitverhouding bij de meeste ingebouwde toestellen is middelmatig.

De keuze tussen een losse gps en een gps-app moet u niet laten afhangen van de prijs. Een TomTom Go 500 (met scherm van 5 inch) kost zo’n € 200. Als u opteert voor een betaalde gps-app met alle toeters en bellen, houd dan rekening met alle kosten. We gaan ervan uit dat u al beschikt over een redelijke smartphone. 

  • aanschaf van de app (bv. TomTom Europe): + € 70 
  • gps-houder om de smartphone te installeren: € 50-70 
  • verkeersinformatie (per jaar): € 24 (te vermenigvuldigen met het aantal levensjaren van de gps) 
Dit brengt het totaal algauw op minimaal € 180, waardoor het verschil met een los gps-toestel erg klein wordt.

Omdat apps draaien op performante smartphones, hebben ze wel het voordeel dat ze sneller reageren. Dat is handig voor het zoeken naar adressen, het berekenen van verschillende routes naar eenzelfde bestemming, snel in- en uitzoomen enzovoort. Bovendien worden de schermen van smartphones steeds groter: 4,7 inch en meer is geen uitzondering. Het gebruiksgemak voor het navigeren is daarom zeker vergelijkbaar met dat van een los gps-toestel.

De ingebouwde luidspreker in een smartphone is meestal niet zo krachtig als die in losse gps-toestellen. Als u het volume van uw smartphone niet krachtig genoeg vindt, kunt u een gsm-houder aanschaffen waar een ingebouwde luidspreker in zit. Vergeet overigens niet om uw smartphone in de autolader te steken. Na ongeveer 4 uur navigeren houdt iedere gsm het voor bekeken. Gsm’s worden ook nogal warm door het intensieve gebruik.

Consumenten vragen ons regelmatig waarom een bepaalde app niet te koop is tegen de prijs die in onze koopwijzer of in onze publicaties wordt aangegeven. Dat heeft meestal te maken met promoties van de aanbieders. Als de app hoog geprijsd is maar u hebt hem niet zo dringend nodig, dan loont het om te wachten. Zowel in de App Store (Apple) als in de Google Play Store schommelen de prijzen. Tegen de zomer doen veel appontwikkelaars acties waardoor u een applicatie goedkoper kan krijgen. Bij TomTom bijvoorbeeld kan dat meer dan € 20 schelen. Ook Garmin en Sygic doen acties voor het hoogseizoen. Laat u overigens niet misleiden door Sygic. Deze app kunt u in de Google Play Store of de App Store weliswaar gratis downloaden, maar dan moet u de licentie kopen op de site van Sygic.