Dossier

Koopgids losse gps voor de wagen

30 juni 2015
Koopgids losse gps voor de wagen

Gps-toestellen zijn erg handig en worden steeds goedkoper. Er zijn al modellen die minder dan € 100 kosten. Of hebt u meer baat bij een gps-app op uw smartphone?

Belangrijkste keuzecriteria

Kaarten voor Benelux of Europa

U hebt een ruime keuze. Als u nooit de Belgische grens oversteekt, is een Benelux-kaart ruim voldoende. Maar wie af en toe zijn gps-toestel in het buitenland wil gebruiken, heeft een gedetailleerde kaart van Europa nodig. De basiskaarten (met alleen West-Europa) staan tegenwoordig op alle nieuwe toestellen. Voor ongeveer € 80 meer krijgt u het hele continent. Sommige apparaten bevatten al de volledige kaart van Europa, inclusief Scandinavië en de Oost-Europese landen. Met kaarten die alleen de ‘hoofdwegen in Europa’ bevatten, kunt u niet navigeren naar een straatadres. Ze dienen om de grote lijnen van uw reisweg uit te stippelen. Sommige toestellen beschikken ook over kaarten van de Verenigde Staten en Canada. TomTom heeft kaarten voor meer dan 110 landen.

De kaarten zijn redelijk snel verouderd: elke maand komen er in de Europese Unie honderd rotondes bij. De belangrijkste producenten hebben daarom een updatefunctie voorzien (waarmee ze extra inkomsten genereren). Maar laat u niets wijsmaken: elke twee jaar updaten volstaat ruimschoots. Gelukkig maar, want de updates zijn niet altijd zo makkelijk te installeren en zijn soms erg duur. Als u een nieuw toestel koopt, kiest u beter een gps waar u levenslange kaartupdates bij krijgt. Een goedkope gps heeft waarschijnlijk geen levenslange updates.

Groot of klein scherm

De meeste gps-toestellen vallen relatief groot uit, vooral om zich te onderscheiden van smartphones. Op de modellen met een scherm van 4,3 inch is het toetsenbord makkelijker te bedienen dan op een scherm van 3,5 inch. Er bestaan ook schermen van 5 inch, die nog gebruiksvriendelijker zijn. De apparaten worden breder, niet hoger. Dat vergemakkelijkt de bediening, maar verandert niets aan het aflezen van de route omdat die altijd van onderen naar boven wordt voorgesteld. Toestellen die zowel breder als hoger worden, zijn zeldzaam. Houd er ook rekening mee dat een kleiner model makkelijk mee te dragen is en minder in het oog springt bij dieven. Bovendien stijgt het verbruik van de batterij met de grootte van het scherm. Maar ga liever niet onder 4,3 inch.

De kaart moet goed leesbare symbolen en voldoende grote aanwijzingen tonen op een helder en contrastrijk scherm. Voor een optimale helderheid bij daglicht moet u een scherm van meer dan 400 cd/m² (de eenheid voor helderheid) hebben.

Gebruiksvriendelijk menu

Hoe eenvoudiger, logischer en intuïtiever de menustructuur is, hoe makkelijker de gebruiker alle functies van het gps-toestel kan benutten. Ook belangrijk is de mogelijkheid om onvolledige postcodes, straat- of stadsnamen te gebruiken, om straten te vinden zonder de gemeente te kennen, of om straatnamen in tweetalige steden zoals Brussel te herkennen in beide talen. In sommige gps-toestellen kunt u de naam van de gemeente en van de straat in hetzelfde veld invoeren.

Batterijduur

De autonomie van de batterijen is niet meer zo groot als vroeger, want de fabrikanten gaan ervan uit dat de toestellen altijd zijn ingeplugd in de wagen. De meeste batterijen gaan iets langer dan een uur mee.

Goed geluid = veiliger rijden

Hoe duidelijker en helderder de gesproken instructies, hoe minder u geneigd zult zijn om uw blik af te wenden van de weg en naar het scherm te kijken.

Is de houder geschikt voor uw auto?

Controleer of u de meegeleverde houder kunt gebruiken in uw auto. In een grote monovolume bijvoorbeeld is de voorruit veel verder verwijderd van de bestuurder dan in een stadsauto. U kunt universele houders in de handel kopen. Houd er rekening mee dat houders met een soepele arm gaan trillen wanneer u op een oneffen weg rijdt en ook hinderlijk kunnen piepen.