Dossier

Koopgids losse gps voor de wagen

30 juni 2015
Koopgids losse gps voor de wagen

Gps-toestellen zijn erg handig en worden steeds goedkoper. Er zijn al modellen die minder dan € 100 kosten. Of hebt u meer baat bij een gps-app op uw smartphone?

Inleiding

Zodra de gps uw positie heeft bepaald aan de hand van een satellietsignaal, loodst het toestel u naar de gewenste plaats volgens de reisweg die u hebt geselecteerd: de kortste, de snelste, de goedkoopste enzovoort. Alle systemen kunnen eveneens de weg wijzen naar een hotel, tankstation, bezienswaardigheid… Draagbare gps-systemen zijn momenteel het meest in trek. Hun prijs is de laatste tijd sterk gedaald: u vindt er al van minder dan € 100.

Vroeger hadden veel gps-toestellen een mp3-speler, fotolezer, bluetooth-afstandsbediening of extra richtingssensor. Die tijd is voorbij. We mogen nu niet méér van deze toestellen verwachten dan dat ze navigeren. Er bestaan wel nieuwe opties die het navigeren vergemakkelijken, zoals spraakherkenning, verkeersinformatie, een capacitief scherm (voor in- en uitzoomen en draaien van de kaart) en het gebruik als bluetooth-headset. Deze opties verklaren meestal het prijsverschil tussen de diverse modellen.

U kunt ook overwegen om een smartphone met gps-functie aan te kopen. Volgens onze tests vervullen ze hun navigatietaken naar behoren.