Dossier

Gps voor wandelaars en fietsers

21 augustus 2015
Gps voor wandelaars en fietsers

Gps-toestellen voor wandelaars en fietsers maken opgang. Goed nieuws, zou u denken, maar dan denkt u verkeerd. Er zijn drie goede redenen waarom u beter even wacht met de aankoop van zo’n apparaat.

Gebrekkig

Gps-toestellen voor wandelaars en fietsers zijn geen technische hoogvliegers. De bediening is niet eenvoudig en de schermweergave haalt niet het niveau dat we van moderne smartphones gewend zijn. De meeste schermen zijn weliswaar in kleur, maar ze zijn kleiner (2,6 tot 3 inch) en van mindere kwaliteit. Daarom blijft de informatie op het scherm beperkt en moet u vaak in- en uitzoomen om uw locatie in het juiste perspectief te zien. 

Bovendien worden bij veel toestellen geen batterijen meegeleverd. Daar moet u extra voor in de buidel tasten.

Het grootste nadeel is echter dat veel apparaten geen (goede) kaarten bevatten, en ook die kosten een lieve duit. En al hebt u nog zo’n goede kaart gedownload, geen enkel toestel slaagt erin om consequent duidelijke instructies te geven.

Bijna alle toestellen zijn wel waterdicht en schokbestendig.

Ingewikkeld

Er is geen sprake van dat u op de bonnefooi vertrekt met alleen een gps-toestel om u te leiden, zoals u gewend bent met een auto-gps. Omdat veel toestellen geen goede kaarten hebben, moet u waarschijnlijk eerst een topografische kaart (minimaal 1:25 000 voor een wandelkaart) online aankopen en downloaden.

En met een goede kaart bent u er nog niet. Deze gps-toestellen blijken ongeschikt om er een traject op uit te stippelen (met zogenaamde waypoints). Het enige alternatief is dat u op de computer een parcours uitstippelt en dat op de gps zet, of bestaande gps-tracks (met extensie .gpx) opzoekt op het internet.

Duur

Voor een beetje wandel- of fiets-gps bent u snel meer dan € 200 kwijt. En daar krijgt u een gebrekkig kastje voor, meestal met een slechte kaart of helemaal geen. Een topografische kaart van België en Luxemburg kost u €99 en die van de Benelux € 140 bij Garmin. Gaat u met vakantie in Frankrijk, dan betaalt u – niet schrikken – meer dan € 2 000 (bij TwoNav) voor een topografische kaart van het land. Verstandiger is dat u vooraf beslist waar u wilt gaan wandelen of fietsen. Dan kunt u een kaart van een kleiner gebied (tile of tegel) kopen (€ 0,86 - € 2,00 per kaart).