Dossier

10 tips voor uw gps

21 september 2015
10 Tips voor uw gps

Waar plaatst u uw gps-toestel het best in de auto? Hoe kunt u er optimaal gebruik van maken? Hoe vermijdt u dieven in verleiding te brengen? We geven u enkele tips die hun nut al bewezen hebben, maar die daarom niet altijd in de handleiding vermeld worden.

De juiste plaats

Vaak wordt de gps onder de achteruitkijkspiegel geplaatst. Hij belemmert daar echter het zicht. Kies liever voor een zo laag mogelijke plaats op de voorruit, bij voorkeur in het midden (aan de zijkanten is de ontvangst vaak gestoord). Beter nog is op het dashboard zelf, als u daarvoor de zuignap hebt gekregen. Maar niet te dicht bij het stuur. Kwestie van veiligheid.

De stemmen testen

De synthetische stemmen die door de toestellen worden aangeboden, zijn soms moeilijk te verstaan. Of ze werken op de zenuwen. Probeer dus ontspannen te rijden, test op voorhand de beschikbare stemmen en kies deze die u het best begrijpt. Download anders een stem die u beter geschikt of leuker lijkt.

Opladen

De Li-ionbatterijen moeten het liefst één keer om de twee of drie maanden volledig worden opgeladen en ontladen. Hou het toestel bijvoorbeeld volledig opgeladen. Zet het in een koele plaats: warmte kan de batterijen beschadigen.

Updates

Als men u een gratis update van de wegenkaarten aanbiedt, moet u de voorwaarden goed nakijken. De termijn begint soms te lopen van bij de registratie van het product en niet bij aankoop. Het is dus soms beter een beetje te wachten alvorens u in te schrijven op de website. Behalve als u meteen een bijgewerkte kaart nodig hebt natuurlijk.

Wachten op signaal

Door tijdsdruk is de verleiding vaak groot om alvast te starten zonder te wachten op de ontvangst van een geldig signaal. Dat is niet altijd een goed idee: de satellieten hebben meer tijd nodig om de gps te vinden en de gevraagde weg aan te geven. Een klein beetje geduld kan nutteloze omwegen vermijden.

Diefstal vermijden

Sinds de opkomst van de gps is het aantal diefstallen uit auto's verdubbeld in België. Laat het toestel dus nooit zichtbaar achter. Sterker nog: verwijder ook de zuignap van de voorruit, om niet aan iedereen duidelijk te maken dat u een gps hebt. Verwijder ook de eventuele sporen die de zuignap achterlaat.

In de file

De meeste gebruikers kiezen altijd voor de snelste weg. Maar bij een opstopping is het vaak beter om de kortste weg te kiezen. Die brengt u langs minder drukke, kleinere wegen. Uiteindelijk gaat dat dus sneller.

Zorg goed voor de zuignap

Deze laat vaak als eerste los. Als hij gespannen zit in het handschoenenvakje, krijgen de flexibiliteit en dus de hechting daaronder te lijden. Het is ook belangrijk om hem altijd "in rust" te zetten (platte zuignap).

De weg volgen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommige bestuurders volgen blindelings de instructies van de gps. En rijden dus vaak in een verboden richting. De verkeerswet heeft de voorrang: de gps zal zich aanpassen aan de veranderingen die u oplegt.

Nachtmodus

Als dat niet automatisch gebeurt, zet u het toestel best in nachtmodus bij het vallen van de avond. 's Nachts vermindert de maximale verlichting het contrast en de zichtbaarheid van wat buiten de auto gebeurt. Dat is een gevaar dat vaak wordt onderschat.