Nieuws

Gamers krijgen levenslange garantie op Nintendo Joy-Con controllers bij driftprobleem

04 april 2023
Istockphoto.com\Wachiwit

Goed nieuws voor gamers die een Nintendo Switch-console met defecte controllers bezitten: je kunt die meteen gratis laten herstellen. Na lange onderhandelingen willigt Nintendo onze eis voor een structurele oplossing van de driftende controllers in en is een levenslange garantie met gratis herstel een feit. 

Het Joy-Con Drift-probleem: een overzicht

Al snel nadat de Nintendo Switch-console in maart 2017 op de markt kwam, signaleerden heel wat gamers dat het toestel onbruikbaar werd door defecte controllers. De gebrekkige controllers, genaamd Joy-Cons, zorgen ervoor dat de figuren op het scherm een eigen leven beginnen leiden en bewegen zonder dat de gamer de joystick aanraakt. Op het internet is dit fenomeen onder gamers gekend als “Joy-Con Drift”. Onze oproep richting Belgische gamers leverde meer dan 1200 meldingen op.

Europese gamers in de kou gelaten

Onder druk van een collectieve rechtsvordering in de Verenigde Staten beloofde Nintendo de Amerikaanse consument reeds in 2018 gratis herstel. In Europa werd herstel of vervanging binnen garantie echter vaak geweigerd, wat gamers ertoe dwong om nieuwe controllers te kopen.

Onder druk van Testaankoop en acht andere consumentenorganisaties uit Frankrijk, Nederland, Portugal, Italië, Noorwegen, Slovakije, Slovenië en Griekenland ging BEUC, de Europese organisatie van consumentenverenigingen, over tot een formele klacht bij het Consumer Protection Cooperation Network. Dit netwerk besliste begin 2021 om een formeel onderzoek in te stellen.

Nintendo gaat akkoord met gratis herstel

Nintendo ging in op de eisen van het Consumer Protection Cooperation Network om gratis herstel aan te bieden. Defecte controllers met het driftprobleem kunnen voortaan levenslang gratis gerepareerd worden. Er is zelfs geen aankoopbewijs nodig om gebruik te kunnen maken van de garantie. De drempels om over te gaan tot reparatie worden dus significant verlaagd.

Hoe maak je gebruik van de levenslange garantie?

Haal die oude controller uit de kast

Bezit je defecte controllers met het Joy-Con driftprobleem, dan kun je die meteen binnenbrengen voor herstel. Controllers die tweedehands aangekocht werden, gekregen zijn als cadeau of nog ergens defect in een schuif liggen kunnen dus gerepareerd worden. De garantie geldt onmiddellijk en gamers kunnen ze claimen door Nintendo online te contacteren.

We blijven waakzaam en zullen ok het hersteltraject blijven opvolgen. Nintendo moet een vlot herstel van een driftende Joy-Con voorzien binnen een correcte tijdsspanne.

Game over voor vervroegde veroudering

We strijden al sinds 2016 tegen elektronica die het te snel laat afweten via ons platform Te rap kapot. Deze website is ondertussen uitgegroeid tot een referentie op het vlak van vervroegde veroudering en heeft ertoe bijgedragen om het driftprobleem te detecteren en in kaart te brengen. Deze overwinning voor de Europese gamers is een prachtig resultaat.

Duurzamere producten en vervroegde veroudering

Meld je defecte toestellen

Als consumentenorganisatie willen we blijvend ijveren voor duurzamere producten die makkelijker te herstellen zijn en een zo klein mogelijke impact hebben op het milieu. We roepen gamers op om problemen met producten te blijven melden om vervroegde veroudering een halt toe te roepen.

Meld je defecte toestellen

Meer weten over gaming?

Op zoek naar een spelconsole, gaming-pc of wil je weten welk abonnement je nodig hebt om online te gamen? We hebben alle informatie over gaming verzameld. Je vindt er ook gebruikstips en handige tools.

Meer over gaming