Dossier

Welke spelconsole kies je best?

28 oktober 2022
2 personen die gamen op een console

PlayStation, Xbox, Switch... Draagbare klassieke of digitale modellen ... Niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken uit de populaire consoles. Dit zijn de belangrijkste criteria om op te letten.

Welke console voor welke leeftijd?

Bepaal om te beginnen wie gaat gamen. De Nintendo Switch valt misschien beter in de smaak bij jongere gamers en om met het gezin te spelen. Zijn catalogus bevat veel populaire franchises zoals Mario en Pokémon en games die ontworpen zijn om alle generaties bij elkaar te brengen. De app voor ouderlijk toezicht, de aangepaste controllers voor kleinere handen en het feit dat het zowel een thuisconsole als een handheld is, maken dit tot een goed gamingplatform voor kinderen onder de 12 jaar.

Hoewel ze zich meer richten tot oudere gamers, hebben de PlayStation van Sony en de Xbox van Microsoft ook games die geschikt zijn voor jongere spelers.
Een gaming-pc valt ook te overwegen, maar raden we vooral aan voor ervaren gamers met een minimum aan computerkennis.

Welke gaming pc kies je best

 

Wat is het verschil tussen de consoles?

Sommige games zijn dan wel beschikbaar op de verschillende consoles die je op de markt vindt, elk merk heeft ook een exclusief aanbod. Denk maar aan Zelda van Nintendo, Gran Turismo van PlayStation of Forza van Microsoft.

Daarnaast bestaan er vaak verschillende modellen van dezelfde console. De goedkoopste versie van de PlayStation 5 moet het bijvoorbeeld stellen zonder diskdrive. Idem voor de Xbox Series S, die ook minder krachtig is. Wil je je games makkelijk kopen en doorverkopen? Vermijd dan deze digitale versies.

De Switch is beschikbaar in een 'Lite'-versie, een model zonder verwijderbare controllers en tv-aansluiting, dus enkel draagbaar en niet compatibel met sommige games. De Switch Lite zouden we niet aanraden als hoofd- of gezinsconsole.

Je checkt best eerst de beschikbaarheid en volledige compatibiliteit van de games die je wilt spelen voor je een bepaald merk en model van console kiest.

Single of multiplayer?

De Classic- en OLED-versies van de Switch zijn goed ontworpen om spelers voor dezelfde tv bij elkaar te brengen, maar Nintendo is onklopbaar als het gaat over een online multiplayer console. Fans van performance en sterke online multiplayer games zullen wel meer neigen naar de PlayStation, Xbox of pc.

Dankzij cross play hoef je vandaag niet meer dezelfde console te hebben als je vrienden om online met ze te spelen. Maar niet alle games bieden deze optie en voor veel consolegames moet je naast je internetabonnement ook een abonnement om online te spelen hebben.

Een abonnement op een gamingdienst kan zelfs voor de meest eenzame gamer interessant zijn doordat hij toegang heeft tot een brede waaier van games om te downloaden of te streamen. Wat deze diensten te bieden hebben, kan dus ook een invloed hebben op de keuze van de console.

Overzicht van de abonnementen om online te gamen

Welke console voor welke prijs?

In Europa geeft Nintendo alleen indicatieve prijzen voor zijn consoles. Reken ongeveer 220 euro voor de Switch Lite, de Switch Classic heb je voor 290 euro en het OLED-model is van jou voor 350 euro.

Voor de nieuwste generatie consoles reken je best op 500 tot 550 euro voor de Xbox Series X en de PlayStation 5 met Blu-ray-speler. Hun kleinere zusjes zonder diskdrive zijn minder duur: 450 euro voor de digitale PS 5 en 300 euro voor de Xbox Series S. Maar deze consoles zijn nog altijd heel lastig te verkrijgen, vooral bij PlayStation, en worden vaak duur verkocht, in packs, met een extra game of controller. Pas dus op voor 'goede koopjes' en check of de prijzen van deze aanbiedingen overeenkomen met die van de afzonderlijk verkochte producten.

Houd ook rekening met de toekomstige aanschaf van toebehoren zoals een headset of een specifieke controller en eventueel een abonnement. Ze verbeteren je gamingervaring, brengen spelers samen en vergemakkelijken de toegang tot games op consoles zonder diskdrive, maar deze extraatjes doen de factuur al snel oplopen.
Weet ook dat er goede zaakjes te doen zijn in tweedehandsconsoles. Vooral omdat er nog altijd games worden uitgebracht op de consoles van de vorige generatie, de Xbox One en Playstation 4.

Naar onze koopgids gamen