Nieuws

Voer voor nostalgici, niet voor fotofreaks

25 april 2016
Polaroid Snap

Polaroid, het iconische merk waarmee u instant-foto's kon maken, komt met een nieuw toestel op de proppen: Polaroid Snap. Het principe blijft overeind, maar is aangepast aan de 21ste eeuw. De kwaliteit is nog steeds matig, maar dat is bijzaak voor dit toestel. De prijs is alleszins scherp.

Wie Polaroid zegt, denkt aan een fototoestel dat uw foto’s meteen afprint nadat u het beeld hebt vastgelegd. Het was populair in de jaren 80 en een aantal updates later is er nu Polaroid Snap: hetzelfde principe, maar in een 21e-eeuws jasje.

Op digitale leest geschoeid

Wat meteen opvalt: was een Polaroid vroeger vrij omvangrijk als toestel, dan is Polaroid Snap zeer compact en licht. De ingebouwde digitale printfunctie neem dus weinig plaats in beslag. Uw beelden worden daarnaast ook digitaal opgeslagen en ook de micro-USB-poort ontbreekt niet. Voor de rest is het minimalisme troef, wat het toestel wel erg gebruiksvriendelijk maakt. Er zijn vier bedieningsknoppen: de eerste om de afdrukwijze te kiezen (kleur, zwartwit of sepia), een tweede om witte randen rond de foto te krijgen (voor echte nostalgici dus), met een derde bedient u een timer en een vierde is de sluiterknop. Na enkele seconden begint het toestel te printen, na een halve minuut is de foto klaar.

Nog steeds matige foto’s

Helaas zijn een aantal minder positieve punten behouden gebleven. Om te beginnen kunt u zelf de instellingen, zoals de ISO-waarde, de sluitertijd en de diafragma-opening, niet aanpassen. Ook zelf focussen of inzoomen gaat niet. Een lcd-scherm als zoeker is er niet en de sensor is zelfs kleiner dan die van recente smartphones. Dit resulteert in weinig kwalitatieve foto’s. En het toestel voelt, door het gebruikte plastic, niet erg stevig en enigszins goedkoop aan.

Gelukkig heeft "goedkoop" ook betrekking op de prijs: u betaalt € 140 tot € 150, plus de afdrukkosten (€ 20 tot € 25 voor een pak van dertig velletjes fotopapier, 66 tot 83 eurocent per foto dus). Hoe duur deze hobby wordt, hangt dus vooral af van hoe vaak u het gebruikt.

Back to the eighties

De missie van Polaroid Snap is duidelijk: een foto nemen en die snel kunnen bekijken, en daarmee het gevoel van "vroeger" terugbrengen. Dat die foto maar erg matig is van kwaliteit, is bijzaak. Anderzijds sluit het toestel ook wel perfect aan bij wat de jeugdige "snapchat"-generatie wil: snel een foto trekken van zichzelf met de vrienden en die ook nog eens meteen kunnen afprinten. De prijs is alleszins vrij scherp.

Zoekt u een gewoon toestel in dezelfde prijscategorie?