Nieuws

Sony presenteert een opzetlens voor uw smartphone

07 oktober 2013
Sony presenteert een opzetlens voor uw smartphone

Op de IFA-beurs in Berlijn presenteerde Sony de Smart Lens, die uw smartphone omtovert tot een echt fototoestel. Dit is onze eerste indruk: de lenzen leveren een goede fotokwaliteit op, maar werken te traag en zijn niet erg handig.

De Sony Cyber-Shot DSC-QX10 en zijn grote broer, de DSC-QX100, zijn eigenlijk niet zomaar lenzen: het zijn in feite complete digitale camera’s. Ze bestaan uit een lens, een sensor, een optische stabilisator, een batterij, een geheugenkaartsleuf, een zoomknop en een ontspanner.
Uw smartphone doet dus louter dienst als zoeker en display. En daarvoor hoeft u geen smartphone van Sony te kopen, want de QX is compatibel met verschillende smartphones, behalve BlackBerry’s en Windows mobile toestellen.

Even geduld

De slimme lens van Sony staan met uw smartphone in verbinding via een draadloze NFC-verbinding (Near Field Communication) of wifi. Om de verbinding tot stand te brengen, moet u een app downloaden. Daarna moet u even geduld oefenen, want het kan 15 seconden tot bijna een minuut duren eer de smartphone en de Smart Lens verbonden zijn. Zelfs bij onze tests met één en dezelfde smartphone varieerde die tijd nogal. De verbindingsprocedure is dan ook meteen het zwakke punt van dit toestel.

Uw foto’s delen

U kunt de Smart Lens met een verbindingsstuk aan uw smartphone bevestigen, zodat het als het ware een compactcamera wordt, of ze eender waar binnen het wifi-bereik houden (tot ongeveer 10 m van de smartphone). Zo kunt u foto’s maken vanuit originele hoeken.

Met de app kunt u uw foto’s ook rechtstreeks delen op socialenetwerksites. Maar om foto’s op uw smartphone te delen of uw fotoreeks te bekijken, wordt de verbinding tussen lens en smartphone verbroken en moet deze opnieuw geactiveerd worden om weer foto’s te kunnen nemen. Aangezien dat even kan duren, kunt u die stap beter vermijden.

Nog niet volmaakt

Momenteel raden we zo’n Smart Lens enkel aan als u genoeg geduld kunt opbrengen en absoluut een hoogwaardige fotokwaliteit wilt combineren met de verbindingsmogelijkheden van een smartphone of met originele opnamehoeken. U kunt de lens niet zo gemakkelijk in uw broekzak steken als een smartphone. Is het dan wel de moeite waard om ze mee te zeulen en er € 199 (QX10) of € 499 (QX100) voor neer te tellen, terwijl een compactcamera tot hetzelfde in staat is?

We komen hier uitgebreider op terug zodra we de Smart Lens uitvoerig hebben getest.