Nieuws

Hoe kun je jouw camera schoonmaken?

23 november 2022
close-up van iemand die de lens van zijn camera aan het reinigen is

Fotoapparatuur kan erg duur zijn. Door je camera goed te onderhouden kun je er langer plezier van hebben. Ontdek onze tips voor het reinigen van je digitale camera, van de behuizing tot de lens.

Stof, vingerafdrukken, vlekken op de lens... hoogste tijd voor het schoonmaken van je digitale camera! Het is belangrijk om je camera regelmatig te reinigen als je deze in goede staat wilt houden. Dit betekent minstens een keer per maand of na gebruik van je camera onder "zware" omstandigheden zoals regen, wind of op het strand. Het schoonmaken van je digitale camera zorgt ook voor scherpe beelden en dat de foto's van de best mogelijke kwaliteit zijn.

In dit artikel:

 1. Wat heb je nodig om je camera te reinigen?
 2. Stappenplan camera schoonmaken
 3. Een compactcamera schoonmaken
 4. Een spiegelreflexcamera of hybride camera schoonmaken
 5. Wat je niet moet doen als je je camera schoonmaakt

Wat heb je nodig om je camera te reinigen?

Voordat je je camera gaat schoonmaken, kun je de website of de gebruikersaanwijzing van de fabrikant raadplegen voor specifieke schoonmaaktips. Reinigingstechnieken voor camera's met verwisselbare lens (hybride en spiegelreflexcamera's) verschillen van camera's met vaste lens (compact en bridge camera´s).

 

benodigdheden voor schoonmaken camera

Voor het gebruiksgemak zijn er ook schoonmaakkits die al deze materialen bevatten.

 • Antistatische microvezeldoek
 • Schoon, zacht katoenen vod 
 • Blaasbalg 
 • Lenspen
 • Vloeibare lensreiniger
 • Afstofborsteltje

Een compactcamera schoonmaken

vrouw trekt foto met compactcamera

De lens schoonmaken

Om de lens van je compact- of bridgecamera schoon te maken, zet je eerst de camera aan of verwijder je het lensdeksel. Plaats de camera met de lens naar de grond gericht. Blaas met een blaasbalg stof uit de lens. Als er stof achterblijft, gebruik dan de borstel van de lenspen of het afstofborsteltje om het voorzichtig te verwijderen.

Gebruik vervolgens een microvezeldoekje om de lens in een cirkelvormige beweging van het midden naar de rand te reinigen. Als dit niet voldoende is, gebruik dan vloeibare lensreiniger of helder water. Doe een paar druppels op een vod (niet op de lens!). Eindig met het droge deel van de vod.

Het LCD-scherm schoonmaken

Schakel voor deze stap eerst je camera uit en gebruik een borstel om stof van het schermpje te verwijderen. Gebruik dan een droge microvezeldoek om dit voorzichtig schoon te maken. Werk horizontaal heen en weer langs het scherm. Als het droge doekje niet voldoende is, bevochtig het dan lichtjes met een druppel schoon water alvorens het scherm opnieuw af te vegen. Net als bij de lens moet je vermijden een ruwe vod of papieren producten te gebruiken om het LCD-scherm schoon te maken.

De behuizing van de camera schoonmaken

Schakel de camera eerst uit. Als er vuil of zandkorrels aanwezig zijn, gebruik dan eerst een borstel om deze te verwijderen. Let op bij het reinigen dat het vuil niet in de poorten, het geheugenkaart- en batterijvakje of de cameraknoppen terechtkomt. Gebruik dezelfde methode als voor de lens: een schone, droge vod, eventueel microvezel, alleen bevochtigen indien nodig voor hardnekkige vlekken. Je kunt iets meer kracht gebruiken om de behuizing schoon te maken dan voor de gevoeligere lens of het LCD-schermpje.

Een spiegelreflexcamera of hybride camera schoonmaken

spiegelreflex camera schoonmaken

Schoonmaken van de behuizing

Begin met de camerabehuizing. Het proces is hetzelfde als voor het reinigen van een compactcamera. Gebruik een zachte, droge vod, zoals een microvezeldoek, en veeg voorzichtig af. Voor hardnekkig vuil bevochtig je de vod lichtjes met schoon water. Wees voorzichtig bij het schoonmaken rond de lensbevestiging om te voorkomen dat stof en ander vuil de behuizing binnendringen. Je kan dit het beste doen met de voorkant van de camera naar beneden gericht.

Het LCD-scherm schoonmaken

Het reinigen van het LCD-scherm gaat op dezelfde manier als bij een compactcamera. Je microvezeldoekje komt weer van pas. Indien nodig kun je het lichtjes bevochtigen, maar gebruik geen detergenten of oplosmiddelen. Oefen zo weinig mogelijk druk uit.

De lens schoonmaken

Een lens heeft twee glazen oppervlakken (voorkant en achterkant) die in gelijke mate moeten worden gereinigd met een blaasbalg en een zachte borstel. Gebruik deze om stof of zand te verwijderen. Het is essentieel deze stap niet over te slaan: als je niet eerst het stof verwijdert, riskeer je krassen op de lens wanneer je het doekje gebruikt. Gebruik het borsteltje van de reinigingspen om het resterende vuil te verwijderen. Veeg de lens vervolgens voorzichtig af met een zachte, droge vod in een cirkelvormige beweging van het midden naar de rand. Soms kan er hardnekkig vuil op de lens zitten: gebruik in dat geval lensreinigingsvloeistof of de lenspen in dezelfde ronddraaiende beweging. Houd er rekening mee dat je de reinigingsvloeistof alleen als laatste redmiddel moet gebruiken. Tot slot kan je de buitenkant van de lens schoonmaken met een schoon, droog of licht vochtig vod.

Lensbevestiging 

Om de lensbevestiging zo goed mogelijk te laten werken, maak je dit gedeelte droog en vrij van vuil met een microvezeldoekje

Reinigen van de spiegel en het scherpstelscherm

Deze onderdelen zijn zeer delicaat. Het reinigen hiervan kun je het beste overlaten aan een vakman. Een blaasbalgje is meestal voldoende om de paar stofdeeltjes die op de spiegel zitten te verwijderen. 

Schoonmaken van de beeldsensor

Stof op de beeldsensor resulteert in licht wazige plekken op je beelden, het is dus belangrijk om deze schoon te houden. Sommige camera's hebben een ingebouwd reinigingssysteem voor de beeldsensor. Zoek in het menu van je camera naar de optie "Sensorreiniging" (of wat daar op lijkt). Als je een spiegelreflexcamera hebt, moet je eerst in het menu zoeken naar de optie om de spiegel omhoog te zetten, want de sensor zit erachter. Probeer nooit de sensor te reinigen met een vod of reinigingsvloeistof. Voor stoffige plekken moet een blaasbalg volstaan. Voor meer hardnekkig vuil kun je het beste je camera naar een vakman brengen.

Wat je niet mag doen als je je camera schoonmaakt

schoonmaken camera

 • Perslucht gebruiken.

  De druk van perslucht is veel te hoog en kan ertoe leiden dat stof of zand in de camerabehuizing terechtkomt en daarmee de interne onderdelen beschadigen.

 • Te veel vloeistof gebruiken.

  Als je een vloeistof moet gebruiken om de camera te reinigen, spuit dan niet rechtstreeks op de camera. Maak een vod lichtjes vochtig en reinig vervolgens de camera.

 • Agressieve reinigingsmiddelen gebruiken.

  Gebruik nooit alcohol, verfverdunner of andere oplosmiddelen op de camera. Deze producten zijn te agressief en kunnen schade veroorzaken.

 • Papier gebruiken.

  Gebruik geen papieren doekjes, tissues en dergelijke, want die geven vezels en vuil af en kunnen krassen maken op delicate oppervlakken.

 • Ruwe borstels of vodden gebruiken.

  Dit kan delicate oppervlakken bekrassen of beschadigen.

 • Ademen op de camera.

  Blaas nooit op je lens, want je adem kan te zuur zijn en de lens beschadigen. Maak in plaats daarvan een doekje vochtig met een paar druppels water. Een reinigingspen, of lenspen, is een uitstekende oplossing voor het reinigen van de lens en het LCD-scherm.

Vergelijk camera´s