Nieuws

Nikon AW1: waterdichte systeemcamera

21 oktober 2013
Nickon AW1 waterdicht

De Nikon AW1, waarbij AW staat voor "all weather", blijkt echt bestand tegen alle soorten weer... en tegen een duik in het zwembad! De robuuste bouw en de rubberen dichting tussen lens en body zorgen daarvoor.

Bent u zelf op zoek naar het perfecte fototoestel, helemaal afgestemd op uw gebruik? Neem dan eerst een kijkje in onze koopwijzer alvorens naar de winkel te gaan.

De Nikon AW 1 zou de eerste waterdichte systeemcamera zijn. Wij sprongen in het zwembad voor een eerste test.

Zelfde kenmerken als Nikon J3

Deze Nikon is, wat de technische aspecten betreft, niet nieuw. Hij is volledig gelijk aan de Nikon J3, met hetzelfde menu en dezelfde toepassingen, een toestel dat met zijn 1 inch-sensor met cropfactor 2,7 x goede foto's aflevert en overtuigt met zijn snelle bediening. De AW 1 is wel iets groter.

Maar we zijn in dit geval niet alleen geïnteresseerd in de technische specificaties. De belangrijkste vraag: is hij effectief waterdicht? Want zeker bij een systeemcamera, met een lens die van de body kan worden afgeschroefd, is de kans groot dat er water binnensijpelt via de fitting.

Geen simpel plastic jasje

Wat alleszins niet wordt gebruikt om het water buiten te houden, is een -vaak erg eenvoudig- plastic omhulsel, zoals bij kleinere compact camera's. Bij de AW 1 is het zo dat de lens stevig op de fitting of de aansluiting met de body van het toestel zit. Die fitting, het cruciale punt, heeft bovendien een dikke rubberen dichting die het water moet buitenhouden. Om de lens waterdicht te maken, kreeg die dan weer een inwendige zoom mee, zodat ze niet langer wordt bij het inzoomen.

Water blijft buiten

De waterwerende ingrepen blijken hun effect te hebben. In het zwembad is het toestel vrij goed te bedienen en is het scherm goed leesbaar, maar vooral: als we terug vaste grond onder de voeten hadden was er geen water te bespeuren in het toestel.

Het toestel zou waterdicht moeten zijn tot een diepte van 15 meter en bovendien een val van 2 meter overleven, dat gaan we nog verder testen. Dit toestel lijkt alvast een aanrader. De prijs is met € 770 wel redelijk hoog - het blijft een systeemcamera. Hij is verkrijgbaar in kit met een lens van 11-27 mm en met een prime lens. U houdt er het best wel rekening mee dat deze lenzen niet op andere Nikon 1-camera's passen. Andere lenzen van Nikon 1 passen wel op de AW 1, maar zijn dan weer niet waterdicht.