Nieuws

De Panasonic Lumix G9: een verbluffende systeemcamera

28 februari 2018
Panasonic Lumix

Ben je op zoek naar een goed fototoestel, kijk dan eens naar de nieuwe systeemcamera van Lumix. Dit model uit het hogere segment is een van de beste hybrides die we tot nu toe hebben getest. Maar de prijs is natuurlijk navenant.

De cameraverkoop zit al een tijdje in het slop. In het segment van de toestellen met verwisselbare lens is zelfs de verkoop van reflexcamera’s bijna gehalveerd ten opzichte van 2010.

Het enige type dat standhoudt, is de systeemcamera (of “hybride”), al is dat nog altijd een nichemarkt. Anders dan bij reflexcamera’s speelt de strijd bij de systeemcamera’s zich minder af tussen Canon en Nikon, maar eerder tussen Fujifilm, Olympus, Panasonic en Sony.

Momenteel is Panasonic heel actief in dit segment. Het nieuwe paradepaardje van de Japanners is de Lumix G9, een systeemcamera uit het topsegment.

Fantastische fotokwaliteit

De Lumix G9 beschikt over een grote 4/3’’ sensor (17,3 mm x 13,0 mm) van 20,3 megapixels. Dit sensorformaat is de helft kleiner dan dat van een reflexcamera of een professionele systeemcamera, maar drie keer groter dan dat van een smartphone. Het biedt een zeer goed compromis tussen beeldkwaliteit en compactheid, want ook de lenzen zijn kleiner.

In vol licht (buiten) maakt het toestel eersteklas foto’s met een uitstekend contrast en zeer goede textuur. Maar portretfoto’s en foto’s bij weinig licht, zoals bij schemer, zijn eerder van gemiddelde kwaliteit: die zien er jammer genoeg wat oranjeachtig uit. Maar dat is snel te verhelpen door de witbalans manueel te regelen.

Het toestel is voorzien van een dubbele beeldstabilisator (zowel in de sensor als in de lens), die uitstekend werkt.

Hoge videokwaliteit in 4K

De G9 kan in UHD (4K) filmen tegen 60 beelden per seconde. De videokwaliteit is dan ook uitstekend, zowel qua beeld (goede belichting, heel goed contrast en uitstekende textuur) als qua geluid (getrouwe geluidsopname). Vergeet echter niet dat filmen in 4K enkel zin heeft als je de opnames kunt weergeven op een scherm dat deze ultrahoge resolutie ondersteunt (4K-tv of -monitor).

Zeer goed lcd-scherm

Het 2,9”-grote lcd-scherm is een draai- en kantelbaar touchscreen met een resolutie van 1 040 000 pixels. Ook dit is van zeer goede kwaliteit, zowel wat de weergave als wat de zichtbaarheid bij fel licht betreft.

Het beeld door de elektronische oled-zoeker met ultrahoge resolutie (3,68 miljoen beeldpunten) is ronduit indrukwekkend. De grootte is bovendien perfect om comfortabel te fotograferen.

Aan de bovenkant van het toestel zit er ook een klein schermpje dat allerlei informatie weergeeft, zoals de belichtingsinstellingen, de batterijstatus, de vrije geheugencapaciteit enz. Zo’n verlicht schermpje is erg handig en meestal eerder weggelegd voor hoogwaardige reflexcamera’s.

Gemakkelijk te hanteren en te gebruiken

De grote zoeker en het touchscreen bieden een echte meerwaarde op het vlak van gebruikscomfort. Ook de menu’s zijn duidelijk gestructureerd, intuïtief en volledig. Het schermpje bovenaan, dat verlicht kan worden, toont heel wat nuttige informatie en is erg handig.

Bovendien is het toestel gemakkelijk hanteerbaar door de goed geplaatste knoppen, het draai- en kantelbare lcd-scherm en de stevige grip.

Op het gebruiksgemak valt dus niets aan te merken: fotograferen met de G9 is een waar genot.

Het toestel beschikt verder over twee SD-geheugenkaartlezers en biedt dus een zeer hoge opslagcapaciteit. Dat is een belangrijk detail voor een camera die kan filmen in 4K, aangezien opnames met een ultrahoge resolutie veel meer plaats innemen.

De G9 heeft daarentegen geen ingebouwde flitser. Indien gewenst moet je er dus een externe flitser bijkopen.

Kwaliteit heeft zijn prijs

Wij hebben de Lumix G9 in kit getest met een Leica-lens van 12-60 mm (dus 5x zoom) met een diafragma van f/2.8-4.0. Maar uiteraard passen er ook andere lenzen op. De naam van de kit varieert dan ook naargelang van de meegeleverde lens. In dit geval ging het om de “G9L”.

Bij onze test in het labo behaalde de Panasonic Lumix DC-G9 + Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4.0 ASPH Power OIS een zeer hoge score. Het is één van de beste camera’s die we hebben getest. De 9G evenaart de betere toestellen van Olympus, Fujifilm en Sony en overtreft heel wat reflexcamera’s uit het instap- en middensegment.

Aan dit alles hangt dan ook een stevig prijskaartje vast: de kit die sinds eind januari bij ons beschikbaar is, kost € 2 299. Voor de body alleen (zonder lens) betaal je € 1 699.

Kijk ook eens naar onze koopwijzer!

Ben je benieuwd naar alle eigenschappen van deze camera, of een ander toestel? Neem dan een kijkje in onze Koopwijzer fototoestellen. Die bevat de testresultaten van maar liefst 145 camera’s, waarvan 44 systeemcamera's. Vergelijk dus voor je kiest!

69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Fototoestellen
vanaf  499,00
72 Topkwaliteit
Fototoestellen
vanaf  569,00
73 Topkwaliteit
Fototoestellen
vanaf  1.397,00