Nieuws

Hybride camera's zijn een interessante optie

20 september 2018
Hybride camera's

Hybride camera’s zijn een geslaagde combinatie van een compact- en een reflexcamera. Onze test toont bovendien aan dat de meeste modellen van zeer goede kwaliteit zijn. Ze zijn dan ook niet goedkoop.

Al sinds 2010 boert de markt van fotocamera’s achteruit. Een uitzondering zijn de hybride camera’s, die aan een opmars bezig zijn. In het voorbije jaar is de verkoop gestegen met 5 %.

Een hybride camera, ook systeemcamera genoemd, is een kruising tussen een compact- en een reflexcamera. Net als een compactcamera is hij vrij klein en licht, maar hij biedt een hoge fotokwaliteit en een verwisselbare lens, net als een reflexcamera. Dat is de reden waarom hybride camera’s zowel beginners als veeleisende amateurfotografen kunnen bekoren.

Goede scores

We hebben een vijftigtal hybride toestellen getest. Het resultaat is opmerkelijk: de meeste zijn topkwaliteit. In onze koopwijzer fototoestellen vind je alle geteste camera's terug.

85 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Fototoestellen
vanaf  1.980,00
85 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Fototoestellen
vanaf  2.120,77
72 Topkwaliteit
Beste
Koop
Fototoestellen
vanaf  569,00

 

De prijs van deze camera’s schommelt meestal tussen € 400 en € 2 500. Sommige kosten wel meer dan € 4 000. Onze Beste Kopen zijn aanraders voor een beginnende fotograaf die vaak de automatische stand gebruikt.

Welke kenmerken bepalen de prijs?

  1. De grootte van de sensor. Hoe groter de sensor, hoe beter de kwaliteit. De referentie is de full-framesensor in sommige Sony-modellen (waaronder onze Beste van de Test, de Sony Alpha 7 III + FE 28-70 mm), de nieuwe Nikon Z7 en Z6 en de Canon EOS R. Voor deze toestellen moet je al € 2 000 neertellen, zonder lens. Bijna even goed als full frame zijn de APS-C-sensoren in de hybride camera’s van Fujifilm, Sony en Canon. Tot slot is er het microformaat 4/3 van Panasonic en Olympus, dat toelaat om de afmetingen van de toestellen en lenzen te reduceren.
  2. De zoeker. De meeste dure toestellen hebben een zoeker, zodat je niet afhankelijk bent van het beeld op het scherm (dat in zonlicht niet zo duidelijk is).
  3. Instellingen. De meest geavanceerde modellen hebben meer knoppen en draaiwieltjes om onmiddellijk de belangrijkste instellingen te kunnen aanpassen: fotomodus, belichtingscorrectie, diafragma-instelling, sluitertijd, witbalans enz.
  4. Technische prestaties zoals batterij-autonomie, autofocus, reeksopnames.

Nikon en Canon mikken op de top

Tot voor kort produceerde alleen Sony hybride toestellen met een full-framesensor. Maar nu brengen Nikon en Canon ook camera’s in dit topsegment uit. Nikon heeft zijn Z6 (€ 2 299 zonder lens) en Z7 (€ 3 699) met een beeldstabilisatie op vijf assen, Canon heeft de EOS R (€ 2 499) die de snelste autofocus en de beste beelden in zwak licht zou hebben.

Op deze drie camera’s passen de reflexlenzen van beide fabrikanten. Daar heb je een adapter voor nodig. Canon levert die gratis mee, Nikon rekent € 150 aan op het moment dat je een camera koopt of € 299 als je de adapter later aankoopt.

Deze drie nieuwe modellen zijn bedoeld voor gevorderde fotografen die een hoge beeldkwaliteit in een handzame camera zoeken.

Tips en trucs

  • Sommige hybride toestellen zijn erg duur, maar soms kun je een oudere versie kopen voor een lagere prijs. De Sony Alpha 7 III kost bijvoorbeeld zo’n € 2 500, maar de twee eerste generaties van dit model zijn verkrijgbaar voor een redelijke prijs (vanaf € 900).
  • De lenzen van Panasonic en Olympus passen op de toestellen van beide merken.
  • Soms kun je de lens van een reflexcamera monteren op een hybride toestel met behulp van een adapter. Dat kan geld besparen. Nadeel is dat de autofocus dan niet werkt en je manueel moet scherpstellen.