Nieuws

Hoe kies je een fotocamera voor je kind?

24 februari 2022

Kinderen onder de 12 jaar maken tegenwoordig veel foto’s met de smartphone van hun ouders of met hun eigen smartphone. Hen een echt fototoestel geven waarmee ze hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan, is een optie. Maar welke kies je nu best? Hier zijn enkele tips om de geschikte camera voor je kind te vinden.

Het is normaal als je kind graag experimenteert met je smartphone of met de familiecamera. Ze vinden het leuk om alles te fotograferen. Als je kind enorm gebeten is door fotografie of je wilt één cadeau geven, dan is een babycamera een goed idee voor de allerkleinsten. Kinderen hebben meestal zelf een smartphone, samen met apps die foto’s en filmpjes direct kunnen bewerken. Maar wat als je nu een echte camera wilt voor je kind? Hier is alles wat je moet weten.

Leeftijdscategorie 

Tegenwoordig hebben lagereschoolkinderen een mobiele telefoon en vanaf het secundair onderwijs is het al de norm. Voor de allerkleinsten is een babycamera gemakkelijk. Het is een robuust toestel dat toch voor hun kleine handjes is gemaakt. Als je je kind toch een camera wilt geven, maak er dan gebruik van om er een leerzame ervaring van te maken. Ze krijgen verantwoordelijkheid om voor een duur voorwerp te zorgen en leren foto’s nemen. Daar komt veel bij kijken: ze leren redeneren, ze hebben geduld nodig en krijgen oog voor detail. 

Soorten camera’s

Standaard compactcamera’s zijn een ideale starter voor kinderen: met de simpele basisfuncties kunnen ze er vlot mee overweg. De camera’s zijn dan ook nog eens compact en dus makkelijk mee te nemen. Het zijn vrij goedkope toestellen, maar sinds de opkomst van de smartphone, zijn ze nog moeilijk te vinden. Tegenwoordig bestaan er ook “geavanceerde” compactcamera’s. Deze zijn wel een pak duurder, maar garanderen een betere beeldkwaliteit.

Een instant of polaroid camera is ook een optie maar dan wel eentje met beperkingen. Ze drukken onmiddellijk af wat je fotografeert maar daar is wel specifiek klein, instant fotopapier van 5x7 cm of kleiner voor nodig. Meestal hebben instant camera’s geen flash en bestaat de mogelijkheid niet om de instellingen aan te passen. De kwaliteit van de foto’s zijn dus ook niet altijd even goed, zeker niet als er onvoldoende licht was op het moment van de foto. Daarnaast moet de prijs ook in overweging genomen worden. Het instant fotopapier kan makkelijk 1 € kosten per foto. Kostelijk, zeker als je kind regelmatig foto’s neemt.

Gebruik

Sommige ouders zijn misschien meer geneigd om een stevige en waterproof actiecamera te kopen. Dit kan handig zijn, ook voor kinderen, om mee te nemen op kampeervakantie of naar zee. Deze camera’s zijn wel vrij duur en verschillen enorm in kwaliteit. Een goedkopere optie kan zijn om voor een avontuurlijke compactcamera te kiezen. Ze hebben dezelfde voordelen als de standaard compact camera’s, maar zijn daarbovenop nog eens schokbestendig en soms zelfs waterproof. Meestal zijn ze wel iets duurder dan de standaard compact camera’s. 

Tegenwoordig bestaan er hoesjes voor smartphones die tot op zekere hoogte net zo goed werken om het apparaat te beschermen. Met zo’n hoesje is de gsm kras- en valbestendig alsook waterproof. Smartphones zijn zodanig geëvolueerd dat ook daar de fotokwaliteit heel goed is. Ze zijn een goedkoper alternatief en bieden meer mogelijkheden. Vergelijk de verschillende smartphones en bekijk de kenmerken voor de beste camera.

Wil je toch een camera kopen? Bekijk onze vergelijker en vind de camera die het best bij je kind past.

vergelijk camera's