Nieuws

GoPro5: duur en lichtjes teleurstellend

17 oktober 2016
Actioncam GO Pro 5

De GoPro Hero 5 (€ 430) moet het nieuwe vlaggenschip worden van de GoPro action cams, maar verschilt te weinig van zijn voorganger. Concurrent Sony heeft bovendien gelijkwaardige producten in het gamma, maar aan een lagere prijs. 

GoPro Hero 5 is de opvolger van Hero 4, maar lijkt erg veel op zijn voorganger. Hij biedt echter wel een aantal leuke nieuwe elementen. Zo is het LCD-schermpje niet langer een dure extra optie. Ook het mini-touchscreen bevordert het gebruiksgemak als aanvulling van de enkele knopbediening. 

Bediening en batterij

Het mini-touchscreen is door zijn kleine omvang wel alleen met blote handen te bedienen. Tijdens het wintersporten met uw handschoenen aan is dus geen optie. Als alternatief werkt de camera ook met gesproken commando’s zoals “GoPro take a photo” of “Turn off”, maar dat werkt dan weer minder goed als er veel achtergrondlawaai is of als de camera op een helm is gemonteerd.

Een andere verbetering is de batterij die nu ook kan worden opgeladen met een USB-C interface, waardoor het opladen ook sneller gebeurt.

Behuizing

De GoPro Hero 5 zit in een skeletonframe dat de randen en hoeken beschermt en waterdicht is tot 10 meter onder het wateroppervlak. Ideaal dus voor het zwembad of om te snorkelen. Professionele duikers zullen wel nog de extra beschermende huls nodig hebben.

Prestaties

Qua mogelijkheden lijkt de GoPro Hero 5 erg veel op zijn voorganger. Net als de GoPro Hero 4 maakt hij 4K video’s met 30 frames per seconde (fps). Velen hadden gehoopt dat dit tot 60 fps zou worden verhoogd. Is de resolutie 1080 pixels, dan registreert hij maximum 120 fps. De videokwaliteit is niet geweldig. Foto’s hebben een maximumresolutie van 12 megapixels.

Zijn prijs waard?

De conclusie is dat de GoPro Hero 5 zijn prijs van € 430 niet helemaal waard is. Zeker niet als we in aanmerking nemen dat de markt intussen is geëvolueerd en Sony zich zeer competitief toont met GoPro, vaak met lager geprijsde producten.