Nieuws

Compactcamera's met grote sensors

18 juni 2014
grote sensors

Hoe groter de sensor van een fototoestel, hoe beter de beeldkwaliteit. Sommige compacte fototoestellen moeten hierin zelfs niet onderdoen voor de systeemcamera's, maar de prijs is dan ook navenant.

Sony Cybershot RX10

Sony Cybershot RX10

Kenmerken: 8,3x zoom, 1"-sensor (cropfactor 2,7x), 24-200 mm, f/2.8, 832 g

Richtprijs: € 1200

  • Echt alternatief voor systeemcamera met lens tot 200 mm
  • Goede beeldkwaliteit, wazige achtergrond met scherpe voorgrond gaat prima
  • Uitgerust met nieuwe snufjes zoals wifi, NFC ...
  • Zwaar en groot
  • Trage motorische zoom

Wat meteen opvalt bij de Sony Cybershot RX10, is het grote zoombereik (24 tot 200 mm), wat hem tot een echt alternatief voor de systeemcamera maakt, maar dan zonder het lastige gewissel met lenzen. En zelfs al is de sensor dan wat kleiner dan bij een systeemcamera, toch maakt u vrij eenvoudig mooie foto's met het nodige reliëf.

Dat het toestel is uitgerust met tal van extra functies zoals een neerklapbaar lcd-scherm, Near Field Communication (NFC), wifi en HDMI, is dan weer mooi meegenomen.

De keerzijde van de medaille is dat het toestel vrij groot is en daardoor moeilijk weg te bergen. Het voelt ook wat "plastic" aan. Ook waren we niet ondersteboven van de gemotoriseerde zoom, die bovendien erg traag is. Wie aan het filmen slaat, zal dan weer worden teleurgesteld door het gebrek aan manuele instellingen.

Conclusie: zeer veelzijdige camera, met enkele minpuntjes. Aan u om te bepalen of hij zijn geld waard is.


Sony Cybershot RX 10