Nieuws

Compactcamera's met grote sensors

18 juni 2014
grote sensors

Hoe groter de sensor van een fototoestel, hoe beter de beeldkwaliteit. Sommige compacte fototoestellen moeten hierin zelfs niet onderdoen voor de systeemcamera's, maar de prijs is dan ook navenant.

Waarom een grote sensor?

Op zoek naar het meest geschikte fototoestel voor uw gebruik? Ga dan zeker eens naar onze koopwijzer, waar u meer dan 100 modellen met elkaar kunt vergelijken.

Niet in onze koopwijzer, maar daarom niet minder interessant voor sommige liefhebbers, zijn de resultaten van de camera's met grotere sensoren. Deze toestellen zijn daardoor - helaas - ook een stuk duurder.

De sensor is voor de digitale camera wat film was voor de analoge camera, en bepalend voor de kwaliteit van uw foto's. Hoe groter hij is, en hoe meer hij de afmetingen van die oorspronkelijke film (36 x 24 mm) benadert, hoe beter de foto's. Dat wordt aangegeven door de cropfactor. Bij een full frame camera is de sensor echt zo groot als de film was, en die heeft dus cropfactor 1x. Andere sensoren zitten daar niet zo heel ver af, zoals de APS-C-sensor (cropfactor 1,5x) en de 1" sensor (2,7x). Ter vergelijking: een gewone compactcamera heeft een cropfactor van 5,2x (zie ook het schema hieronder).

In dit dossier gaan we dieper in op enkele toestellen met een APS-C-sensor en een 1"-sensor die we hebben getest. Op de volgende pagina's vindt u voor elk model de belangrijkste voor- en nadelen.