Nieuws

Wat is de beste camera voor beginners?

11 oktober 2022

Ben je als beginnende fotograaf op zoek naar de beste camera voor beginners, dan moet je je eerst afvragen welk type fototoestel bij jou past. Begin je beter met een compact camera of toch beter meteen een bridge of reflexcamera? En wat is het verschil met een hybride toestel? Wij helpen je doorheen de belangrijkste vragen.

Als beginnend fotograaf is een belangrijke eerste vraag welke digitale camera je moet kiezen. Een standaard antwoord bestaat niet, want het hangt af van meerdere factoren. Gebruiksvriendelijkheid is wel essentieel en je moet het ook makkelijk kunnen meenemen. Daarnaast is het belangrijk dat je met de camera je vaardigheden als fotograaf kunt ontwikkelen.

Naar de vergelijker fototoestellen

Is een camera beter dan telefoon?

Uiteraard vind je vandaag heel wat smartphones met een uitstekende ingebouwde camera. De ingebouwde software en sensoren zijn zo performant dat ze zelfs door professionele fotografen soms worden gebruikt. Toch hebben smartphones ook hun beperkingen op vlak van prestaties en creativiteit.

Dat neemt niet weg dat de steeds betere prestaties van smartphones de markt van de gewone camera’s op hun kop hebben gezet. Producenten van camera’s investeren enkel nog in modellen uit het topgamma of professionele camera’s. Dat beperkt de keuze voor een beginnend fotograaf, zeker voor een toestel uit een lagere prijsklasse.

Waarop moet je letten bij het kopen van een camera voor beginners

Onthoud de volgende sleutelcriteria als je een nieuwe camera wilt kopen, zeker als je een model uit een lagere prijsklasse zoekt:

Videokwaliteit

Zelfs al mag je geen 4K-kwaliteit verwachten van een goedkoper toestel, toch mag je nog altijd een goede videokwaliteit verwachten.

Optische zoom

Met de optische zoom kun je het te fotograferen onderwerp dichterbij halen. Met een digitale zoom is het moeilijker om de juiste kadrage van je foto in te schatten, dus je kunt daar minder op vertrouwen. Een tip: de mooiste foto’s neem je eigenlijk met een lens met vaste zoomafstand!

Materiaal

Bij goedkopere camera's is de kans groter dat ze werden gemaakt met materiaal van mindere kwaliteit. Vermijd bijvoorbeeld plastieken toestellen en kies een model dat er stevig en robuust uitziet.

Prijs

Goedkopere fototoestellen worden steeds minder gemaakt door de concurrentie met smartphones. De modellen die op de markt blijven, zijn veelzijdiger, beter uitgerust en van betere kwaliteit, maar ook duurder. Bridgecamera’s uit het topgamma kunnen meer dan € 1 000 kosten.

Voor reflexcamera’s en hybride fototoestellen is de lens belangrijker dan het toestel zelf. Je kunt een goede starterskit vinden voor minder dan € 500. Maar soms is het interessanter om enkel het toestel te kopen en apart een betere lens dan degene die er standaard wordt bijgeleverd. Een reflexcamera of hybride toestel uit het topgamma zonder lens kan al meer dan € 3 000 kosten.

Wat voor soort camera's zijn er?

De vier belangrijkste types digitale camera’s zijn compact, bridge, hybride en reflex. In tegenstelling tot de compact en bridge camera’s hebben hybride en reflexcamera’s verwisselbare lenzen. Het hangt af van een aantal factoren om te bepalen welk type het meest geschikt is voor jou, onder andere wat je zou willen fotograferen of filmen en of je een toestel wilt dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen of niet.

Digitale reflexcamera’s

Reflexcamera’s kregen lange tijd de voorkeur van beginnende fotografen om hun vaardigheden te ontwikkelen. Ook al worden ze stilaan van hun troon gestoten door hybride toestellen, toch worden ze dankzij hun optische zoeker (met een spiegel) en flexibiliteit met lenzen door puristen nog steeds gewaardeerd om hun fotokwaliteit in alle omstandigheden.

Voordelen: Dankzij hun flexibiliteit zijn digitale reflexcamera’s goede beginnerscamera’s, op voorwaarde dat je er een goede lens bij hebt en uitgebreide afstellingsmogelijkheden. Door de opkomst van hybride toestellen, verkopen vele fotografen nu hun reflexcamera met toebehoren. Het ideale moment om een goed tweedhandstoestel op de kop te tikken, zowel voor het toestel zelf als de lenzen.

Nadelen: Het toestel en de lenzen kunnen onhandig en zwaar zijn om overal mee te nemen en vergen een bepaalde investering. Omdat hybride toestellen de toekomst zijn, zie je steeds minder innovatie en vernieuwing bij reflextoestellen.

Ontdek de beste reflexcamera's in onze vergelijker

Hybride camera’s

Hybride camera’s bieden dezelfde flexibiliteit als reflexcamera’s, maar ze zijn uitgerust met een elektronische zoeker in plaats van met een optische zoeker. Ze zijn iets lichter om te dragen en bieden dezelfde fotokwaliteit of zelfs beter. Als je vaak onderweg bent en je geen compromis wilt sluiten inzake fotokwaliteit en je het niet erg vindt om extra lenzen mee te nemen, dan is een hybride toestel een goede keuze.

Voordelen: Hybride camera’s bieden dezelfde voordelen als reflex camera’s, maar zijn lichter en veelzijdiger. Het beeld dat je ziet in de zoeker en op het scherm houdt al rekening met alle instellingen. Zo kun je al het effect zien van de witbalans en diafragma-opening die je hebt ingesteld zelfs voor je een foto neemt. Ook een voordeel: merken als Canon en Nikon voorzien tussenstukken zodat je ook lenzen voor een reflexcamera op een hybride kunt gebruiken.

Nadelen: Sommige toestellen zijn even zwaar als een reflex. Betaalbare modellen worden steeds zeldzamer.

Ontdek de beste hybride camera's in onze vergelijker

Bridge camera’s

Bridge camera’s houden het midden tussen een compact camera en een reflex camera. Ze hebben meer mogelijkheden (zoals de ISO-waarde, sluitertijd en diafragma manueel aanpassen) dan compact camera’s, maar niet zoveel als een duurdere reflex of hybride camera. Dat komt door de vaste lens, ook al hebben bridge fototoestellen een goede zoom. Het is een goede investering voor een hobbyfotograaf of als je een alles-in-een toestel wilt.

Voordelen: Het is een prima en veelzijdig fototoestel dat over het algemeen is uitgerust met een kwaliteitsvolle optische zoom met een ruim bereik. Een bridge camera biedt meer mogelijkheden dan een compact camera en heeft een ingebouwde zoeker.

Nadelen: Minder geschikt voor actiefoto’s omdat je niet van lens kunt wisselen en de beeldkwaliteit niet noodzakelijk beter is dan van sommige compact camera’s. De sensor is kleiner dan die van een reflex of hybride en dat is een nadeel als je fotografeert bij slechte lichtomstandigheden.

Ontdek de beste bridge camera's in onze vergelijker

Compact camera’s

De basis compact camera’s zijn bijna volledig verdwenen door de concurrentie van de smartphones. Maar de betere compact camera kan wel nog altijd interessant zijn als je je eerste stappen zet in de fotografie en je geen smartphone hebt met een performante camera en een toestel zoekt dat niet te veel weegt.

Voordelen: Dit type fototoestel is licht en makkelijk meeneembaar. De talrijke automatische instellingen en de vaak goedkope prijs maken het een interessante keuze voor beginners.

Nadelen: De echte basistoestellen zijn over het algemeen te sober uitgerust, te traag, en niet voorzien van een zoeker. De ingebouwde sensor is ook erg beperkt.

Ontdek de beste compact camera's in onze vergelijker

Wat is een goede fotocamera voor beginners?

Ben je op zoek naar je eerste fototoestel? In onze online vergelijker kun je meer dan 80 camera’s van verschillende types met elkaar vergelijken om zo de camera op jouw maat te vinden.

71 Topkwaliteit
Beste
koop
vanaf  749,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  419,99
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
vanaf  1.499,00