Koopgids

Haal het maximum uit je videocamera

01 juni 2016
aankoopgids camcorders

Door de komst van de smartphone en de action cam is de populariteit van de videocamera aan het dalen. Toch maakt de videocamera meestal betere beelden dan de smartphone. Als je kiest voor een camcorder, dan zetten wij voor je op een rijtje waarop je moet letten bij je aankoop.

Welke beelddragers gebruiken ze?

 • Geheugenkaart – De meeste recente camcorders maken opnames op een uitneembare geheugenkaart, zoals een SD-kaart.
  Het voordeel: die kunt u ook gemakkelijk voor een ander toestel gebruiken of door een andere vervangen als het geheugen vol is. Sommige camcorders hebben zelfs meerdere geheugenkaartlezers.
 • Harde schijf – Sommige camcorders zijn uitgerust met een harde schijf, zoals een computer.
  Voordelen: in het algemeen bieden die een hoge opslagcapaciteit.
  Nadelen: het geheugen is ingebouwd en kan gevoelig zijn voor koude of schokken.
 • Flashgeheugen – Dit soort van geheugen is net als een harde schijf ingebouwd in de camcorder.
  Voordelen: in tegenstelling tot een harde schijf bevat het geen bewegende onderdelen, waardoor het ook minder gevoelig is voor koude of schokken.
  Nadelen: een flashgeheugen heeft doorgaans een lagere opslagcapaciteit dan een harde schijf.
 • Mini-DV en dvd – Die hebben stilaan afgedaan en moeten hoe langer hoe meer plaatsmaken voor de voorgenoemde beelddragers.

Kenmerken van een goede HD-camcorder

 • Goede beeldkwaliteit – Een degelijke HD-camcorder biedt een veel betere beeldkwaliteit dan een pocketcamcorder. Dat is te danken aan de grotere beeldsensor, die ongeacht de lichtomstandigheden zeer veel details in het beeld weergeeft. Wat de resolutie betreft, is 4K (3 840 x 2 160 pixels) vandaag het neusje van de zalm.
 • Beeldstabilisator – Deze compenseert de natuurlijk trilling van je handen wanneer je het toestel vasthoudt. Als je de zoom gebruikt, worden trillingen nog meer zichtbaar. Minimale bewegingen en trillingen kan de beeldstabilisator echter niet wegwerken. Een optische beeldstabilisator is trouwens beter dan een digitale, omdat die de bewegingen compenseert voor de beelden worden opgeslagen en de digitale erna.
 • Minstens 10x optische zoom – Door de band zijn camcorders uitgerust met zowel een digitale als een optische zoom. De optische zoom doet de lens uitschuiven zoals een telescoop en levert geen kwaliteitsverlies op. De digitale vergroot het beeld eenvoudigweg tijdens de opname, waardoor de beeldkwaliteit wel afneemt. Kies een camcorder met minstens 10x optische zoom.
 • Stereomicrofoon – Alle camcorders hebben een ingebouwde microfoon, maar die is niet altijd van even goede kwaliteit. Een HD-camcorder met een stereomicrofoon levert het beste geluid op. Om echter zeker te zijn van een optimale geluidskwaliteit, probeer je de camcorder beter uit in de winkel.

Kenmerken van een goede pocketcamcorder

 • Rechtstreekse netwerktoegang – Met een zogenaamde "app-connected" camcorder kun je je opnames meteen delen op het internet, bijvoorbeeld op YouTube of Facebook, zonder dat er een computer aan te pas komt.
 • Minder dan 4 seconden opstarttijd – Pocketcamcorders zijn ideaal voor momentopnames met een minimum aan handelingen. Kies dus voor een model met een korte opstarttijd.
 • Degelijke microfoon – Pocketcamcorders hebben vaak een hele kleine microfoon met bijgevolg beperkte prestaties. Kies dus een model dat een behoorlijke geluidskwaliteit biedt of waarop je een externe microfoon kunt aansluiten. Met een stereomicrofoon verkrijg je de beste geluidskwaliteit.
 • Minstens 2 uur batterijautonomie – Hoewel pocketcamcorders bedoeld zijn om gemakkelijk overal mee naartoe te nemen, houdt hun batterij het niet erg lang uit. Kies hoe dan ook voor een model met een batterijautonomie van minstens 2 uur.
 • Minstens 8 GB opslagcapaciteit – Kies een model met voldoende geheugencapaciteit, zodat je even lang kunt filmen als de batterij het uithoudt. Met een camcorder die een intern geheugen heeft van 4 GB, kun je bijvoorbeeld maar ongeveer een uur filmen in HD.
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies