Koopgids

Koopgids drones

26 juni 2017
drone

Drones winnen aan populariteit. Meer en meer mensen kopen een drone als speelgoed of om foto’s en filmpjes mee te maken. Ook geïnteresseerd? In onze koopgids vindt u meer uitleg en advies.

Drones met camera

Drones voor luchtfotografie zijn de meest interessante categorie voor particulieren. Er zijn heel degelijke toestellen op de markt met een meer dan behoorlijke camerakwaliteit en vliegstabiliteit. Maar welke zijn de elementen waarmee u moet rekening houden bij de aankoop van een drone?

Bediening

Kies een drone die u met een controller (afstandsbediening) kunt bedienen. Bij sommige drones hebt u de keuze tussen een aparte controller en uw smartphone of tablet, maar bediening via een controller geniet veruit de voorkeur.

De twee fysieke hendeltjes (“joysticks”) op een controller geven u immers meer controle. Hebt u kleine handen, zoek dan eventueel naar een drone die met een compacte controller geleverd wordt.

Soms worden drones geleverd met een FPV-bril (“First Person View”), waarmee u tijdens het besturen live kunt meekijken met de drone-camera. Leuk om eens uit te proberen, maar niet zonder gevaar, aangezien vliegen in FPV enige gewenning en oefening vraagt.

Weet bovendien dat het wettelijk niet toegestaan is om op uw eentje in FPV te vliegen: u moet altijd een vrij zicht houden op de drone die u bestuurt. Kies ook een drone met ingebouwde gps. Dit zorgt voor een betere stabiliteit en dus ook betere controle over de drone.

Batterij

Check voor de aankoop hoe lang u volgens de fabrikant kunt vliegen met één batterijlading. De reële vliegduur hangt deels af van uw gebruik en de weersomstandigheden (bv. veel of weinig wind), maar in onze test varieerde de maximale vliegtijd per drone tussen 10 tot 25 minuten. Niet bijzonder lang dus.

Gezien een oplaadbeurt tussen de één à twee uur in beslag neemt, is het geen overbodige luxe om te investeren in een extra batterij voor uw drone. De kosten daarvoor kunnen wel oplopen tot € 200.

Reserve-onderdelen
De propellers zijn de gevoeligste onderdelen. Ze draaien rond aan hoge snelheid, en komen soms in aanraking met obstakels. Zelfs als u bespaard blijft van crashes zult u ze door slijtage geregeld moeten vervangen. De prijzen voor een nieuwe set vallen erg mee (€ 10–30), al zijn ze niet bij alle droneverkopers of fabrikanten verkrijgbaar. De prijs van andere onderdelen kan erg hoog oplopen, zeker voor cruciale componenten (zoals elektronische sturingen ...). Houd bij uw keuze dus ook rekening met de beschikbaarheid van vervangonderdelen.
Beeldkwaliteit

De kwaliteit van de foto’s en video’s is vergelijkbaar met die van een smartphone uit het topgamma. Drones ondersteunen steeds vaker het maken van videobeelden in 4K en zeker bij drones die over een gimbal beschikken (een houder voor de camera die voor vloeiende en stabiele beelden zorgt) is de kwaliteit meer dan behoorlijk. Wilt u veel bewerkingsmogelijkheden, kijk dan eventueel of u foto’s in RAW-formaat kunt maken. Zeker bij luchtfotografie kan het al eens gebeuren dat u een te felle lucht in beeld hebt. Bij de meeste drones kunt u de geïntegreerde camera niet vervangen door een nieuwer of beter type. U gaat dus best voor een drone waarvan de camera ook in de toekomst nog aan uw noden voldoet.

De beeldkwaliteit verschilt sterk van het ene model tot het andere. De beelden van de DJI Mavic Pro tonen meer contrast en natuurlijkere en levendigere kleuren dan die van de Parrot AR Drone.

Transporteerbaarheid
Bent u van plan om uw drone veel te gebruiken of bv. om veel te reizen met uw drone, kies dan een model dat u makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. De Mavic Pro en recent de Spark van DJI bv. zijn heel compact en opvouwbaar en passen zo in een tas. Al is het geen slecht idee om een draagkoffer op maat aan te schaffen, o.a. om de propellers niet onnodig te beschadigen
Ingebouwde veiligheidsfuncties

De veiligheid is natuurlijk vooral uw eigen verantwoordelijkheid, maar let ook op de aanwezigheid van functies die u ondersteuning bieden bij het vliegen, bijvoorbeeld:

 • Return-to-home: Via deze functie (enkel bij drones met gps) keert de drone automatisch naar het vertrekpunt terug wanneer het batterijniveau (kritisch) laag wordt of het signaal met de controller of smartphone wegvalt. De wet schrijft wel voor dat u altijd in staat moet zijn om zelf snel de controle weer over te nemen.
 • Obstakelontwijking: Via deze functie kan de drone autonoom obstakels detecteren en eventueel ontwijken dankzij sensoren aan de voor- en onderkant.
 • No-fly zones: Om u te helpen om uit de buurt te blijven van verboden zones ondersteunen een aantal drones no-fly zones. Denk daarbij bv. aan het luchtruim nabij luchthavens of gevangenissen, waar het sowieso niet toegelaten is om op te stijgen.
 • Geofencing: bij sommige drones kunt u een soort van virtuele barrière instellen waar de drone niet mag buiten vliegen. Zo verhindert u dat de drone naar een zone toe vliegt waar hij niet mag vliegen.
Geautomatiseerde functies

Nice-to-have om leuke foto’s of video’s te nemen zijn volgende extra functies:

 • Orbit modus: functie waarbij de drone automatisch in een cirkel rondom door u gedefinieerde personen of objecten vliegt
 • Follow me-modus: functie waarmee u uzelf kunt laten volgen door de drone
 • Selfie modus: functie om via de drone een selfie te nemen
 • Zipline (Cable Cam of Course Track): functie om de drone autonoom een vast traject tussen twee punten te laten afleggen
 • Tap Fly: functie waarmee de drone in een rechte lijn naar een door u gekozen punt op de kaart van uw smartphone vliegt
 • Terrain follow: functie waarmee de drone automatisch de contouren van de omgeving volgt
 • Gestures: functie waarbij u d.m.v. handgebaren commando’s kunt geven, handig bv. in combinatie met “Selfie modus”.

Hoewel dit leuke extra’s zijn, dient u er wel rekening mee te houden dat u bij het gebruik van dergelijke functies geen derden in gevaar brengt en zelf snel de controle kunt overnemen. Een functie als “Follow me” is strikt genomen wettelijk dus niet toegelaten omdat u zelf geen zicht op uw drone hebt.