Koopgids

Koopgids dashcams

15 mei 2017
dashcams

Dashcams worden steeds populairder. Ze kunnen onder meer bewijslast opleveren als ze een ongeval registreren. Geïnteresseerd? Lees dan eerst onze tips. U vindt de toestellen zelf vooral online. Betaal zeker niet meer dan € 200.

Dashcams zijn toestellen die op het dashboard van auto’s of vrachtwagens worden geplaatst, om tijdens de rit beelden te maken van wat zich voor het voertuig afspeelt.

Ze zijn vooral handig om bewijsmateriaal te leveren wanneer op uw reisweg een ongeval of een misdrijf plaatsvindt, waar u al dan niet het slachtoffer van bent. De camera is vooral uitgerust om dichtbij te filmen, met een beeldkwaliteit die doorgaans vergelijkbaar is met die van een middelmatige smartphone.

Rijdt u vaak of vooral ’s nachts, dan zult u weinig hebben aan deze camera. In het donker filmt hij immers enkel datgene wat in de lichtbundels van uw lampen vooraan te zien is, wat uiteraard erg beperkt is. Bovendien is het, door het contrast tussen licht en donker, erg moeilijk om iets (bv. de nummerplaat van een voor- of tegenligger) te onderscheiden.

Welke kenmerken zijn belangrijk?
  • Geheugenkaart: Een dashcam moet worden uitgerust met een geheugenkaart om beelden op te slaan. De capaciteit ervan varieert tussen 32 en 128 GB. Meestal moet u de kaart wel zelf kopen. Als alle ruimte is ingenomen, worden automatisch de oudste bestanden overschreven. Beelden die interessant zijn, zet u het best over op de harde schijf van uw computer, rechtstreeks van op de SD-kaart of via USB-kabel (die zelden is inbegrepen).
  • Parkeerfunctie, G-sensor, bewegingsdetectie: Het is mogelijk om uw dashcam te laten draaien als uw auto of vrachtwagen geparkeerd staat, m.b.v. de parkeerfunctie. Dit houdt in dat de camera constant draait, zonder evenwel de beelden op te slaan. Alleen wanneer het toestel, door middel van de ingebouwde G-sensor, een impact op uw wagen vaststelt, worden de beelden van vlak voor die impact, tot enkele minuten later, opgeslagen. Is de camera uitgerust met bewegingsdetectie, dan worden de beelden opgeslagen zodra er iets in de buurt beweegt. De G-sensor is bij de meeste modellen standaard, maar bewegingsdetectie ontbreekt bij een heel aantal modellen. Let wel op dat die laatste functie enkel nuttig is wanneer uw wagen op een verlaten locatie staat: als het een drukke buurt is, zal de camera steeds filmen en de beelden opslaan.
  • Gps-tracker: Idealiter heeft een dashcam een gps-tracker ingebouwd. Niet om u de weg te wijzen, maar wel om een tijdscode en een locatie aan uw beelden toe te voegen. Dit kan het aanzienlijk gemakkelijker maken om de opnames bv. als bewijs bij een ongeval te gebruiken.
  • Sticker/zuignap: Om het toestel aan uw voorruit te bevestigen, hebt u de keuze tussen een sticker en een zuignap. Onze voorkeur gaat uit naar het laatste, omdat u een sticker niet meer kunt verwijderen.
  • Sommige functies zijn verre van nodig. Zo zijn er toestellen die een tweede camera hebben om aan de achterkant van uw wagen te filmen, maar dit kost een stuk meer en de beelden zijn doorgaans van bedenkelijke kwaliteit. U koopt dan beter een tweede dashcam, het liefst van hetzelfde merk. Ook een dashcam met rijstrookbewaking, die een waarschuwing heeft als u onbedoeld een andere rijstrook opzoekt, werkt zelden echt goed.

Hoe kan ik mijn dashcambeelden wettelijk gebruiken?
  • Privacy: U mag een camera installeren in uw wagen en u mag de gefilmde beelden opslaan en gebruiken in privékring. Maar zodra er andere personen op de beelden staan of u de beelden publiek wilt maken, gelden er andere regels. Het portretrecht bepaalt immers dat men een persoon niet in beeld mag brengen zonder diens uitdrukkelijke toestemming. De Privacywet geeft onder meer aan dat u als eigenaar van een dashcam de personen die u hebt gefilmd hiervan op de hoogte moet brengen. Ook dient u uw dashcam te laten registreren bij de Privacycommissie.
  • Bewijslast: Als uw dashcam een ongeval heeft geregistreerd, waarin u al dan niet betrokken bent, hebt u misschien beeldmateriaal dat toont hoe een andere weggebruiker in de fout gaat. In dat geval wordt het nog ingewikkelder want strafrechtelijke gegevens worden extra beschermd door de Privacywet. Deze beelden zult u niet mogen gebruiken, tenzij voor uw eigen dossier. En dan nog op voorwaarde dat de gefilmde personen hiervan op de hoogte worden gebracht. Maar vlak na een aanrijding is het misschien niet zo vanzelfsprekend om dit even rustig te bespreken met de tegenpartij ...
  • Aanrijdingsformulier: Hoewel het gebruik van een dashcam wordt aangemoedigd door een verzekeringsmaatschappij, zult u dus hoe dan ook na een ongeval eerst het aanrijdingsformulier moeten invullen. Dashcambeelden kunnen hoogstens aanvullend zijn, ze kunnen zeker de gegevens op het aanrijdingsformulier niet weerleggen, zelfs als ze iets anders tonen dan hetgeen is ingevuld.
  • Rechtbank: In de rechtszaal zelf kunt u de dashcambeelden in principe gebruiken, als u aan alle wettelijke voorwaarden hebt voldaan. Ook als de beelden tegen de zin van de tegenpartij zijn gemaakt, betekent dat nog niet perse dat ze zullen worden geweigerd, maar het is de rechter die daarover het laatste woord heeft.