Koopgids

Koopgids action cams

30 maart 2016
action cam koopgids

Ze stellen u in staat uw avonturen te vereeuwigen en ze te delen met anderen die net zoals u fan zijn van activiteiten waar veel beweging bij te pas komt. Op voorwaarde dat u het model kiest dat perfect aan uw verwachtingen voldoet. Hierna lichten we alle criteria toe die u in aanmerking dient te nemen om de juiste keuze te maken.
In 2006 bracht het Californische merk GoPro de eerste actiecamera op de markt. Dit concept had zodanig veel succes dat dit soort camcorder vandaag de dag door tal van andere merken aangeboden wordt, waaronder zij die al een jarenlange ervaring op gebied van digitale beeldvorming hadden. Zo bieden merken als Sony en Kodak producten aan, met een betere beeldkwaliteit als die van de oorspronkelijke fabrikant.
Dit soort camcorder interesseert u? Aan keuze geen gebrek... En met onze aankoopgids en koopwijzer wordt kiezen een koud kunstje.

Action cam, "avonturencamera" of camcorder?

Action cams zijn bedoeld om sommige van uw spannende outdooractiviteiten vast te leggen. Qua beeldkwaliteit, autonomie, geluidsweergave, beheersing van het toestel (meestal moeilijker), vallen de resultaten en de scores van de action cams tegen in vergelijking met gewone camcorders. Over het algemeen zijn action cams vaak duur en inefficiënt.


De eerste vraag die u zich moet stellen is dus: "heb ik wel een action cam nodig?"

Action cams zijn echt bedoeld voor fervente fans van buitensporten. Als u geen actieheld bent, houdt u het dus beter bij een gewone camcorder. Als u van plan bent uw activiteiten te filmen in het zwembad of op het strand, opteer dan eerder voor een gewoon "avonturen" camcorder. Het is goedkoper, heeft een zoom, vereist geen bijkomende accessoires en biedt zelfs een hogere kwaliteit van video-opname.


Hoeveel kost een action cam? Budget voor "accessoires" inbegrepen…

Sinds GoPro niet langer de enige fabrikant is, zijn de prijzen van de action cams gelukkig een stuk democratischer geworden. Er zijn basismodellen te vinden vanaf € 70, maar de prijs kan oplopen tot boven de € 500. We hebben trouwens belangrijke prijsverschillen voor eenzelfde toestel opgemerkt tussen de verschillende winkels. Raadpleeg daarom altijd onze koopwijzer om de goedkoopste handelszaak te vinden.

Bovenop de prijs van de action cam komt ook nog het prijskaartje van de accessoires, die onmisbaar zijn om uw lievelingsactiviteit te filmen.

U moet dus een aanzienlijk budget voorzien, vooral als u uw action cam voor verschillende activiteiten gebruikt. Overweegt u de aankoop van enkele basisaccessoires zoals een waterdichte behuizing, een helmbevestiging (ski of fiets) en een bevestiging voor mountainbike, reken dan met een extra budget van ruim honderd euro.

Welke criteria dient u in acht te nemen?

Schokbestendigheid = noodzakelijk

Een action cam moet in de eerste plaats schokbestendig zijn. Het toestel moet stevig zijn en bestand tegen herhaaldelijke valpartijen. Let altijd op de valhoogte die door de fabrikant aangegeven wordt. Het kan gebeuren dat deze hoogte slechts 1 of 1,5 m bedraagt, hetzij een hoogte die lager is dan de gestalte van een volwassene.
Opgelet, bepaalde modellen hebben voor onze tests gefaald omdat ze door ontwerpfouten te breekbaar en schokgevoelig, en dus onbruikbaar waren.
Houd er rekening mee dat de schade die berokkent wordt bij verkeerd gebruik in het algemeen niet door de garantie van de fabrikant gedekt wordt. Het is dus bijzonder nuttig om de koopwijzer te raadplegen om in een stevige action cam te investeren die u na een valbeurt niet in de steek zal laten. 

Waterdichtheid

Action cams zijn in verschillende mate tegen water bestand. Bepaalde toestellen zijn helemaal niet tegen water bestand, sommige zijn enkel bestand tegen spatten of regen, andere kunnen dan weer tot een geringe diepte van 1 of 2 m gebruikt worden, bepaalde zelfs tot 50 m zonder waterdichte behuizing. Voor action cams die niet waterproof zijn, heeft u dus absoluut een waterdichte behuizing nodig.

Temperatuursomstandigheden

Let tevens op de extreme gebruikstemperaturen. Bepaalde action cams kunnen niet gebruikt worden bij een temperatuur onder 0°C, wat een heel beperkende factor is om het toestel in de winter of in de bergen te gebruiken. De meeste camcorders kunnen gebruikt worden bij temperaturen tussen -10 en +40°C, bepaalde trotseren -30° terwijl andere bij temperaturen van +60°C doeltreffend blijven. Maak dus de goede keuze in functie van uw behoeften. 

Design: compact en licht

Om de gebruiker niet te hinderen tijdens zijn activiteit, dienen de action cams klein en licht te zijn. Het gewicht varieert van ca. 50 tot 250 g. Om dit juist in te schatten doet u er, indien mogelijk, goed aan het toestel eens uit te testen door het te dragen alvorens tot de aankoop over te gaan. Een gewicht van 250 g voelt nogal zwaar aan als het op uw arm of uw hoofd bevestigd is. De maximale afmetingen, zowel wat de hoogte, de breedte of diepte betreft, bedragen ca. 10 cm. De puristen zullen ook het design van hun camcorder belangrijk vinden en ongetwijfeld de voorkeur geven aan een aerodynamisch (cilindervormig) model, eerder dan aan een vierkant doosje waarvan de vorm minder doeltreffend is in de wind. Let ook op de bereikbaarheid van de knoppen en de algemene hanteerbaarheid van uw camcorder in de praktijk (bijvoorbeeld als u handschoenen draagt of de camcorder op uw hoofd  bevestigt). 

Autonomie: maximum 3 uur in lage kwaliteit

Action cams hebben helaas een slechte autonomie. Met de betere modellen kunt u maximum 3 uur filmen, maar de kwaliteit is laag. Daarbij komt dat filmen in 4K de autonomie aanzienlijk vermindert, soms tot minder dan 1u voor de duurste modellen. Als u van plan bent een langdurige activiteit te filmen, denk er dan aan een extra batterij aan te schaffen. En opgelet, want bepaalde modellen beschikken niet over een verwijderbare batterij.

Kwaliteit, resolutie en vloeiendheid van het beeld
De beeldkwaliteit is jammer genoeg nooit van uitzonderlijke kwaliteit. Action cams zijn zo compact dat het formaat van de beeldsensor onvermijdelijk ook klein is, te vergelijken met deze die zich in de smartphones bevinden, en die volgens de modellen tussen 1/4,1 en 1/2,3‘’ liggen. De slechte kwaliteit en in het bijzonder de slechte kwaliteit bij zwak licht, kan gedeeltelijk door het kleine formaat van de sensor verklaard worden.

Action cams worden ook gebruikt om foto's te nemen. Deze functionaliteit is soms mogelijk tijdens de opname van de video zelf.

De definitiemogelijkheden van de video hangen sterk af van het gamma waartoe de action cam behoort.
  • Voor de basismodellen is het mogelijk dat de maximale resolutie de HD (1280x720) is, met 60 beelden/seconde. En dit kan echt zwak lijken in vergelijking met de resoluties van de huidige tv's en camcorders.
  • Met de meeste action cams kunt u in Full HD (1920x1080) filmen, maar met een snelheid van maximum 30 beelden/seconde. Als u vloeiende videoclips wil maken in slow motion, geef dan de voorkeur aan een snelheid van 120 beelden/seconde. Bepaalde fabrikanten bieden slow motion mogelijkheden aan met producten die tot maximum 60 beelden/seconde filmen. De beeldverschuiving verlagen vanaf dergelijke frequenties kan video's opleveren die niet altijd heel vloeiend zijn.
  • Bepaalde action cams bieden de 4K-modus (of Ultra HD, 3840x2160 pixels) aan. Maar de beeldsnelheid kan ook hier teleurstellend zijn, want bepaalde action cams met 4K-resolutie kunnen slechts tot 15, of zelfs 12 beelden/seconde filmen, wat een video met heel hoge resolutie oplevert die echter tegelijk heel hakkelig zal overkomen. Als u voor de 4K kiest, opteer dan tevens voor een minimale beeldsnelheid van 25 of 30 beelden/seconde. Om video's te bekijken die in 4K-resolutie gefilmd werden en hiervan te genieten, hebt u wel een 4K-tv of 4K-monitor nodig. Is dit niet het geval, dan is het onnodig te investeren in een action cam met 4K-modus.
Beeldstabilisatie: een noodzaak gezien de gebruiksomstandigheden

De gebruiksomstandigheden van een action cam, zoals een afdaling op ski's of per mountainbike, brengen onvermijdelijk trillingen teweeg. Als deze trillingen niet door een stabilisator gecompenseerd worden, vermindert de kwaliteit van de video. Het is trouwens onaangenaam en vermoeiend om langtijdig een niet-gestabiliseerde video te bekijken. Bijgevolg zouden we van de fabrikanten kunnen verwachten dat ze een beeldstabilisator in de action cams integreren. De aanwezigheid van deze stabilisator is echter nog lang niet veralgemeend. De goede voorbeelden op dit vlak zijn Sony, Kodak, Rollei en Garmin die ernaar streven deze stabilisator te integreren, zelfs bij de basismodellen.

Gezichtsvelden

Action cams zijn systematisch voorzien van een lens met vaste brandpuntsafstand, ruwweg van ongeveer 20 mm (equivalent 35 mm). Alle action cams zijn dus uitgerust met een "groothoeklens", maar hebben geen optische zoom. Het uiterst brede gezichtsveld ligt in het algemeen tussen 140 en 170° en benadert het menselijk oog op het moment van de opname. Op talrijke modellen is de focale afstand zo klein dat we spreken van een fish-eye. In alle opgenomen video's worden de beelden vervormd en de rechte lijnen gebogen, waardoor uiteraard ook het landschap en de personen gewijzigd worden. 

Filmen op 360° voor interactieve video's

Bepaalde merken (Kodak, Ricoh, 360fly) bieden camcorders aan die 360°-video’s kunnen maken. Deze camcorders zijn echt interessant wanneer ze op een drone bevestigd worden, want ze produceren video's die volledig interactief kunnen bekeken worden. Om verschillende gezichtspunten te bekomen, volstaat het dan dat de persoon zich in de gefilmde ruimte verplaatst (met drag and drop). Eenzelfde video kan op die manier meerdere keren bekeken worden met verschillende afstellingen. 

Lcd-scherm: facultatief

Al naargelang de merken en modellen, zult u niet noodzakelijk een lcd-scherm op uw action cam aantreffen. Dit scherm, al dan niet tactiel, kan nuttig blijken om vlot de verschillende parameters te regelen van de video-opname. We kunnen ons echter wel afvragen of dit scherm wel noodzakelijk is. De camera heeft een groothoeklens maar geen zoom. Er is dus geen afstelling nodig. Het toestel kan ook niet in volle actie gehanteerd worden, want het zou gevaarlijk zijn dit scherm gedurende uw activiteit te willen bekijken. Het scherm zal tenslotte een niet te onderschatten negatieve impact hebben op de autonomie van de batterij die sowieso al niet fameus is. In de meeste gevallen is er wel een minischerm aanwezig voor de weergave van enkele gegevens (toestand van de batterij, wifi-kwaliteit, gekozen video-modus, enz.).

Geluidskwaliteit: mono of stereo

Onnodig een goede geluidskwaliteit te verwachten, vooral wanneer uw action cam door een behuizing beschermd wordt. Alle action cams zijn minstens met een ingewerkte mono-microfoon uitgerust. Ook hier onderscheiden zich twee fabrikanten die systematisch een stereo-microfoon integreren: Sony en Kodak. Bepaalde modellen beschikken over een jackstekker (of adapter) om een externe microfoon te kunnen aansluiten en de geluidskwaliteit van uw video’s te kunnen verbeteren.

Verbindingen

De hoogwaardige modellen zijn uitgerust met een klassieke draadloze mogelijkheden zoals wifi, bluetooth en NFC. Met deze functies kunt u uw action cam op uw smartphone of tablet aansluiten om de inhoud ervan te kunnen bekijken, wijzigen of delen. In bepaalde gevallen kan de wifi ook gebruikt worden om uw action cam op afstand te bedienen via uw smartphone. Action cams kunnen ook verschillende poorten bevatten, namelijk MicroSD (voor een geheugenkaart), Mini USB (voor de aansluiting op de PC of het opladen van de batterij) en soms Micro HDMI (om rechtstreeks op een scherm te kunnen volgen). 

Sensoren en gps: een pluspunt

De huidige trend is dat action cams meer met hun gebruiker verbonden worden. Hiervoor zijn sommige modellen uitgerust met sensoren en/of een gps.  Met de gps zult u uw activiteit kunnen geolokaliseren en de sporen van uw parcours op ski’s of per mountainbike kunnen weergeven, en u zult tevens de afstand en de snelheid tijdens deze trajecten kennen. De sensoren, voornamelijk de versnellingsmeter, gyrometer, thermometer en barometer, zullen de interessante aandachtspunten detecteren zoals een skisprong of de maximumsnelheid bij het afdalen. Bepaalde merken gaan zelfs een stapje verder en bieden een cardiometer aan die uw hartslag volgt. 

Video’s maken, wijzigen en delen

De fabrikanten bieden gratis een mobiele applicatie en software aan waarvan de functionaliteiten kunnen variëren. Met de applicatie kunt u uw video’s vanaf uw action cam via wifi naar uw smartphone of tablet doorsturen. Bepaalde applicaties stellen u in staat de controle van uw action cam over te nemen via uw smartphone die in zekere zin de zoeker van uw camcorder wordt. Met de applicatie en de software kunt u ook uw films bewerken, een geluidsband toevoegen, versnelde (time-lapse) of vertraagde (slow motion) clips maken, en ze in sommige gevallen ogenblikkelijk delen op Youtube of Facebook.

Informeer u over deze softwareprogramma’s en applicaties, lees de meningen van andere gebruikers en hecht belang aan het gebruiksgemak en het maken van videoclips. Video’s bewerken kan omslachtig of tijdrovend blijken, en het zou jammer zijn dat de software of applicatie u hierbij ontmoedigt. Bepaalde applicaties steken boven de massa uit, zoals de applicatie van de TomTom Bandit, die automatisch een clip aanmaakt met de aandachtspunten die door de verschillende sensoren geregistreerd werden.

Accessoires

We herinneren u eraan dat actions cams geen enkel nut zouden hebben zonder accessoires die hun gebruik mogelijk maken gedurende bijna om het even welke situatie, met een voorkeur voor situaties waar veel actie en beweging bij te pas komt.

Zo bieden de fabrikanten een volledige reeks accessoires aan, om uw action cam perfect aan uw activiteiten aan te passen, gaande van hardlopen en trail, ski en snowboard, alpinisme, bergbeklimmen, cyclisme en mountainbike, motorcross, skateboard, surf, duiken, snorkelen, canyoning, kajakken, tot rafting of parachutespringen.

Bepaalde merken bieden een catalogus aan met tal van accessoires, terwijl dat aanbod bij anderen eerder gering is. Sommige zijn dan weer gespecialiseerd in de verkoop van accessoires die compatibel zijn met andere merken (en bijgevolg dus minder duur zijn).  

De beste catalogi met accessoires bieden het volgende aan: waterdichte behuizing, drijver (om de camcorder niet te verliezen), bevestigingen voor het lichaam (hoofd, buste, armen, pols, been, enkel) of voor dieren (harnas voor hond), bevestigingen voor uitrusting (helm, rugzak, mountainbike, surfplank, skateboard, moto, wagen, drone) en statieven (klassiek, strand, zeebodem).