Koopgids

Waar je op moet letten als je een cameratas koopt

24 februari 2022

Als je op stap gaat om foto’s te maken, is een tas of rugzak handig om al je accessoires en eventueel lenzen mee te nemen. Zo voorkom je mogelijke beschadigingen tijdens het transport. Niet alle cameratassen beschermen even goed. Hier zijn de eigenschappen waar je best op let bij het kopen van een cameratas.

Waar moet je op letten?

Als je een camera hebt en deze overal mee naartoe wilt nemen, moet je die in een geschikte hoes beschermen. Zo vermijd je beschadigingen aan je toestel. Maar hoe kies je de beste tas of rugzak? Met welke criteria moet je rekening houden?

Als je camera compact is, heb je niets heel speciaal nodig. Voor een geavanceerde spiegelreflexcamera met accessoires, heb je zeker een gevoerde tas nodig in de verschillende vakjes.

Het eerste dat je moet weten, is of je alleen de camera of ook je accessoires bij je wil hebben. Op basis daarvan weet je welk type tas voor jou de beste is:

  • Compacte cameratas
  • Snuittas die de vorm heeft van een camera met de lens erop.
  • Schoudertas
  • Sling cameratassen te dragen op één schouder.
  • Klassieke rugzak
  • Koffer

Eigenschappen

Natuurlijk heeft elke cameratas specifieke eigenschappen die bepalen of die geschikt is voor wat jij nodig hebt.

Compacte cameratas

Compacte cameratassen zijn geschikt voor kleinere modellen. Behalve ruimte om de camera in op te bergen, heb je een klein vakje voor een extra geheugenkaart. Soms is er ook plaats vrij voor een tweede batterij.

Snuittas

In deze soort tas kan je je camera en enkele geheugenkaarten of een extra batterij opbergen. Ze zijn geschikt voor standaard compactcamera’s, systeem- en spiegelreflexcamera’s. Andere accessoires zoals lenzen of filters passen er niet in.

Schoudertas

De schoudertas is groter dan de snuittas en heeft wel plaats om meer accessoires in op te bergen in de verschillende compartimenten.

Rugzak met één schouder

De enkelschouderrugzak is comfortabeler om te dragen dan de schoudertas: hij is ergonomischer en je rug wordt beter beschermd door de voering. Je kan de camera gemakkelijk uit je tas nemen zonder de rugzak van je schouders te halen. Het is voldoende om hem opzij te draaien en de rits te openen.

Klassieke rugzak

Met deze rugzak heb je meer ruimte om de accessoires te dragen en het gewicht wordt beter verdeeld. De meeste klassieke rugzakken hebben compartimenten met klittenband ertussen. Die helpen je rugzak te ordenen zoals jij dat wilt. Het nadeel is dat je de rugzak van je schouders moet halen om bij de camera te kunnen.

Prijsvergelijking

De prijzen van cameratassen variëren sterk. Je kunt sommige cameratassen online vinden voor maar € 10 en minder. Daarentegen kosten gespecialiseerde lenstassen van bekende merken een pak meer. Die beschermen de lens echt bij schokken en kosten meer dan € 100.

Tassen, koffers en beschermers

Er zijn nog andere opties voor professionele fotografen en voor iedereen die zijn toestel(len) enal z’n accessoires nog beter wil beschermen.

Gewatteerde koffer

Deze koffers zijn gevoerd met watten. Ze zijn ontworpen voor professionele fotografen die veel apparatuur en accessoires vervoeren.

Cameralenszak

Lenzen zijn kwetsbaar en als je geen plaats meer in je tas hebt, kan dat vervelend zijn. Er bestaan daarom speciale zakken met vulling die enkel voor lenzen gemaakt zijn. Meestal kan je ze met een sluiting gemakkelijk aan je riem vastmaken en op elk moment bij de hand hebben.

Koop de beste camera

De beste cameratassen zijn door ons nog niet getest, maar als je naar de beste camera voor jou zoekt, bekijk dan zeker eens onze vergelijker.

vind de beste camera voor u