Koopgids

Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

24 september 2020
Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

Zoek je een beveiligingscamera om vanop afstand je huis in de gaten te houden ? Bij de nieuwste IP-camera’s gaat dat heel eenvoudig via een app op je smartphone, die je ook waarschuwt als er beweging in beeld is. Maar waar moet je op letten bij de aankoop ?

Algemene aankooptips

 1. Bekijk voor de aankoop waar je de camera wilt installeren en stel je de vraag op welke manier je de camera van stroom kunt voorzien en op welke manier je hem met je thuisnetwerk kunt verbinden:
  - Je kan kiezen voor een camera die op batterijen werkt of voor een camera die stroom nodig heeft. Bij sommige camera’s zijn beide mogelijk.
  - De meeste camera’s vandaag werken enkel op wifi, maar er zijn er ook die je via ethernet met je router kunt verbinden. Handig zijn ook camera’s die PoE (Power over Ethernet) ondersteunen: dan heb je maar één kabel nodig voor stroom en data.

 2. Koop je een buitencamera, let dan op de weerbestendigheid. Die wordt uitgedrukt in een IP-score. IP65, -IP66 -of IP67-camera’s zal je zonder problemen buiten kunnen plaatsen. Camera’s met IP-rating ‘54’ zijn ook bedoeld voor buiten, maar een fikse regenbui zou bij deze camera’s wel eens voor problemen kunnen zorgen. Aangeraden wordt dan ook om dergelijke camera’s onder een afdak te installeren.

 3. Kijk voor de aankoop op de website van de fabrikant en let erop hoe opnames bewaard worden (lokaal en/of in de cloud) en of daar een betaalabonnement voor nodig is. Bekijk ook welke functies enkel als betalende optie verkrijgbaar zijn. Bij sommige camera’s moet je bijvoorbeeld betalen om detectiezones te kunnen instellen, bij andere is die functie gratis.

 4. Let op extra’s, zoals slimme bewegingsdetectie, geluidsdetectie en gezichtsherkenning. Ook een ingebouwde sirene of schijnwerper kunnen handig zijn om eventueel ongewenst bezoek af te schrikken.

 5. En uiteraard is de beeldkwaliteit van belang. Koop minstens een camera die Full HD ondersteunt. Onze tests wijzen wel uit dat de beeldkwaliteit bij geen enkele camera echt top is, zelfs niet bij camera’s die 2K of 4K ondersteunen.
 
Installatie
Installeren is bij de nieuwste IP-beveiligingscamera's heel makkelijk. De smartphone-app leidt je vlot door het installatieproces heen. De app werkt bijvoorbeeld met een QR-code, bluetooth of alleen het invullen van je wifiwachtwoord. Vaak moet je wel een account aanmaken voor de bijbehorende clouddienst.

Sommige beveiligingscamera’s werken alleen op netstroom, terwijl andere hun energie uit een batterij halen. Netvoeding biedt het voordeel dat je camera in principe niet zonder stroom kan vallen. Een batterij is dan weer handig bij een stroomonderbreking of als er op de plaats van de installatie geen elektriciteitsleiding aanwezig is. Een batterij moet je natuurlijk af en toe opladen of vervangen. Sommige fabrikanten voorzien een dubbele voeding. Valt de stroom weg, dan valt de camera automatisch terug op de batterij, en dat is best handig.

Let wel op dat de goede werking van een IP-camera staat of valt met goede wifi op de plek waar je de camera plaatst. Je router verplaatsen of een extra apparaatje als een repeater, powerline of access point kan helpen om je wifibereik uit te breiden als dat nodig is. Meer info hierover in ons dossier Oplossingen voor betere wifi.

Sommige camera’s voorzien naast wifi ook een ethernetaansluiting voor een bekabelde installatie, maar steeds vaker laten fabrikanten die mogelijkheid weg. Jammer, want ethernet zorgt toch nog steeds voor een snellere en stabielere verbinding, en is bovendien veiliger. Risico op “wifi jamming”, een techniek waarmee hackers een wifi-apparaat onbruikbaar kunnen maken, heb je bij ethernet bijvoorbeeld niet. 
Beeldkwaliteit

Het liefst wil je heldere beelden waarop veel te zien is. Let daarom bij aankoop op:

 • Resolutie: Meestal Full HD (1920 x 1080). Maar bepaalde camera’s ondersteunen al 2K (2560 x 1440) of 4K (3840 x 2160).
 • Beeldhoek: Hoe groter de beeldhoek, hoe meer de camera kan zien. Een grote beeldhoek kan dus handig zijn, maar buiten krijg je misschien onnodig veel in beeld.
 • Nachtvisie: de meeste camera’s hebben infrarood licht om ook ’s nachts eventueel ongewenste bezoekers in beeld te kunnen brengen.

Weet wel dat de resolutie niet het hele verhaal vertelt. Uit onze tests blijkt dat de beeldkwaliteit bij geen enkele camera heel erg goed is, ondanks het feit dat ze alle minstens Full HD ondersteunen. Dat komt omdat onder meer de kwaliteit van de lens, de aanwezige sensoren op de camera of de beeldverwerkings- en compressietechniek ook een groot effect hebben op de scherpte van de beelden. De beeldkwaliteit is natuurlijk belangrijk, want je wilt een inbreker liefst duidelijk herkennen, zodat je de beelden als bewijsmateriaal voor de politie kan gebruiken. Bij de minder goede modellen zou dat wel eens problemen kunnen geven, want zij missen heel wat detail, zelfs als het licht is. En in het donker is het beeld bij veel camera’s niet goed. 

Bedenk van tevoren ook goed waar je de beveiligingscamera wil neerzetten. Sommige camera’s kun je namelijk nauwelijks richten. Andere zijn juist heel flexibel of kun je op afstand laten draaien (via "pan" of "tilt").  

Plaats de camera het liefst hoog genoeg zodat hij buiten bereik hangt. Twee tot drie meter boven de grond is ideaal. Hij is dan niet al te gemakkelijk bereikbaar, terwijl je toch het gezicht van je "bezoekers" goed in beeld krijgt

 
Bewegingsdetectie en meldingen
Op alle camera’s kan je bewegingsdetectie inschakelen. Je krijgt dan een (push)melding op je smartphone als de camera beweging registreert. 

Uit onze tests blijkt dat de detectie bij alle camera’s goed werkt als er iets of iemand tot op enkele meters afstand voorbij de lens passeert. Verder weg van de lens, vanaf een tiental meter, laten de meeste camera’s het echter afweten. Het kan soms helpen om de gevoeligheid van de detectie te verhogen, al vergroot je zo ook de kans op vals alarm en dus onnodige notificaties.

Wat de camera moet detecteren, kan je meestal wel instellen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om bepaalde stukken in het zicht uit te sluiten van bewegingsdetectie (bewegende takken, langsrijdende auto’s). Sommige camera’s zijn nog slimmer en kan je zo instellen dat ze enkel een melding geven als een persoon door het beeld loopt. Zo vermijd je dat de wagen of de kat van de buren voor vals alarm zorgen. Of er zijn zelfs camera’s die gezichten kunnen herkennen. Na verloop van tijd herkent die bijvoorbeeld jouw gezinsleden steeds beter en leveren ook zij geen vals alarm meer op. Bepaal wel eerst voor jezelf of je het goed vindt dat jouw beelden in de cloud worden geanalyseerd door de algoritmes van de fabrikant. 

Als er beweging wordt gedetecteerd, wil je een duidelijke waarschuwing krijgen op je smartphone zodat je snel kan reageren als het nodig is. Bij de meeste camera’s krijg je een duidelijke melding met voldoende informatie. Sommige sturen zelfs een screenshot mee. Maar er zijn ook camera’s die je gewoon laten weten dat je een nieuw bericht hebt en daar heb je weinig aan. 
 
Bewijsmateriaal

Stel dat je te maken krijgt met een inbraak. Dan heb je er weinig aan dat je live kunt meekijken. Je wilt de beelden achteraf kunnen delen met de politie. De meest voorkomende oplossingen hiervoor zijn lokale opslag (een SD-kaart of USB-opslagmedium) of een gekoppelde clouddienst, of allebei:

 • Een SD-kaart. Deze moet je meestal zelf los kopen en soms moet de camera open om het kaartje er in te stoppen. Bij een SD-kaart heb je geen extra abonnementskosten, maar je loopt wel het risico dat een ingestoken SD-kaart inclusief camera gestolen wordt en een onverlaat zo met het bewijsmateriaal aan de haal gaat. In de handleiding of op de verpakking vind je terug welke opslagcapaciteit maximaal door de camera wordt ondersteund (vaak is dat 128 GB).
 • Een USB-opslagmedium: Bij bepaalde merken moet je naast je camera een extra basisstation installeren die je met je router verbindt. Vaak heeft zo’n basisstation een USB-poort waarop je een USB-stick of externe harde schijf kan aansluiten om je camerabeelden te bewaren. 
 • De cloud: De meeste camera’s koppel je simpelweg aan de cloud van de fabrikant. De cloud biedt je de mogelijkheid om je video’s op een beveiligde server te bewaren. De toegang daartoe kan je zelf beveiligen via een sterk wachtwoord. Op die manier heb alleen jij toegang tot de beelden, maar vaak moet je voor deze opslag wel betalen. Dat kan behoorlijk oplopen, tot al snel € 100 per jaar voor één camera waarvan je 30 dagen videogeschiedenis wilt bewaren. Sommige camera’s laten ook toe om beelden te bewaren op de cloud van derden zoals Dropbox of Google Drive. Het nadeel van cloudopslag is dat je afhankelijk bent van een internetverbinding. Lokale opslag waarop de camera kan terugvallen bij een internetstoring is dus zeker een nuttige optie.

Soms zijn er andere opties (zoals een ftp-server), maar die zijn vaak minder makkelijk in gebruik. 

Abonnementskosten

Wil je je camerabeelden opslaan in de cloud, dan komen er meestal abonnementskosten bij. Meestal zijn er verschillende varianten van zo’n cloudabonnement. Hoe verder je terug wilt kijken, hoe duurder het abonnement. Ook het aantal camera’s dat je hebt, bepaalt vaak de prijs van het abonnement.

In onderstaande tabel zie je abonnementsprijzen voor de outdoor camera’s uit onze laatste test (oktober 2020).

 

AANTAL DAGEN CLOUDOPSLAG

 

< 1

1

3

7

14

15

30

60

Arlo

 

 

 

 

 

 

€ 33,48 -
€ 53,88 (1)

€ 107,88 - € 167,88 (tot 5)

 

Blink

€ 0 (?)*

 

 

 

 

 

 

 

Cleverdog

 

 

 

$ 40 (?)*

 

 

$ 99 (?)*

 

D-Link

 

€ 0 (tot 3)

 

€ 24,99 (tot 3)

€ 49,99 (tot 5)

 

€ 99,99
(tot 10)

 

Eminent

 

 

 

 

€ 39,99 (1)

 

€ 89,99 (1)

 

Eufy

 

 

 

 

 

 

€ 29,99 (1) € 99,99
(tot 10)

 

Ezviv

 

 

 

€ 49,99 (1) € 74,99
(tot 4)

 

 

€ 99,99 (1) € 149,99 (tot 4)

 

Foscam

 

 

€ 39,99 (onbeperkt)

€ 49,99 (onbeperkt)

 

€ 79,99 (onbeperkt)

€ 129,99 (onbeperkt)

 

Nest

€ 0 (onbeperkt)

 

 

 

 

 

€ 50 (onbeperkt)

€ 100 (onbeperkt

Ring

 

 

 

 

 

 

€ 30 (1)
€ 100 (onbeperkt)

 

Somfy

 

€ 0 (30 sec. Clips)

 

€ 59,88 (?)*

 

 

€ 119,88 (?)*

 

Woox

 

 

 

 

€ 39,99 (1)

 

€ 89,99 (1)

 

Prijzen per jaar - Tussen haakjes het aantal camera's voor dewelke het opslagabonnement geldt.

* Niet duidelijk voor hoeveel camera's het cloudabonnement geldt.

 
Veiligheid

Een IP-beveiligingscamera is handig, maar het gaat wel weer om een toestel dat je met het internet verbindt. En dat betekent dat zo’n camera gehackt kan worden als de beveiliging niet in orde is. Onveilige camera’s kunnen wildvreemden zonder dat je het weet toegang geven tot jouw camerabeelden. Of erger: ze kunnen als achterpoort gebruikt worden tot andere apparaten op jouw thuisnetwerk. 

100% veiligheid is niet te garanderen en als je voor een camera staat in de winkel kan je niet aan de verpakking zien of het toestel een goede basisbeveiliging heeft of niet. Raadpleeg daarom op voorhand zeker onze koopwijzer, want tijdens onze test krijgen we wel een idee hoeveel aandacht de fabrikant heeft voor veiligheid.

Op dit moment zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het risico in te perken:

 1. Kies een uniek en veilig wachtwoord voor je account. Bij de betere merken is het niet eens mogelijk om een te makkelijk wachtwoord te kiezen.

 2. Installeer zo snel mogelijk beveiligingsupdates. Bij veel fabrikanten gaat dit automatisch, maar er zijn nog merken waarbij je updates zelf in de gaten moet houden.

 3. Vermijd onbekende of vage merken. Zoek je bijvoorbeeld op Amazon, dan krijg je duizenden resultaten. Vaak gaat het echter om “white label”-producten die verkocht worden onder allerlei namen en waarbij doorgaans weinig aandacht werd besteed aan de veiligheid.

 4. Vermijd het gebruik van functies als UPnP: dit is een oudere netwerktechniek waarmee je vanop afstand een toestel uit je thuisnetwerk kan bereiken, maar die tegelijk ook veiligheidsrisico’s inhoudt. Sommige camera’s maken nog steeds standaard gebruik van deze functie. Zie je in de instellingen van de camera dat UPnP actief staat, schakel de functie bij voorkeur dan uit. En doe dat laatste ook voor de router van je internetprovider (lees hier waar je instellingen terugvindt). Sommige routers hebben evenwel UPnP standaard actief, zonder de mogelijkheid te bieden om de functie uit te schakelen.
 
Wetgeving

Wie wat handig is, kan prima zelf een camera installeren. Voor je aan de slag gaat, weet wel dat er –  zeker voor een buitencamera – een aantal regels te volgen zijn.

 • Als je een buitencamera plaatst, dien je die online te laten registreren bij de politiediensten. Dat kan via www.aangiftecamera.be.
 • Als eigenaar van een camera die buiten is geplaatst moet je een register bijhouden met de activiteiten van de camera en die op vraag ter beschikking stellen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de politiediensten.
 • Je mag enkel je eigen privédomein filmen. Brengt de camera toch (gedeeltelijk) een voor het publiek toegankelijke plek in beeld, dan moeten de opnames van die beelden tot het strikte minimum beperkt blijven.
 • Camerabeelden mag je maximum 1 maand bewaren. Bij Nest kan je video’s 60 dagen laten bewaren, maar in België mag dat dus eigenlijk niet.
 • Je moet op een zichtbare plek een pictogram hangen die de aandacht vestigt op je camera.

Zoek na het lezen van deze koopgids de meest geschikte beveiligingscamera via onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer beveiligingscamera's

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies