Hoe wij testen

Zo testen we beveiligingscamera’s

24 september 2020
Zo testen we beveiligingscamera’s

We hebben in juli 2020 13 buitencamera’s getest. De resultaten daarvan vind je in onze online productvergelijker. We testen de camera’s op installatie- en gebruiksgemak. We kijken naar beeldkwaliteit en bewegingsdetectie. En we inventariseren de abonnementen voor cloudopslag. Ook besteden we veel aandacht aan digitale veiligheid en privacy.

Welke camera's testen wij ?

Wij selecteren beveiligingscamera’s of IP-camera's die eenvoudig in gebruik zijn omdat ze vrijwel direct te gebruiken zijn met een app op je smartphone. Via deze app bekijk je het live camerabeeld en krijg je een melding wanneer de camera beweging detecteert. 

Beeldkwaliteit

Wij testen de camera’s elk in verschillende lichtsituaties om zo het gebruik in een aantal concrete situaties te simuleren: nacht (0 lux), donkere dag (100 lux) en daglicht (10000 lux). Terwijl de camera filmt, passeren twee personen tweemaal voorbij de lens zodat ook de bewegingsdetectie getriggerd wordt. Bij de beoordeling van de beeldkwaliteit letten we o.a. op het contrast, de scherpte en de kleurweergave.

Voorbeeld van een goede camera (Arlo Pro 3) en een slechte camera (Cleverdog Outdoor Wifi Camera).

Bewegingsdetectie

De bewegings- en geluidsdetectie bepaalt wanneer de camera begint met opnemen en je een melding krijgt. Wij testen onder andere of en hoe betrouwbaar de detectie werkt met de standaardinstelling of een andere instelling. Ook beoordelen we de notificaties die je krijgt als er iets gedetecteerd is. 

We doen dit door de camera op te stellen aan het begin van een lange gang en twee personen op verschillende afstanden van de lens voorbij de camera te laten passeren. Indien de detectie niet werkt met de standaard detectiegevoeligheid verhogen we deze laatste (indien mogelijk) en herhalen we de test.

Opstelling van een camera om de gevoeligheid van de bewegingsdetectie te testen

Ingebruikname en gebruiksgemak

We testen camera’s waarbij je niet zelf de instellingen in je router hoeft aan te passen, want dat is voor de meeste mensen te moeilijk. Of de camera’s echt makkelijk werken, hebben we getest door:

 • het installeren van de app (iOS en Android)
 • het fysiek installeren van de camera zelf
 • het verbinden van de camera met de app
 • het aanmaken van bijbehorend account (indien nodig)
 • het gebruiken van de apps

Het gebruiksgemak van de app vinden we heel belangrijk. We testen onder andere:

 • of en hoe je de videostream kunt starten en stoppen
 • of en hoe je de bewegingsdetectie manueel kunnen starten en stoppen
 • of en hoe je de meldingen kunt instellen
 • of en hoe je detectiezones kan instellen
 • welke opnamemogelijkheden je kan kiezen
 • hoe je kan zien wat er gebeurd is bij je thuis

Meestal kan je in een internetbrowser zoals Chrome of Firefox ongeveer hetzelfde doen als in de app. Ook de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van deze interface nemen we onder de loep. 

 
Aandacht voor veiligheid en privacy

Sinds enkele jaren besteden we veel aandacht aan veiligheid en privacy. Als we kwetsbaarheden vinden, brengen we dit onder de aandacht van de fabrikant. We kijken onder andere naar de volgende aspecten:

1. Standaardinstallatie

Is de veiligheid van de camera en de app minder goed als je tijdens installatie de makkelijkste weg kiest en dus eventuele veiligheidsadviezen negeert?

2. Veiligheidscheck van de apps (Android en iOS)

Onze security-expert test onder andere of de apps gevoelig zijn voor een ‘man-in-the-middle’ attack, waarbij informatie onderschept kan worden zonder dat je het door hebt. We kijken wat er gebeurt als je herhaaldelijk wachtwoorden gaat gokken: op een bepaald moment moet dat geblokkeerd worden. Natuurlijk zoeken we uit of er onversleuteld informatie verstuurd wordt en waar die informatie heen gaat. Als het om persoonlijke informatie gaat, tillen we daar zwaar aan. En we kijken of de apps geen onnodige toestemmingen vragen.

3. Wachtwoordbeleid

De meeste geteste camera’s zetten de beelden in de cloud en deze zijn alleen beveiligd met een wachtwoord. Dat betekent een veiligheidsrisico. We zoeken uit hoeveel aandacht er is voor het maken van een sterk wachtwoord.

4. Bekende kwetsbaarheden

We kijken welke zogenaamde ‘poorten’ open staan en of UPnP gebruikt wordt om de camera via die poorten bereikbaar te maken vanaf het internet. We proberen kwetsbaarheden te vinden in de webserver (als die er is), door bekende aanvalsmethoden te gebruiken (OWASP top 10). Ook checken we of er al kwetsbaarheden bekend zijn in internationale databases.

5. Duidelijkheid over updates

Je wil niet dat je ongemerkt belangrijke veiligheidsupdates hebt gemist, maar helaas is dat niet ongewoon. We proberen uit te vinden

of de camera automatisch controleert of er updates zijn
of updates automatisch geïnstalleerd kunnen worden
of dat standaard aan staat

Soms is het onduidelijk en lijkt het of updaten onmogelijk is. Sowieso zien we tot op vandaag geen enkele fabrikant die aangeeft hoe lang een product met softwareupdates ondersteund wordt.

6. Resetten

Als je een gebruikte camera wilt weggeven of verkopen, is het belangrijk voor je privacy dat er geen video's of andere informatie van jou meer gekoppeld zijn aan het apparaat. Daarom controleren we hoe makkelijk het is om de camera te resetten en je account te verwijderen.

 

Bekijk de testresultaten

Wil je weten welke beveiligingscamera het beste scoort? Neem dan een kijkje op onze koopwijzer

Naar de koopwijzer beveiligingscamera's

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren