Hoe wij testen

Hoe wij fototoestellen testen

31 augustus 2018

Onze testresultaten van fototoestellen zijn gebaseerd op een heleboel tests in een gespecialiseerd labo en op de beoordeling door onze experts. Kom hier te weten hoe onze testprocedure verloopt.

Beoordeling en weging van de resultaten

In onze koopwijzer fototoestellen krijgt elk model een eindscore op 100. Die score berekenen we op basis van al onze tests, gegroepeerd per aspect: de beeldkwaliteit, de videokwaliteit, het scherm, de eventuele zoeker en het gebruiksgemak. Deze aspecten laten we in de eindbeoordeling doorwegen naargelang van hun belang: zo weegt de fotokwaliteit uiteraard meer door in de eindscore dan de schermkwaliteit.

Naar de koopwijzer

Onze koopwijzer fototoestellen is vooral bedoeld voor beginners en amateurfotografen die op zoek zijn naar een toestel met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Via onze koopwijzer kunnen zij een degelijk model vinden voor een redelijke prijs, die in verhouding staat tot de technische eigenschappen van het toestel. Daarom moeten we bij de weging van de verschillende tests ook rekening houden met criteria die meer ervaren fotografen misschien onbelangrijk vinden, zoals de beschikbaarheid van een hulpmenu of het gebruiks- en zoekgemak in het menu.

De eindscore is voor 92 % gebaseerd op de resultaten van de tests in het labo. De overige 8 % vertegenwoordigt de betrouwbaarheid van het merk volgens onze tevredenheidsenquêtes, waar meer dan 42 000 gebruikers aan hebben deelgenomen. Die betrouwbaarheidsscore is dan weer gebaseerd op het aantal, de soort en de ernst van de problemen die de gebruikers hebben ondervonden (bv. een haperende zoom, een kapotte knop enz.), rekening houdend met de ouderdom van hun toestel.