We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een fototoestel.
Wat zijn de meest betrouwbare cameramerken?
Sinds de opkomst van almaar betere camera's in smartphones is het budgetsegment van de digitale camera's zo goed als verdwenen. De echte fans zijn er echter nog steeds en 38% wil er meer dan € 500 voor neertellen. Op vlak van tevredenheid zijn de scores in onze enquête nek aan nek (behalve Ricoh), maar een aantal merken kunnen het verschil maken op vlak van betrouwbaarheid. Niet onbelangrijk wanneer je een serieuze som neertelt.
Wat zijn de grootste cameramerken?
Canon
Canon is het meest verkochte merk in ons land en biedt alle soorten fototoestellen aan:
- De IXUS-reeks bestaat uit lichte, ultracompacte, stijlvolle en volautomatische toestellen voor het grote publiek.
- De PowerShot-reeks is onder te verdelen in twee categorieën: enerzijds PowerShot SX, toestellen met een zeer krachtige zoom (minstens 20x) en bridgecamera’s (manuele bediening), en anderzijds PowerShot G, de krachtigere maar ook duurdere geavanceerde compactcamera’s met een grotere sensor.
Bij meer ervaren en professionele fotografen staat Canon bekend om zijn zogeheten EOS-camera’s met verwisselbare lenzen. Daarin bestaan eveneens twee categorieën, namelijk reflexcamera’s (EOS …D) en hybride camera’s (EOS M).
Uiteraard heeft Canon ook een uitgebreid gamma aan lenzen met een EF-vatting voor reflexcamera’s met een full frame sensor, een EF-S-vatting voor reflexcamera’s met een kleinere APS-C-sensor en een EF-M-vatting voor hybride camera’s.
Nikon
Nikon is ook een grote naam in de fotografiewereld en verkoopt alle soorten fototoestellen. Coolpix is het grootste en meest diverse gamma. Het omvat verschillende reeksen:
- Coolpix A: een reeks goedkope en dure compactcamera’s;
- B en P: modellen met een zeer krachtige superzoom;
- W en AW: avontuurlijke waterdichte modellen.
Nikon is tevens de grootste concurrent van Canon in het segment van de reflexcamera’s met zijn uitgebreide D-reeks.
Voorts heeft de fabrikant een groot assortiment aan lenzen, beter bekend onder de naam NIKKOR: met FX-vatting voor camera’s met een full frame sensor en met DX-vatting voor reflexcamera’s met een kleinere APS-C-sensor.
Tot slot is er nog de Z Nikon-reeks met hybride toestellen.
Sony
In België biedt Sony heel wat modellen van alle cameratypes aan.
Het Cyber-shot DSC-gamma omvat alle camera’s met vaste lens:
- de W- en WX-reeksen: goedkope automatische compactcamera’s
- de H- en HX-reeksen: compacte of grotere superzoommodellen waarvan het zoomvermogen in de tientallen loopt
- de RX-reeks: bridgecamera’s en geavanceerde compactcamera’s met een grote sensor (het midden- tot hogere segment)
Het Alpha-gamma bestaat uit camera’s met verwisselbare lenzen. Deze hebben een specifieke bevestiging voor de lens: een E-vatting (vroeger ILCE of NEX) bij de hybride camera’s en een A-vatting (vroeger ILCA of SLT) bij de reflexcamera’s met halftransparante spiegel (een andere technologie dan bij de gewone reflexcamera’s van Nikon en Canon).
De hybride camera’s (met E-vatting) zijn compatibel met Sony E-lenzen voor APS-C-modellen of Sony FE-lenzen voor full frame modellen. De reflexcamera’s (met A-vatting) werken met Sony DT-lenzen voor APS-C-modellen of Sony T-lenzen voor full frame modellen.
Panasonic
Panasonic verkoopt allerlei digitale fototoestellen (behalve reflexcamera’s) onder de merknaam LUMIX. De Lumix DMC-SZ-reeks omvat de basismodellen van automatische compactcamera’s, de TZ-reeks lichte en compacte bridgecamera’s met een sterke zoom (20 tot 30x), de FZ-reeks grotere bridgecamera’s met eveneens een zeer krachtige zoom (20 tot 60x), de LX-reeks geavanceerde compactcamera’s met een grote sensor en de FT-reeks avontuurlijke compactcamera’s.
Panasonic bracht in 2008 als eerste hybride camera’s op de markt en heeft dan ook een uitgebreid aanbod in dit segment. Deze toestellen met verwisselbare lenzen maken deel uit van het Lumix DMC-G-gamma, waarin verschillende reeksen bestaan: de GF-reeks (basismodellen zonder zoeker), de GX-reeks (middensegment) en de GH-reeks (hogere segment).
Deze camera’s met 4/3 inch-sensor zijn compatibel met Lumix G-lezen met MFT-vatting (Micro Four Thirds), alsook met Olympus M.ZUIKO Digital lenzen met MFT-vatting. Hoewel deze Olympus-lenzen op de Panasonic-body’s passen, zijn ze niet altijd ideaal vanwege de optische stabilisatie. Bij Olympus is de optische stabilisatie immers altijd ingebouwd in de camerabody zelf en niet in de lenzen. Panasonic-camera’s hebben daarentegen niet altijd optische beeldstabilisatie in de body, maar vrijwel altijd in de lenzen (behalve in primelenzen).
Olympus
Olympus biedt 4 grote reeksen aan met een vrij beperkt aantal modellen:
- de Tough-reeks (of TG): avontuurlijke compactcamera’s
- de PEN-reeks: hybride compactcamera’s met een trendy retro-uiterlijk
- de OM-D E-M-reeks: andere hybride toestellen met verwisselbare lenzen en een 4/3 inch-sensor. Die zijn compatibel met de M.ZUIKO Digital lenzen van Olympus en de Lumix G-lenzen van Panasonic, die dezelfde Micro Four Thirds bevestiging hebben.
Fujifilm
In ons land biedt Fujifilm 3 gamma’s aan:
- FinePix: compactcamera’s voor het grote publiek (de FinePix S-reeks omvat bridgecamera’s en superzoommodellen, de FinePix XP-reeks avontuurlijke, waterdichte en schokbestendige modellen)
- de X-reeks: geavanceerde en duurdere compactcamera’s met een retrolook
- de X-Pro-, X-T- en X-S-reeksen: hybride toestellen met verwisselbare lenzen. Deze werken met FUJINON-lenzen met X-vatting: hetzij XF-lenzen (zoomlenzen en lenzen met vaste brandpuntsafstand), hetzij XC-lenzen (compacte zoomlenzen).
Daarnaast staat Fujifilm bekend om zijn INSTAX-instantcamera’s, die instantfoto’s in bankkaartformaat maken.
Pentax
Pentax is nog steeds aanwezig op de Belgische markt, maar is minder in trek bij het grote publiek. Het aanbod bestaat dan ook hoofdzakelijk uit reflexcamera’s (de Pentax K-reeks).