Dossier

Welke lens kiezen voor je fototoestel?

20 februari 2023
koopgids lenzen voor fototoestellen

De lens van je systeemcamera bepaalt mee de kwaliteit van de beelden die je maakt. Een goede lens is meestal echter niet goedkoop. Welke kies je dan het best?

Ben je op zoek naar een nieuwe lens voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera, dan heb je twee opties: je koopt een lens van hetzelfde merk als jouw toestel, of je kijkt naar een algemene fabrikant, zoals Sigma of Tamron. Deze merken bieden namelijk lenzen aan die passen op meerdere cameramerken. Lenzen van grote merken zijn meestal vrij prijzig. Dat hoeft echter niet te betekenen dat die van Sigma of Tamron kwalitatief minder goed zijn: voor een gerust hart raadpleeg je het best onze koopgids fototoestellen.

Naar de koopgids fototoestellen

Is je camera niet voorzien van een beeldstabilisator, kies dan voor een lens die daarover beschikt, zeker wanneer het om een telelens gaat. Zo verminder je het risico op wazige beelden wanneer je uit de hand fotografeert.

Wat kan je van de lens aflezen?

  • 77 mm: Lens met een diameter van 77 mm (fysieke lensgrootte), belangrijk voor de aansluiting van een filter voor bescherming (aangeraden bij duurdere lenzen) of bepaalde effecten.
  • 17 – 55 mm: Zoombereik van 17-55 mm (27-88 omgerekend naar 35 mm-equivalent), hetzij een 3X zoom (maximale/minimale brandpuntsafstand).
  • f-getal of diafragmawaarde: hoe lager het getal, hoe beter je foto’s kunt nemen bij weinig licht en hoe vager de achtergrond (waardoor het gefocuste object beter uitkomt). De meest heldere zoomlenzen hebben f/2,8.
  • IS: deze afkorting staat bij Canon voor een ingebouwde beeldstabilisator (Image Stabilizer).

6 categorieën van lenzen

Op een spiegelreflexcamera of systeemcamera (of hybride) kan je verschillende lenzen monteren. Die kunnen verschillende karakteristieken hebben: brandpuntsafstand, optische zoom enz. Het type lens bepaalt welke foto's je (het best) met je toestel kunt nemen.

Standaard zoomlens

Deze lens zit standaard in de meeste kits. Meestal heeft ze slechts 3x optische zoom, waarvan de mogelijkheden beperkt zijn, terwijl een lens met 5x optische zoom amper duurder zou zijn en meer mogelijkheden biedt. Maar het is duidelijk dat de fabrikanten op deze manier extra lenzen willen verkopen.

Hoewel deze standaardlenzen doorgaans erg kwalitatief zijn, zijn de creatieve mogelijkheden toch beperkt door het beperkte zoombereik en de mindere lichtgevoeligheid. Deze lenzen zijn ideaal om vertrouwd te geraken met je fototoestel en te experimenteren met de focusafstand.

Vooral te gebruiken voor straatfotografie en foto’s op reis.

Telelens

Als je het zoombereik van je fototoestel wilt vergroten, dan is een telelens de meest voordelige optie. Met deze lens kan je detailfoto’s gaan maken, al betekent dit niet noodzakelijk dat het om een macro-objectief gaat, waarmee je van dichtbij kan fotograferen. Soms moet je met een telelens nog meer dan 2 meter afstand houden.

Dankzij de kleine beeldhoek van een telelens is het eenvoudig om elementen uit het beeld te filteren, dit levert doorgaans strakkere foto’s op. Bovendien is, dankzij de sterke vergroting van het beeld, de achtergrond eenvoudiger onscherp te maken en krijgt het beeld een mooi 3D-effect. Hier is het dus erg belangrijk om goed te focussen, en daarvoor gebruik je het best de zoeker. Het best ondersteun je de lens meteen ook een beetje, omdat ze gevoeliger is voor schokken en bewegingsonscherpte sneller optreedt.

Als je ze enkel gaat gebruiken om van ver te fotograferen, bv. bij een sportmanifestatie of dieren, dan is een telelens sowieso meer aangewezen dan een travel zoom, gezien de grotere lensopening en de hogere lichtgevoeligheid.

Vooral te gebruiken voor portretfoto’s, sport (hiervoor is een lens met een fast focus motor het meest geschikt) en de fotografie van dieren (dit gaat het best met een lens met een zo groot mogelijke brandpuntsafstand).

Travel zoom

Een travel zoom combineert een brede beeldhoek met een aanzienlijk zoombereik (tot 15x). Helaas maakt deze mix je beelden minder zuiver. De foto’s kunnen ietwat onscherp en verstoord zijn door interne weerspiegelingen. Toch zijn er heel wat mensen die een travel zoom kopen, net omwille van de brede mogelijkheden. Als je echt alle foto’s met één lens wilt maken, zonder het ongemak om steeds van lens te wisselen, en als een superieure kwaliteit minder van belang is, dan is dit inderdaad een optie. Een travel zoom is vaak wel redelijk groot en zwaar.

Te gebruiken als je zowel overzichtsfoto’s als detailfoto’s wilt maken.

Breedhoeklens

Een breedhoeklens is het tegenovergestelde van een telelens. Met dit type kan je een veel breder gezichtsveld op de gevoelige plaat vastleggen, bv. een plein of een grote groep mensen. Het is niet altijd eenvoudig om van een foto met veel informatie ook een mooie foto te maken, maar als het lukt krijg je wel mooie, dynamische foto’s. Vaak bestaan de foto’s uit een detail op de voorgrond tegen een mooie, opvallende achtergrond.

Vooral te gebruiken voor architectuur, interieurfotografie, landschappen, groepen mensen of kleine ruimtes.

Standaard primelens

Een primelens heeft twee grote voordelen: ze weegt niet veel en is relatief goedkoop. De beeldhoek van de standaard primelens (+/- 50mm) loopt ongeveer gelijk met die van het menselijk oog, dus het is eenvoudig om in te schatten hoe de foto er uit zal zien omdat er geen perspectiefvervorming is. Zoomen gaat niet.

De klassieke primelenzen hebben een brandpuntsafstand van 50 mm. Als je niet alleen portretten of detailfoto’s wilt maken, beperk je je beter tot een lens van ongeveer 30 mm.

Een voordeel van een primelens is ook de grote diafragmaopening (vaak f: 1,8 of f:2,0), die veel licht binnenlaat en zo meteen een flitser quasi overbodig maakt. Dit resulteert in erg natuurlijke en aangename foto’s. De out of focus zone kan ook vager zijn.

Te gebruiken voor alle foto’s, behalve macrofotografie. Vooral bij weinig licht bieden deze lenzen een meerwaarde. Ideaal om je oog voor fotografie te trainen.

Portretlens

Deze lenzen hebben slechts één functie (hoewel je met sommige ook macrofoto’s kunt nemen): portretten maken. De brandpuntsafstand gaat verder dan de standaard primelens met ongeveer 85 tot 90 mm. Dit kan eventueel ook met een telelens, maar met een specifieke lens met vaste brandpuntsafstand krijg je meer uitgesproken de tegenstelling tussen het scherpe onderwerp tegen een wazige achtergrond, meer diepgang dus.

Een goede portretlens moet ook niet veel kosten, maar laat de mogelijkheden van een camera met grote sensor wel volledig tot uiting komen.