Dossier

Welke lens kiezen?

08 oktober 2014
lenzen

De lens van uw systeemcamera bepaalt mee de kwaliteit van de beelden die u maakt. Een goede lens is meestal echter niet goedkoop. Welke kiest u dan het best?

Bent u op zoek naar een nieuwe lens voor uw spiegelreflexcamera, dan hebt u twee opties: u koopt een lens van hetzelfde merk als uw toestel, of u kijkt naar een algemene fabrikant, zoals Sigma of Tamron. Deze merken bieden namelijk lenzen aan die passen op meerdere cameramerken. De lenzen van Nikon, Canon of Pentax zijn over het algemeen nogal prijzig. Dat wil echter niet noodzakelijk zeggen dat die van Sigma of Tamron kwalitatief minder goed zijn: voor een gerust hart raadpleegt u het best onze koopwijzer.

Is uw camera niet voorzien van een beeldstabilisator, kies dan voor een lens die daarover beschikt, zeker wanneer het om een teleobjectief gaat. Zo vermindert u het risico op wazige beelden wanneer u uit de hand fotografeert.

Verzeker er u ook van dat de lens is uitgerust met een focusmotor, ingeval die niet aanwezig is in de body. Anders zult u manueel moeten scherpstellen.

Wat kunt u van de lens aflezen?

  • 77 mm: Lens met een diameter van 77 mm (fysieke lensgrootte), belangrijk voor de aansluiting van een filter voor bescherming (aangeraden bij duurdere lenzen) of bepaalde effecten.
  • 17 – 55 mm: Zoombereik van 17-55 mm (27-88 omgerekend naar 35 mm-equivalent), hetzij een 3X zoom (maximale/minimale brandpuntsafstand).
  • f-getal of diafragmawaarde: hoe lager het getal, hoe beter u foto’s kunt nemen bij weinig licht en hoe vager de achtergrond (waardoor het gefocuste object beter uitkomt). De meest heldere zoomlenzen hebben f/2,8.
  • IS: deze afkorting staat bij Canon voor een ingebouwde beeldstabilisator (Image Stabilizer).
  • USM (Ultrasonic Motor): slaat op de focusmotor, die supersnel scherpstelt.

6 categorieën van lenzen

Op een spiegelreflexcamera kunt u verschillende lenzen monteren. Die kunnen verschillende karakteristieken hebben: brandpuntsafstand, optische zoom, sluitertijd enz. Het type lens bepaalt welke foto's u (het best) met uw toestel kunt nemen.

Standaard zoomlens

Deze lens zit standaard in de meest kits. Meestal heeft ze slechts 3 x optische zoom, waarvan de mogelijkheden beperkt zijn (portretfoto’s zijn niet mogelijk), terwijl een lens met 5x optische zoom amper duurder zou zijn en meer mogelijkheden biedt. Maar het is duidelijk dat de fabrikanten op deze manier extra lenzen willen verkopen.
Hoewel deze standaardlenzen doorgaans erg kwalitatief zijn, zijn de creatieve mogelijkheden toch beperkt door het beperkte zoombereik en de mindere lichtgevoeligheid. Deze lenzen zijn ideaal om vertrouwd te geraken met uw fototoestel.
Vooral te gebruiken voor straatfotografie en foto’s op reis.

Telelens

Als u het zoombereik van uw fototoestel wilt vergroten, dan is een telelens de meest voordelige optie. Met deze lens kunt u detailfoto’s gaan maken, al betekent dit niet noodzakelijk dat het om een macro-objectief gaat, waarmee u van dichtbij kunt fotograferen. Soms moet u met een telelens nog meer dan 2 meter afstand houden.
Dankzij de kleine beeldhoek van een telelens is het eenvoudig om elementen uit het beeld te filteren, dit levert doorgaans strakkere foto’s op. Bovendien is, dankzij de sterke vergroting van het beeld, de achtergrond eenvoudiger onscherp te maken en krijgt het beeld een mooi 3D-effect. Hier is het dus erg belangrijk om goed te focussen, en daarvoor gebruikt u het best de zoeker. Het best ondersteunt u de lens meteen ook een beetje, omdat ze gevoeliger is voor schokken en bewegingsonscherpte sneller optreed.
Als u ze enkel gaat gebruiken om van ver te fotograferen, (bv. een sportmanifestatie of dieren), dan is een telelens sowieso meer aangewezen dan een travel zoom, gezien de grotere lensopening en de hogere lichtgevoeligheid.
Vooral te gebruiken voor portretfoto’s, sport (hiervoor is een lens met een fast focus motor het meest geschikt) en de fotografie van dieren (dit gaat het best met een lens met een zo groot mogelijke brandpuntsafstand).

Travel zoom

Een travel zoom combineert een brede beeldhoek met een aanzienlijk zoombereik (tot 15x). Helaas maakt deze mix uw beelden minder zuiver. De foto’s zijn vaak ietwat onscherp en verstoord door interne weerspiegelingen. Toch zijn er heel wat mensen die een travel zoom kopen, net omwille van de brede mogelijkheden. Als u echt alle foto’s met één lens wilt trekken, zonder het ongemak om steeds van lens te wisselen, en als de kwaliteit minder van belang is, dan is dit inderdaad een optie. Een travel zoom is vaak wel redelijk groot en zwaar.
Te gebruiken als u zowel overzichtsfoto’s als detailfoto’s wilt maken.

Breedhoeklens

Een breedhoeklens is het tegenovergestelde van een telelens. Met dit type kunt u een veel breder gezichtsveld op de gevoelige plaat vastleggen, bv. een plein of een grote groep mensen. Het is niet altijd eenvoudig om van een foto met veel informatie ook een mooie foto te maken, maar als het lukt krijgt u wel mooie, dynamische foto’s. Vaak bestaan de foto’s uit een detail op de voorgrond tegen een mooie, opvallende achtergrond.
Vooral te gebruiken voor architectuur, interieurfotografie, landschappen, groepen mensen of kleine ruimtes.

Standaard primelens

Een primelens (ook wel "pancake lens" genoemd) heeft twee grote voordelen: ze weegt niet veel en is relatief goedkoop. De beeldhoek van de standaard primelens (+/- 50mm) loopt ongeveer gelijk met die van het menselijk oog, dus het is eenvoudig om in te schatten hoe de foto er uit zal zien omdat er geen perspectiefvervorming is. Zoomen gaat niet.
De klassieke prime lenzen hebben een brandpuntsafstand van 50 mm. In de praktijk, met
body erbij, komt u wel uit op een afstand van 75 mm, wat al bijna een telelens is. Als u niet alleen portretten of detailfoto’s wilt maken, beperkt u zich beter tot een lens van ongeveer 30 mm.
Een voordeel van een primelens is ook de grote diafragmaopening (vaak f: 1,8 of f:2,0), die veel licht binnenlaat en zo meteen een flitser quasi overbodig maakt. Dit resulteert in erg natuurlijke en aangename foto’s.
Te gebruiken voor alle foto’s, behalve macrofotografie. Vooral bij weinig licht bieden deze lenzen een meerwaarde. Ideaal om uw oog voor fotografie te trainen.

Portretlens

Deze lenzen hebben slechts één functie (hoewel u met sommige ook macrofoto’s kunt nemen): portretten maken. Dit kan eventueel ook met een telelens, maar met een specifieke lens met vaste brandpuntsafstand krijgt u meer uitgesproken de tegenstelling tussen het scherpe onderwerp tegen een wazige achtergrond, meer diepgang dus. Een goede portretlens moet ook niet veel kosten, maar laat de mogelijkheden van een camera met grote sensor wel volledig tot uiting komen.