Hoe maak je goede foto's met je smartphone?

10 onmisbare technische tips
Doordat we onze smartphone met camera altijd binnen handbereik hebben, kunnen we elk moment van de dag voor eeuwig op beeld vastleggen. De kwaliteit is steeds verbluffender en het doet ons zelfs het gewone fototoestel naar de kast verbannen. De merken van smartphones hebben dat begrepen: de camera's zijn het stokpaardje van smartphonefabrikanten geworden.
De meer gemotiveerde fotograaf kan onze 5 redenen om te investeren in een hybride camera lezen.
Tegenwoordig verwerken we onze smartphonefoto’s ongegeneerd in albums, hangen we ze ingelijst in onze woonkamer en tonen we ze zelfs via de sociale media aan de hele wereld.
Maar hoe goed de camera van je smartphone ook is, je moet nog altijd een beetje fotograaf zijn om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Lees hier onze technische tips om je foto's te verbeteren.
1. Maak de lens regelmatig schoon
Net als bij een fototoestel moet de lens van de smartphone proper zijn. Dat is zelfs extra belangrijk aangezien een smartphone vaak ergens gewoon in een tas of jas zit en zo heel wat stof verzamelt. Een microvezeldoek (zoals voor een bril) is ideaal. Zorg dat je geen krassen op de lens maakt.
2. Ga dichter bij je onderwerp staan
We zijn de krachtige zoomlenzen van onze klassieke fototoestellen zo gewoon dat we bijna vergeten dat we ook dichter bij het onderwerp kunnen komen. Bij een smartphone is dat echter een noodzakelijke reflex, want de zoom op grote afstand is vaak digitaal en niet optisch. Dat resulteert in een lage resolutie. Dus, tenzij je een tijger fotografeert, aarzel dan niet om naar je model toe te stappen.
Je kunt ook de portretmodus inschakelen, waardoor je de achtergrond kunstmatig vervaagt en je een "bokeh"-effect creëert en zo het onderwerp op de voorgrond brengt. Maar overdrijf het ook niet. In sommige gevallen is het beter om de omgeving rond het onderwerp scherp te houden, vooral als dit bokeh-effect ruw wordt weergegeven door de smartphone. Bij sommige camera's kun je het onscherpe effect nog wijzigen nadat je de foto hebt gemaakt.
Het bokeh-effect vervaagt de achtergrond kunstmatig.
3. Ga op zoek naar licht
In 99 % van de gevallen zoek je beter naar een andere oplossing dan de flits van je telefoon te gebruiken. Die levert immers geen goede resultaten op en is zelden flatterend (hard licht, vreemde kleuren).
Om een gebeurtenis op een verre afstand in het donker vast te leggen (een concert, de maan ...), is een flits volstrekt nutteloos. Gebruik eerder het omgevingslicht, ook al moet je meerdere bronnen aanwenden om je onderwerp te belichten. Geen lamp bij? Vraag iemand om (van bovenaf) het object dat je wilt vastleggen, te verlichten met de zaklampfunctie van zijn eigen smartphone. Ga overdag binnenshuis gewoon dichter bij een raam staan.
4. Zoek altijd stabiliteit
Hou je smartphone altijd stevig met beide handen vast om bewegingsonscherpte door trillingen te voorkomen. Leun ergens tegenaan (muur, lantaarnpaal) bij weinig licht, vooral in het donker.
Trakteer jezelf op een minitripod voor meer stabiliteit en bepaalde artistieke effecten (timelapse, light painting, lange pauzes). Dat is een licht statief voor smartphones dat in een rugzak past. Daarmee kun je dankzij de zelfontspanner zelf poseren voor mooie zonsondergangen en grandioze landschappen. De zelfontspanner is altijd erg handig, want juist als je op de sluiter drukt, heb je de neiging om de smartphone te bewegen. Afhankelijk van het model is het ook mogelijk om de foto automatisch te laten maken met behulp van gebaarherkenning.
Hou de smartphone stevig vast om onscherpte door beweging te voorkomen.
5. Gebruik bij voorkeur de camera aan de achterkant
De camera aan de achterkant van de smartphone is krachtiger dan de sensor aan de voorkant (die voor selfies).
Wist je dat je op de meeste smartphones via een knop aan de zijkant (vaak de volumeknop) een foto kunt nemen? Als je de camera aan de achterkant ook voor je zelfportretten kunt gebruiken, vallen die veel mooier uit. Dit is een van de voordelen van opvouwbare smartphones, omdat ze het makkelijker maken om selfies te nemen met de camera aan de achterkant.
6. Maak meer dan één momentopname
Vroeger was je met een analoog filmrolletje beperkt tot 24 of 36 foto’s, wat vaak een rem zette op de creativiteit. Dankzij de digitale technologie en het feit dat een smartphone heel makkelijk overal kan worden meegenomen, kunnen we nu onze fantasie de vrije loop laten en naar hartenlust uit verschillende hoeken fotograferen en via de burstmodus de ultieme foto van een bewegend object vastleggen. De perfecte foto is meer dan ooit binnen handbereik.
Terloops: vergeet niet om geregeld de foto's in je bibliotheek te sorteren, want al die meesterwerken nemen veel telefoongeheugen in beslag.
7. Kijk met je ogen
Doordat we zo gewoon zijn om op een scherm te kijken, vergeten we soms om onze ogen of zelfs onze hersenen te gebruiken. De beste smartphonecamera’s kunnen het oog van een fotograaf niet vervangen. Technologie bevat geen creativiteit. Je kunt er ook geen kadrages mee maken of iets mee in scène zetten. Een goede fotograaf kan met een oude smartphone betere composities maken dan een nerd met de nieuwste iPhone.
8. Weet dat je kunt retoucheren
Er bestaan heel veel fotoapps waarmee je een foto die wat minder goed gelukt is, flink kunt verbeteren. Zonder te overdrijven, gewoon een beetje de scherpte verbeteren, de “toverstaf” gebruiken, wat licht of wat contrast toevoegen. Kwestie van dicht bij het origineel te blijven.
Lees hier meer over onze favoriete apps voor fotobewerking.
9. Pas de belichting aan
Wist je dat je de automatische belichting kunt aanpassen door het scherm aan te raken precies op de plek waar je wilt focussen (klein geel vierkantje in ons voorbeeld hieronder)? Zo krijg je het perfecte licht op je onderwerp. Je zult versteld staan van het verschil. Vooral qua weergave van de lucht of als je een voorgrond wilt oplichten die onderbelicht was.
10. Gebruik de hulpmiddelen van je gsm
Je smartphone heeft, net als de klassieke camera trouwens, fantastische tools die je niet onbenut mag laten, ook al ben je een fenomenale fotograaf. Door bijvoorbeeld het raster op je scherm te activeren (via de instellingen) kun je bijvoorbeeld de regel van derden toepassen. Zo vermijd je over het algemeen dat je onderwerp knal in het midden van de foto wordt geplaatst.
Je onderwerp(en) uitlijnen langs de snijpunten van het raster levert vaak mooiere composities op. En om de horizon mooi recht te houden, kan je een waterpas activeren in de instellingen of de pro-modus van de foto-app.