5 tips om de beste foto's met je smartphone te maken

5 essentiële technische tips
Doordat we onze smartphone met camera altijd binnen handbereik hebben, kunnen we elk moment van de dag voor eeuwig op beeld vastleggen. De kwaliteit is steeds verbluffender en het doet ons zelfs het gewone fototoestel naar de kast verbannen. De merken van smartphones hebben dat begrepen: de camera's zijn het stokpaardje van smartphonefabrikanten geworden.
Tegenwoordig verwerken we onze smartphonefoto’s ongegeneerd in albums, hangen we ze ingelijst in onze woonkamer en tonen we ze zelfs via de sociale media aan de hele wereld.
Maar hoe goed de camera van je smartphone ook is, je moet nog altijd een beetje fotograaf zijn om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Met onze vijf technische tips zetten we je op weg om goede, scherpe en mooie foto's met je smartphone te maken.
Werk met een propere sensor
Net als bij een fototoestel moet de lens van de smartphone proper zijn. Dat is zelfs extra belangrijk aangezien een smartphone vaak ergens gewoon in een tas of jas zit en zo heel wat stof verzamelt. Een microvezeldoek (zoals voor een bril) is ideaal. Zorg dat je geen krassen op de lens maakt.
Ga dichter bij je onderwerp staan
We zijn de krachtige zoomlenzen van onze klassieke fototoestellen zo gewoon dat we bijna vergeten dat we ook dichter bij het onderwerp kunnen komen. Bij een smartphone is dat echter een noodzakelijke reflex, want de zoom is vaak digitaal en niet optisch. Dat resulteert in een lage resolutie en korrel. Dus, tenzij je een tijger fotografeert, aarzel dan niet om naar je model toe te stappen.
Je kunt ook de portretmodus inschakelen, waardoor je de achtergrond kunstmatig vervaagt en je een 'bokeh'-effect creëert en zo het onderwerp op de voorgrond brengt.
Ga op zoek naar licht
In 99 % van de gevallen zoek je beter naar een andere oplossing dan de flits van je telefoon te gebruiken. Die levert immers geen goede resultaten op en is zelden flatterend (hard licht, vreemde kleuren).
Om een gebeurtenis op een verre afstand in het donker vast te leggen (een concert, de maan ...), is een flits volstrekt nutteloos. Gebruik eerder het omgevingslicht, ook al moet je meerdere bronnen aanwenden om je onderwerp te belichten. Geen lamp bij? Vraag iemand om (van bovenaf) het object dat je wilt vastleggen, te verlichten met de zaklampfunctie van zijn eigen smartphone.
Zoek altijd stabiliteit
Hou je smartphone altijd stevig met beide handen vast om bewegingsonscherpte door trillingen te voorkomen. Leun ergens tegenaan (muur, lantaarnpaal) bij weinig licht, vooral in het donker.
Trakteer jezelf op een minitripod voor meer stabiliteit en bepaalde artistieke effecten (timelapse, light painting, lange pauzes). Dat is een licht statief voor smartphones dat in een rugzak past. Daarmee kun je dankzij de zelfontspanner zelf poseren voor mooie zonsondergangen en grandioze landschappen.
Gebruik bij voorkeur de camera aan de achterkant
De camera aan de achterkant van de smartphone is krachtiger dan de sensor aan de voorkant (die voor selfies).
Wist je dat je op de meeste smartphones via een knop aan de zijkant (vaak de volumeknop) een foto kunt nemen? Als je de camera aan de achterkant ook voor je zelfportretten kunt gebruiken, vallen die veel mooier uit.
Welke zijn de beste smartphones voor foto's?
Wil je meer weten? Op de volgende pagina hebben we nog meer tips in petto voor je: hoe je het beste uit de fototechnologie van je mobiele telefoon kunt halen en hoe je afhankelijk van je budget momenteel de beste smartphone kunt kiezen om foto's te maken.
Smartphone versus fototoestel: waarmee maak je de beste foto’s ?