Dossier

Smartphone versus fototoestel: waarmee maak je de beste foto’s ?

17 juli 2020
Smartphone versus fototoestel: waarmee maak je de beste foto’s?

Kunnen de klassieke fototoestellen - spiegelreflex-, compact- of hybride camera’s - nog concurreren met de camera’s die in onze smartphones zijn geïntegreerd, nu die laatste van een steeds betere kwaliteit zijn (en ook steeds populairder worden) ? Hier kom je meer te weten over de voor- en nadelen van de verschillende types toestellen en over de resultaten van onze praktijktests, zodat je het toestel kan kiezen dat het best bij jou en je behoeften past.

Een pittig duel

De smartphone heeft onze kijk op fotografie voorgoed veranderd. De fabrikanten, die mekaar de loef willen afsteken op het gebied van de kwaliteit van de camera’s die in de mobiele telefoons zijn geïntegreerd, hebben dat goed begrepen.

De camera van een smartphone (of je kan het ook een ‘fotophone’ noemen) is zelfs een van de belangrijkste aspecten geworden! Zelfs in die mate dat - wanneer je de gelukkige bezitter bent van een hoogwaardige smartphone - je je ongetwijfeld afvraagt of de foto’s die je neemt met je smartphone eigenlijk niet even kwalitatief zijn als de plaatjes die je schiet met een klassiek fototoestel. 

In het labo en op het terrein

In deze tijd, die meer dan ooit in het teken staat van het beeld (foto’s van reizen, feestjes, je geliefden en de obligate selfies) rijst natuurlijk de vraag: moeten we nu enkel onze smartphone te voorschijn halen of kiezen we toch beter voor een fototoestel? Zoals je zal lezen, komt deze (r)evolutie ook tot uiting in onze tests: naast de traditionele laboratoriumtests, waarmee we de capaciteiten van elk apparaat in gesimuleerde omgevingen nauwkeurig kunnen meten, hebben we ook praktijktests uitgevoerd in reële situaties.

Dus, wat kies je voor de beste foto’s? In dit dossier zoomen we in op het topic en lijsten we de voor- en nadelen op van verschillende toestellen, om je te helpen het toestel te kiezen dat het beste past bij jouw behoeftes. 

En het beste toestel is... 

Wat je ook kiest na het lezen van dit dossier, weet dat het beste toestel datgene is ... dat je bij je hebt! Het is om die eenvoudige reden dat de smartphone, die altijd in de buurt van z’n baasje blijft, zijn plek bij het grote publiek heeft veroverd. Maar veel smartphones zijn nog niet in staat om mooie beelden te maken.
Om de kwaliteit van de foto's van de verschillende modellen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn te vergelijken, kun je alle resultaten van onze cameratesten bekijken.

NAAR ONZE FOTOTOESTELKOOPWIJZER

Ontdek ook de verschillende bekroonde smartphones:

APPLE IPHONE 13 PRO 1TB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.729,00
APPLE IPHONE 13 PRO 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.499,00
APPLE IPHONE 13 PRO MAX 512GB
Bekijk testscore Exclusieve toegang
vanaf
 1.599,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Ik ben al amateurfotograaf sinds mijn veertiende jaar (ik ben nu 78) Er gaat niets boven een kwalitatief goede reflexcamera.