Dossier

Foto's afdrukken: de opties op een rijtje

24 juni 2022
Fotos afdrukken

Vraag je je af waar en hoe je foto's kunt afdrukken? Online fotoservices, gespecialiseerde winkels, fotoprinters ... De keuze is enorm. Met onze hulp vind je de beste optie voor je behoeften en budget.

Wil je de vakantiefoto's die je met je smartphone of digitale camera hebt gemaakt vereeuwigen op papier? In deze gids vind je de beste optie, afhankelijk van je verwachtingen en budget.

Met behulp van een online fotoservice

Je surft naar de website van een fotoservice of een winkelketen die deze dienst aanbiedt. Soms moet je een programmaatje downloaden om je foto's te kunnen opladen, maar steeds vaker kun je ze rechtstreeks op de website uploaden.

Verzeker je ervan dat je de nodige informatie terugvindt: de kosten, afdrukformaten, aanvaarde bestandsformaten, algemene voorwaarden, leveringstermijn enz. Check ook hoe gemakkelijk je een bestelling kunt plaatsen.

De fotobewerkingsmogelijkheden variëren: van enkel herkadreren ("cropping") tot de lichtsterkte en het contrast wijzigen en rode ogen wegwerken. Sommige fotoservices "overcorrigeren" je foto's, waardoor het resultaat er niet meer natuurlijk uitziet (bv. te rood, te geel). Daarom vinden wij dat jij en niet het labo de keuze en de controle moet hebben.

Sommige websites bieden ook de mogelijkheid een virtueel album samen te stellen, dat via een paswoord toegankelijk is. Dat is handig als jij of je vrienden dubbels willen bestellen. Vaak kun je de foto’s ook in een echt album laten leveren. De leveringstermijn schommelt doorgaans tussen 2 en 7 dagen. Ofwel krijg je je bestelling via de post toegestuurd, ofwel ga je ze ophalen in een winkel die je uit een lijst hebt gekozen.

Ten slotte is het op veel websites ook mogelijk om gepersonaliseerde kalenders, kaartjes (postkaarten of wenskaarten) of andere speciale producten te bestellen.

Zoek je naar de beste fotokwaliteit, zonder rekening te houden met andere criteria, dan moet je volgens onze laatste test van fotoalbums bij Cewe, Kruidvat en Pixum zijn. Bekijk alle resultaten van onze test van fotoalbums, in "liggend" A4-formaat en met hardcover, op onze koopwijzer van online fotoservices.

Vergelijk online fotoservices

Via een fotowinkel

Je gaat naar een fotowinkel met je toestel, de geheugenkaart of een cd waarop de foto’s staan. Deze oplossing is ideaal als je geen internetverbinding of computer hebt of als het gebruik van een online fotoservice je afschrikt. Zo nodig kan een verkoper je helpen om de bestanden op de computer te laden. Soms zal hij dat trouwens zelf doen.

Aangezien hun formaat 10x13 cm is, terwijl klassieke foto's 10x15 cm meten, worden digitale foto's vaak geherkadreerd ("cropping") of worden er witte randen aan toegevoegd. Die bewerking is in vrijwel alle winkels mogelijk. Soms zal de verkoper ze voor jou doen. Je kunt ook vragen om je foto's te verbeteren door de lichtsterkte aan te passen en het contrast of de rode ogen weg te werken.

Tot slot worden je foto's ofwel meteen in de winkel afgedrukt (maar dan is de fotokwaliteit niet optimaal), ofwel naar een extern fotolabo gestuurd. In dat laatste geval moet je rekenen op een wachttijd van 2 tot 7 dagen. Bovendien kost dit meestal meer dan een online fotoservice.

Via een fotokiosk

Je vindt fotokiosks in winkelcentra of stations. Sommige winkels voorzien ook in een automaat voor zelfbediening, dus zonder hulp van een verkoper. Je moet zelf je geheugenkaart in de automaat stoppen. Als bewerking kun je enkel herkadreren. En als formaat is enkel 10x15 cm verkrijgbaar.

Het voordeel is dat je net als in de winkel geen computer of internetverbinding nodig hebt. Binnen enkele minuten krijg je de foto’s in handen. Vaak echter is de kost hoger en het resultaat van minder goede kwaliteit. 

Met een fotoprinter

Sommigen kiezen ervoor om thuis foto's af te drukken, ook al is dat vrij duur. Meestal gaat het dan om slechts enkele foto's die ze meteen nodig hebben of omdat ze houden van de charme van foto's die door mini-fotoprinters worden gemaakt (kleiner formaat, zelfklevend ...). Wil je er meer over weten, neem dan een kijkje op onze koopgids printers.

Koopgids printers