Dossier

Filmen met een fototoestel: niet ideaal

24 mei 2016
Filmen met een fototoestel

Heel wat fototoestellen, zowel de compacte als de systeemcamera’s, zijn voorzien van een filmfunctie. Waarom dan én een fototoestel én een camcorder kopen als je graag filmpjes maakt? Omdat filmen met een fototoestel niet altijd optimaal is.

Filmen met systeemcamera’s

Filmen met hetzelfde toestel als waarmee u foto’s neemt, is niet alleen handig, het laat u ook toe om creatiever om te springen met het gebruik van lenzen en scherptediepte. Qua kwaliteit zit het wel snor, dat bewijst het feit dat bijvoorbeeld de seizoensfinale van de populaire tv-serie “House” volledig werd opgenomen met een systeemcamera van Canon.

Maar daar wringt meteen het schoentje: filmen met een systeemcamera is vooral interessant voor personen die werken in een opnameploeg en intensief bezig zijn met filmen.

Bovendien is de geluidskwaliteit dikwijls erg laag en gebeurt de automatische scherpstelling (als ze al gebeurt) te traag, wat resulteert in veel onscherp beeld in de opname. Verder is het geluid van deze scherpstelling te horen op het beeld. Daarom stelt u beter manueel scherp, wat zeker niet vanzelfsprekend is.

Filmen met compactcamera’s

Als u graag nu en dan korte filmpjes maakt van tripjes en familiemomenten zijn compactcamera’s een goede keuze. We spreken dan wel echt over korte opnames. Vergeet immers niet dat de batterij van een compactcamera niet voorzien is op al het extra werk tijdens het filmen en dus na enkele tientallen minuten al leeg zal zijn.

Verder is het niet altijd mogelijk om tijdens de opname nog in of uit te zoomen. Kan het wel, dan is ook hier het zoomgeluid steevast te horen.