Dossier

Digitale foto's afdrukken

19 maart 2018
Fotos afdrukken

19 maart 2018

Je hebt een digitaal fototoestel en wilt een afdruk van een aantal kiekjes? Denk dan twee keer na voor je daar zelf aan begint. Digitale foto’s thuis afdrukken is immers duur en de kwaliteit is niet altijd optimaal. Maar hoe doe je het dan het best: via een winkel, een online fotoservice of een computerzuil?

In een winkel

Je gaat naar een fotowinkel met je toestel, de geheugenkaart of een cd waarop de foto’s staan. Deze oplossing is ideaal als je geen snelle internetverbinding of computer hebt of als het gebruik van een online fotoservice je afschrikt. Zo nodig kan een verkoper je helpen om de bestanden op de computer te laden. Soms zal hij dat trouwens zelf doen.
Aangezien hun formaat 10x13 cm is, terwijl klassieke foto's 10x15 cm meten, worden digitale foto's vaak geherkadreerd ("cropping") of worden er witte randen aan toegevoegd. Die bewerking is in vrijwel alle winkels mogelijk. Soms zal de verkoper ze voor u doen. Je kunt ook vragen om je foto's te "optimaliseren" door de lichtsterkte aan te passen en het contrast of de "rode ogen" weg te werken.
Tot slot worden je foto's ofwel meteen in de winkel afgedrukt (maar dan is de fotokwaliteit niet optimaal), ofwel naar een extern fotolabo gestuurd. In dat laatste geval moet je rekenen op een wachttijd van 2 tot 7 dagen.

Via het internet

Je surft naar de website van een fotoservice of een winkelketen die deze dienst aanbiedt. Daar laad je je fotobestanden op, eventueel via een programmaatje dat je kunt downloaden. Verzeker je ervan dat je de nodige informatie terugvindt: de kosten, afdrukformaten, aanvaarde bestandsformaten, algemene voorwaarden, leveringstermijn enz.
Een bestelling doen is niet altijd even gemakkelijk. Op sommige sites kun je bijvoorbeeld alleen in het Engels terecht. Foto's uploaden gaat tegenwoordig wel vrij snel, als je tenminste een breedbandverbinding hebt.
De bewerkingsmogelijkheden variëren: van enkel herkadreren ("cropping") tot de lichtsterkte en het contrast wijzigen en rode ogen wegwerken. Sommige fotoservices “overcorrigeren” je foto's, waardoor het resultaat er niet meer natuurlijk uitziet (bv. te rood, te geel). Daarom vinden wij dat jij en niet het labo de keuze en de controle moet hebben.
Sommige websites bieden ook de mogelijkheid een virtueel album samen te stellen, dat via een paswoord toegankelijk is. Dat is handig als jij of je vrienden dubbels willen bestellen. Vaak kun je de foto’s ook in een echt album laten leveren. De leveringstermijn schommelt doorgaans tussen 2 en 7 dagen. Ofwel krijg je je bestelling via de post toegestuurd, ofwel ga je ze ophalen in een winkel die je uit een lijst hebt gekozen.
Tenslotte is het op veel websites ook mogelijk om gepersonaliseerde kalenders, kaartjes (postkaarten of wenskaarten) of andere speciale producten te bestellen.

Via een automaat

Het gaat om computerzuilen in winkelcentra of stations. Sommige winkels voorzien ook in een automaat voor zelfbediening, dus zonder hulp van een verkopers. Je moet zelf je geheugenkaart in de automaat stoppen. Als bewerking kun je enkel herkadreren. En als formaat is enkel 10x15 cm verkrijgbaar. Je betaalt met muntstukken (en hoop er maar niet op dat je wisselgeld terugkrijgt!). Het voordeel is dat je net als in de winkel geen computer of internetverbinding nodig hebt. Binnen enkele minuten krijg jede foto’s in handen. Vaak echter is de kost hoger en het resultaat van minder goede kwaliteit.

Kwaliteit en prijs

De kwaliteit van de afdrukken is meer dan bevredigend. Behalve bij de snelle fotoservices is de afdrukkwaliteit over vergelijkbaar.
Maar wat een prijsverschillen! Fotolabo’s en -winkels profiteren ervan dat mensen niet de tijd kunnen of willen nemen om prijzen te vergelijken. Meestal omvat de prijs een vast bedrag en een kost per afdruk die varieert naargelang van het formaat. De totaalprijs van een foto van 10x15 cm gaat van € 0,08 tot € 0,54, afhankelijk van het aantal foto's dat je bestelt en de plaats waar je ze bestelt. Hoe meer foto's je bestelt, hoe goedkoper ze zijn. De prijs van een A4-afdruk is flink gedaald en bedraagt nog amper € 0,35 tot € 1.
In de winkel betaal je pas als je de foto's in ontvangst neemt. Op websites moet je vaak op voorhand betalen.

Wil je toch bij je thuis afprinten?

Sommigen kiezen ervoor om thuis foto's af te drukken, ook al is dat vrij duur. Meestal gaat het dan om slechts enkele foto's die ze meteen nodig hebben of omdat ze houden van de charme van foto's die door mini-fotoprinters worden gemaakt (kleiner formaat, zelfklevend, ...). Wil je er meer over weten, neem dan een kijkje op onze koopgids printers