Dossier

Digitale foto's afdrukken: de opties op een rijtje

09 december 2019
Fotos afdrukken

Je wilt een afdruk van een aantal kiekjes? Denk dan twee keer na voor je daar zelf aan begint. Digitale foto’s thuis afdrukken is immers duur en de kwaliteit is niet altijd optimaal. Maar hoe doe je het dan het best: via een winkel, een online fotoservice of een computerzuil?

Via het internet

Je surft naar de website van een fotoservice of een winkelketen die deze dienst aanbiedt. Soms moet je een programmaatje downloaden om je foto's te kunnen opladen, maar steeds vaker kun je ze rechtstreeks op de website uploaden. Verzeker je ervan dat je de nodige informatie terugvindt: de kosten, afdrukformaten, aanvaarde bestandsformaten, algemene voorwaarden, leveringstermijn enz.  Check ook hoe gemakkelijk je een bestelling kunt plaatsen.

De bewerkingsmogelijkheden variëren: van enkel herkadreren ("cropping") tot de lichtsterkte en het contrast wijzigen en rode ogen wegwerken. Sommige fotoservices "overcorrigeren" je foto's, waardoor het resultaat er niet meer natuurlijk uitziet (bv. te rood, te geel). Daarom vinden wij dat jij en niet het labo de keuze en de controle moet hebben.

Sommige websites bieden ook de mogelijkheid een virtueel album samen te stellen, dat via een paswoord toegankelijk is. Dat is handig als jij of je vrienden dubbels willen bestellen. Vaak kun je de foto’s ook in een echt album laten leveren. De leveringstermijn schommelt doorgaans tussen 2 en 7 dagen. Ofwel krijg je je bestelling via de post toegestuurd, ofwel ga je ze ophalen in een winkel die je uit een lijst hebt gekozen.

Ten slotte is het op veel websites ook mogelijk om gepersonaliseerde kalenders, kaartjes (postkaarten of wenskaarten) of andere speciale producten te bestellen.

Volgens onze laatste test van online fotoservices leveren Pixum, Smartphoto en Cewe de beste kwaliteit voor afdrukken van 10x15 cm. Trafic kreeg het label van Beste Koop.

Koopwijzer webshops

In een winkel

Je gaat naar een fotowinkel met je toestel, de geheugenkaart of een cd waarop de foto’s staan. Deze oplossing is ideaal als je geen internetverbinding of computer hebt of als het gebruik van een online fotoservice je afschrikt. Zo nodig kan een verkoper je helpen om de bestanden op de computer te laden. Soms zal hij dat trouwens zelf doen.

Aangezien hun formaat 10x13 cm is, terwijl klassieke foto's 10x15 cm meten, worden digitale foto's vaak geherkadreerd ("cropping") of worden er witte randen aan toegevoegd. Die bewerking is in vrijwel alle winkels mogelijk. Soms zal de verkoper ze voor jou doen. Je kunt ook vragen om je foto's te "optimaliseren" door de lichtsterkte aan te passen en het contrast of de "rode ogen" weg te werken.

Tot slot worden je foto's ofwel meteen in de winkel afgedrukt (maar dan is de fotokwaliteit niet optimaal), ofwel naar een extern fotolabo gestuurd. In dat laatste geval moet je rekenen op een wachttijd van 2 tot 7 dagen. Bovendien kost dit meestal meer dan een online fotoservice.

Via een automaat

Het gaat om computerzuilen in winkelcentra of stations. Sommige winkels voorzien ook in een automaat voor zelfbediening, dus zonder hulp van een verkopers. Je moet zelf je geheugenkaart in de automaat stoppen. Als bewerking kun je enkel herkadreren. En als formaat is enkel 10x15 cm verkrijgbaar.

Het voordeel is dat je net als in de winkel geen computer of internetverbinding nodig hebt. Binnen enkele minuten krijg jede foto’s in handen. Vaak echter is de kost hoger en het resultaat van minder goede kwaliteit.

Kwaliteit en prijs

De kwaliteit van de afdrukken is meer dan bevredigend. Enkel bij de snelle fotoservices en bij Foto.com stelt ze teleur.

Maar wat een prijsverschillen! Fotolabo’s en -winkels profiteren ervan dat mensen niet de tijd kunnen of willen nemen om prijzen te vergelijken. Meestal omvat de prijs een vast bedrag en een kost per afdruk die varieert naargelang van het formaat. De totaalprijs van 50 foto's van 10x15 cm gaat van € 5,75 tot € 18,48, afhankelijk van de plaats waar je ze bestelt. Hoe meer foto's je bestelt, hoe goedkoper ze zijn.

In de winkel betaal je pas als je de foto's in ontvangst neemt. Op websites moet je vaak op voorhand betalen.

Wil je toch bij je thuis afprinten?

Sommigen kiezen ervoor om thuis foto's af te drukken, ook al is dat vrij duur. Meestal gaat het dan om slechts enkele foto's die ze meteen nodig hebben of omdat ze houden van de charme van foto's die door mini-fotoprinters worden gemaakt (kleiner formaat, zelfklevend ...). Wil je er meer over weten, neem dan een kijkje op onze koopgids printers

Koopgids printer

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies