Dossier

De beste apps voor fotobewerking

15 februari 2023

Als je graag foto's maakt met je smartphone, is een goede fotobewerkingsapp belangrijk. Maar welke moet je kiezen? Na onze tests, waarin ook sociale netwerken als Instagram en Snapchat zijn opgenomen, zetten we de beste apps voor je op een rij. Goed nieuws: sommige, en niet de minste, zijn helemaal gratis.

Tegenwoordig zijn de fotoprestaties van smartphones vaak indrukwekkend, vooral bij high-end toestellen. Maar je kunt sowieso niet zonder een app om foto’s te bewerken. Om een slecht gekadreerde en onderbelichte foto te corrigeren of gewoon een filter toe te voegen voor je die op sociale media post.

Alle smartphones hebben een of meer vooraf geïnstalleerde fotobewerkingsprogramma’s. Ze bieden basisinstellingen voor kleuren en bijsnijden, automatische correcties en een reeks kleuren- of zwart-witfilters. Waarom zou je dan nog een app downloaden? Simpelweg om het maximale te hebben qua functies en flexibiliteit.

We hebben elke app van A tot Z getest, van het installatiegemak tot de opties om foto’s te beheren en archiveren. Zonder de bescherming en het gebruik van de gegevens te vergeten.

Hoe herken je een goede app om foto's te bewerken?

Algemene kenmerken

Het belangrijkste criterium is beeldbewerking (zie de infografiek hieronder). Verder zit er een groot verschil in het aantal opties. Met de beste apps kan je bijna werken als met Photoshop: slechts een deel van de foto aanpassen, een storend element uit het beeld verwijderen, de achtergrond vervagen, de foto scherper maken, beeldruis verwijderen… Je moet ook rekening houden met de kwaliteit van deze instellingen, want die varieert sterk. Alle apps kunnen kleurtinten aanpassen, maar ze doen dat niet allemaal met dezelfde efficiëntie en hetzelfde gemak.

We hebben ook de eisen op het vlak van hardware en software nagegaan. In het algemeen zijn alle apps compatibel met vrij oude besturingssystemen. Photoshop Express draait bijvoorbeeld nog op Android 7.1. We hebben verder vastgesteld dat bepaalde apps na het afsluiten nog RAM-geheugen blijven innemen, vooral op Android, wat zorgwekkend is.

In de praktijk

Als je een foto bewerkt, heb je vaak meerdere pogingen nodig om een goed resultaat te krijgen. Daarom zijn de functies “Ongedaan maken” en “Opnieuw” enorm handig, ook na het opslaan van de foto, net als de mogelijkheid om steeds een weergave van de originele foto te bewaren.

Hoewel alle apps gratis zijn, hebben sommige betalende premium-functies (“wondergom, ruisvermindering …). In de Google Foto’s-app heb je voor portretvervaging bijvoorbeeld een abonnement op Google One nodig. Naar onze mening zijn dit nuttige functies, maar je moet weten dat er ook volledig gratis en reclamevrije apps bestaan.

Snapseed is de grote winnaar

Gratis en performant

Google Snapseed komt als beste uit onze tests. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS en heeft veel kwaliteiten zonder grote gebreken. De app biedt zelfs de meeste flexibiliteit van alle geteste apps. Handig is dat je alle toegepaste bewerkingen ongedaan kunt maken en opnieuw kunt uitvoeren.

Sterke punten

  • Flexibel en efficiënt in beeldbewerking
  • Vergt weinig qua hardware
  • Bevat veel filters en instellingen, en een tutorial
  • De meest flexibele app uit onze test
  • De meest energiezuinige app op het vlak van intern geheugen volgens onze test
  • Grote compatibiliteit: werkt zelfs met een oude smartphone op Android 5

Zwakke punten

  • Geen automatische rode-ogencorrectie
  • De vrij unieke interface kan verwarrend zijn (maar krijg je snel onder de knie)

Hoe bewerk je een foto op je smartphone?

Een eenvoudig voorbeeld met Snapseed

Sommige apps zijn beter geschikt voor instant filters, andere voor precieze instellingen van de fotograaf. Snapseed daarentegen combineert deze twee rollen heel goed.

We tonen een voorbeeld van een nauwkeurige, maar zeer eenvoudige aanpassing: een foto bijsnijden en een storend element weggommen. Merk op dat het op deze afbeelding ook mogelijk zou zijn om de helderheid rond het net te verbeteren, met de "Selectief"-optie.

 

De foto voor (links) en nadat we hem bewerkt hebben.

snapseed foto rechtzetten

Zie je te laat dat de foto niet recht is? Of dat er storende elementen moeten verdwijnen? Zet de foto recht door die uit te lijnen aan de hand van het raster met de tool “Perspectief”.

 

Gom vervolgens storende elementen uit met de “Correctie”-tool.
Zo eenvoudig is het!

Op zoek naar een goede smartphone voor foto's?

Je hebt de juiste bewerkingsapp, maar zoekt nog een goede smartphone voor fotografie? Bekijk onze smartphonevergelijker met de resultaten van onze tests van bijna 200 modellen.

69 Goede
kwaliteit
vanaf  639,00
68 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  187,93
72 Goede
kwaliteit
vanaf  372,00