e-reader icoon

Waarop letten bij het kopen van een e-reader?

De prijs van een e-reader kan enorm variëren. Hoe kun je er zeker van zijn dat je waar voor je geld krijgt? Zijn alle functies nuttig? Is een eenvoudige tablet-app voldoende om e-books te lezen? En hoe download je ze? We beantwoorden al je vragen.

Stap-voor-stap gids

Wat kan je met een e-reader?

Sinds 2020 is de verkoop van e-readers in ons land spectaculair gestegen. De elektronische boekenlezer heeft dan ook heel wat troeven om fervente lezers te verleiden. Het grootste voordeel: je hebt er duizenden boeken tegelijk mee op zak.

E-readers werken met zogenaamde elektronische inkt. Zo’n scherm is comfortabeler om te lezen dan het scherm van een tablet of smartphone, maar weinig of niet onderhevig aan vernieuwing. In het algemeen bieden e-readers dan ook veel minder technologische snufjes dan andere mobiele apparaten. Die relatieve eenvoud heeft als voordeel dat e-readers een heel lange levensduur en batterijduur hebben. 

Terug naar boven

Voornaamste kenmerken van een e-reader

De e-reader is niet per se kwetsbaarder dan een boek omdat hij steeds beter tegen spatten en regen bestand is. Deze (relatieve) waterdichtheid is tegenwoordig wijdverspreid en het merendeel van de apparaten scoort goed op dit vlak, behalve de instapmodellen.

Het komt zelden voor dat een e-reader het allernieuwste design vertoont. Hij is meestal uitgerust met een scherm van ongeveer 6 à 7 inch omgeven door dikke randen, waardoor het apparaat royale afmetingen krijgt.

Ondertussen hebben zo goed als alle apparaten ook achtergrondverlichting. En bij sommige modellen wordt die zelfs automatisch. Geen extra licht nodig dus, wat handig is om te lezen in bed.

In het hogere segment zijn er nu ook modellen te vinden waarop je aantekeningen kunt maken met een (soms optionele) stylus. Natuurlijk benadert dit nog meer de ervaring van een papieren boek. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan vast.

Terug naar boven

Hoe download en lees je een e-book?

De opslagcapaciteit van een e-reader (tussen 6 en 32 GB) lijkt misschien erg laag, maar je moet weten dat een e-book slechts enkele megabytes (MB) “zwaar” is. Je kunt dus tot duizenden boeken op je apparaat downloaden. Let wel op de opslagcapaciteit als je een fan bent van audioboeken (en je apparaat ze kan lezen), deze nemen namelijk veel meer ruimte in.

In het algemeen heb je voornamelijk toegang tot de catalogus van de fabrikant van je e-reader om een boek rechtstreeks vanaf je apparaat te downloaden. Dat is vooral het geval bij de Amazon Kindle. Je kan boeken per stuk kopen, maar de fabrikanten van e-readers bieden ook abonnementsformules aan met vrije toegang tot hun catalogus tegen een vast bedrag per maand (vaak rond de tien euro).

Naast deze gesloten systemen bestaan er websites (vaak gratis zoals gutenberg.org) waar je boeken vanop je pc kunt downloaden en ze vervolgens naar je e-reader kunt overzetten met een USB-kabel.

Het bestand dat je downloadt, kan echter een bepaalde bestandsindeling hebben (epub, mobi, azw, ...) die niet wordt herkend door je e-reader. Dit is onder meer het geval bij de Kindle die het meest voorkomende epub-formaat niet standaard ondersteunt. Er bestaat toch een oplossing: dankzij specifieke software om het bestandsformaat te wijzigen. We raden Calibre aan, een gratis programma voor Windows, macOS en Linux. Amazon heeft het ook gemakkelijker gemaakt om epub-bestanden naar een Kindle te downloaden. Dat kan voortaan met de app "Send to Kindle" of via het e-mailadres dat aan je Kindle is gekoppeld.

Laatste zorg: de digitale beveiliging (DRM) op de meeste betalende e-books beperkt de toegang ertoe om uitwisselen en hacking tegen te gaan. Gelukkig vind je ook boeken zonder beveiliging op veel websites.

 

Terug naar boven

E-reader of tablet?

Wist je dat je op een tablet of smartphone ook e-books kunt lezen? Hiervoor heb je wel een specifieke app nodig, zoals de app van Kindle of Kobo of een app als Apple Boeken of Google Play Boeken.

Maar hoe weet je nu of een e-reader een nuttige investering is? De voor- en nadelen van dit apparaat ten opzichte van een tablet even op een rij.

E-reader

Voordelen

  • Recordautonomie van de batterij, tot enkele weken op één enkele lading
  • Scherm met e-ink zodat je, zelfs bij fel licht, kunt lezen zonder je ogen te vermoeien
  • De meeste modellen beschikken over een scherm met achtergrondverlichting om in het donker te lezen
  • Compact en licht formaat
  • Gemakkelijke en directe toegang tot de met het model verbonden online bibliotheek (bv. de bibliotheek van Amazon op Kindle)

Nadelen

  • Moeizame internetnavigatie
  • Geen multimediatoepassingen (foto's, muziek, video's)
  • Meestal worden illustraties in zwart-wit weergegeven
  • De verschillende modellen en merken werken niet allemaal op dezelfde manier en lezen niet allemaal dezelfde bestanden
  • Voor boeken in een aan DRM (digital rights management) onderworpen formaat zijn de ruil- of uitleenmogelijkheden uiterst beperkt

 

Tablet

Voordelen

  • Gemakkelijke internettoegang
  • Mogelijkheid om in het donker te lezen dankzij het scherm met achtergrondverlichting
  • Gemakkelijk te downloaden e-books, ongeacht de gekozen winkel, via de vele beschikbare apps
  • Multimediamogelijkheden: foto, video, e-mail enz.

Nadelen

  • Moeilijk lezen in volle zon
  • Het heldere scherm is vermoeiend voor de ogen
  • Heel wat kortere autonomie van de batterij
  • Voor boeken in een aan DRM (digital rights management) onderworpen formaat zijn de ruil- of uitleenmogelijkheden uiterst beperkt

 

Terug naar boven