Nieuws

Bluetooth-speakers even goed en veel goedkoper dan wifi-speakers

18 augustus 2022

Ben je op zoek naar een draadloze luidspreker, maar weet je niet of je beter voor een wifi- dan wel bluetooth-speaker moet kiezen? Vroeger boden wifi-speakers een betere geluidskwaliteit. Maar onze tests tonen aan dat de geluidskwaliteit van bluetooth-speakers nu vergelijkbaar is, terwijl die een pak goedkoper zijn.
Draadloos muziek streamen van bijvoorbeeld je smartphone of tablet naar een speaker heeft twee grote voordelen. Je hebt geen warboel van kabels meer in huis én bedient je muziek zonder je te moeten verplaatsen. Binnen het bereik van je brontoestel, weliswaar: binnenshuis heeft een bluetooth-speaker een bereik van zo'n 10 meter, terwijl het bereik van een wifi-speaker hetzelfde is als dat van je modemrouter.

 

Kies ik voor wifi of bluetooth?

Hoe dan ook heeft iedere gebruiker zijn eigen voorkeur en gewoonten. En die bepalen vooral of het beter is om al dan niet een draadloze wifi- of bluetooth-speaker te kopen. Het overzicht hieronder kan je helpen een knoop door te hakken.

Een overzicht van de verschillen tussen een bluetooth- en wifi-speaker

Stilaan verschijnen er trouwens ook hybride modellen op de markt, die zowel via wifi als via bluetooth werken (Sonos Roam, Bose Portable Home Speaker ...). Deze koppelen een goede draagbaarheid aan een hoogwaardige geluidskwaliteit. Hun hoge prijs is weliswaar te vergelijken met die van wifi-speakers.

Is er een groot kwaliteitsverschil tussen wifi- en bluetooth-speakers?

In theorie is wifi beter dan bluetooth vanwege de grotere bandbreedte (en dus betere gegevensstroom). Zowel bij de luistertest als bij de technische metingen hebben onze experts echter vastgesteld dat het type van draadloze verbinding geen significante invloed heeft op de geluidskwaliteit. Althans niet bij de geteste luidsprekers voor het grote publiek. De kwaliteit van bluetooth blijft er per slot van rekening op vooruitgaan.

Op de echte hifi-markt en voor veeleisende muziekliefhebbers geniet muziek afspelen via wifi of de kabel echter nog steeds de voorkeur. Op die manier kunnen immers audiobestanden in zeer hoge resolutie worden afgespeeld. Maar dat kan alleen met echte high-end speakers en dure netwerkspelers (of audiostreamers). De wifikwaliteit heeft dus enkel een meerwaarde voor een vrij beperkt publiek.

Op zoek naar een draadloze speaker? Onze vergelijker van wifi- en bluetooth-speakers helpt je een keuze te maken.

Vergelijk draadloze speakers