Bluetooth en wifi speakers

Koopgids: hoe kies je de beste draadloze speaker?

Onze gids om de beste draadloze speaker te kiezen

Vanaf je smartphone, tablet of computer draadloos naar muziek luisteren? Dat kan via slimme speakers. Prijs, type speaker, levensduur van de batterij ... Ontdek onze koopgids en kies de speaker die het beste bij jou past.

Stap-voor-stap gids

Hoe werkt een draadloze audioverbinding?

Draadloos muziek beluisteren betekent dat je een “netwerk” speaker zonder fysieke aansluiting met je brontoestel – smartphone, tablet, computer – verbindt (dus zonder kabel of docking station). Let wel, enkel de verbinding tussen de speaker en je brontoestel is draadloos. De speaker moet je nog altijd aansluiten op een stopcontact, tenzij hij op batterijen werkt. 

Zo’n draadloze speaker kun je – afhankelijk van de diensten die hij ondersteunt – met een onlinestreamingdienst verbinden via je smartphone, tablet of computer. Bij het streamen van geluid wordt een geluidsstroom afgespeeld op het moment dat deze wordt uitgezonden. Dat betekent dat de muziekbestanden niet worden gedownload. Ze worden slechts tijdelijk opgeslagen. Voorbeelden: internetradio of audiostreamingplatforms (Deezer, Spotify, Qobuz, Google Play Music enz.).

Ook met andere toestellen, zoals de huidige versterkers/AV-receivers (met netwerkaansluiting) en audiostreamers kun je muziek streamen via je smartphone. Maar vooraleer je een draadloos audiosysteem koopt, is het raadzaam om eerst te controleren of het systeem de diensten ondersteunt die je graag wilt gebruiken.

Gegevens verzenden

In de praktijk heb je een zender nodig, meer bepaald een smartphone, tablet of computer met een wifi- of bluetooth-verbinding. Dat noemen we het brontoestel. Je hebt ook een ontvanger nodig, d.w.z. een draadloze speaker met of zonder spraakassistent of een versterker die is aangepast aan je smartphone, tablet of computer.

Een groot voordeel van deze technologie is dat je nummers kunt kiezen vanuit je luie zetel.

Terug naar boven

Bluetooth, wifi of hybride: welk type speaker moet je kiezen?

Er bestaan drie soorten slimme speakers: bluetooth- of wifi-toestellen en hybride toestellen. Maar hoe weet je welk type toestel je moet kiezen?

Bepaal waarvoor je je speaker vooral zult gebruiken

Om je keuze te maken, moet je eerst bepalen hoe je je speaker zult gebruiken. Als je niet van plan bent om hem te verplaatsen en je wilt je smartphone niet systematisch als bron gebruiken, dan is een wifi-speaker aan te raden.

Wil je je speaker echter kunnen verplaatsen naar een andere kamer, of zelfs naar je tuin, dan kies je het best voor een bluetooth-toestel. Hoewel bluetooth-toestellen vroeger kleiner waren, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei maten, met een geluidskwaliteit die soms beter is dan die van een soundbar.

Er verschijnen de laatste tijd ook hybride modellen met zowel wifi als bluetooth (Sonos Move, Bose Portable Home Speaker, ...). Deze toestellen combineren dus draagbaarheid en geluidskwaliteit, maar zijn duurder, ongeveer even duur als wifi-speakers. Hybride speakers zijn alleen een voordeel als je een ecosysteem van dezelfde fabrikant in huis hebt. De levensduur van de batterij is ook korter, omdat het toestel voortdurend aangesloten moet zijn op het netwerk, zelfs wanneer het niet wordt gebruikt.

Draagbare of verplaatsbare speakers?

Bij Testaankoop maken we een onderscheid tussen draagbare en verplaatsbare toestellen. Draagbare speakers zijn kleiner dan 3.000 cm³ (lengte x breedte x hoogte). Hoewel dit al redelijk groot is (bv. 30 cm x 10 cm x 10 cm), kan zo'n toestel gemakkelijk in een rugzak worden meegenomen. Toestellen groter dan 3.000 cm³, maar ook speakers kleiner dan 3.000 cm³ zonder bluetooth-verbinding, worden beschouwd als verplaatsbaar. Omdat je een Router met Wifi nodig hebt, zijn ze gebonden aan je thuisnetwerk en niet zo mobiel als bluetooth-speakers.

Wat is een redelijk budget voor een draagbare speaker?

Bij de keuze van een speaker spelen heel wat factoren een rol. Maar afhankelijk van waarvoor een draagbare speaker (dus minder dan 3.000 cm³) wordt gebruikt, mag hij naar onze mening niet meer dan 200 euro kosten. Je kan trouwens beter twee goedkopere toestellen kopen en die in stereo koppelen.

Wat is een redelijk budget voor een verplaatsbare speaker?

Wifi-speakers zijn over het algemeen duurder dan bluetooth-speakers. De prijzen starten bij ongeveer 130 euro en lopen op tot 800 euro of meer voor de topmerken. Hoeveel budget je moet uittrekken, hangt af van het beoogde gebruik. Als je gewoon wat achtergrondmuziek wilt terwijl je het huishouden doet, is een speaker van 250 euro meer dan goed genoeg. Als je echt naar muziek wilt luisteren in je woon- of slaapkamer, dan kan de prijs oplopen tot 500 euro. Ook hier is een stereosysteem met twee speakers een betere keuze.

Terug naar boven

Wifi-speakers

Deze speakers zijn bedoeld voor thuisgebruik. Ze worden immers gevoed door netstroom en niet door oplaadbare batterijen. Vaak zijn ze ook vrij groot en dus minder geschikt om mee te nemen. Ze bieden echter wel een goede geluidskwaliteit, ook al moet je binnen het bereik van het gebruikte lokale wifi-netwerk blijven (geen directe verbinding mogelijk zonder router).

Belangrijkste voordeel van wifi-speakers: geluidskwaliteit

De grootste troef van wifi-speakers is dat ze, in vergelijking met de basismodellen van de bluetooth-speakers, meestal betere luidsprekers ingebouwd hebben, waardoor je muziek kan streamen in hoge kwaliteit (beter dan cd-kwaliteit). Natuurlijk hangt de geluidskwaliteit ook af van de bron, die de kwaliteit van het geluid positief of negatief kan beïnvloeden. Opgelet, de geluidskwaliteit van een wifi-speaker kan nog altijd niet tippen aan die van een klassieke luidsprekersset met ingebouwde versterker. Er zijn uitzonderingen, maar hun prijs is vergelijkbaar met die van een hifi-installatie.

Ze kunnen vaak worden geïntegreerd in een "multiroom"-systeem (zie hieronder).

Belangrijkste nadeel: moeilijk verplaatsbaar

Hoewel ze in grootte kunnen variëren van middelgroot tot groot, is hun grootste nadeel ten opzichte van bluetooth-modellen dat je ze moeilijk kunt meenemen.
Ze zijn niet zo eenvoudig te gebruiken als een bluetooth-speaker en je bent afhankelijk van het ecosysteem en de ondersteuning van de fabrikant.

Prijsklasse voor wifi-toestellen

De prijzen voor wifi-speakers beginnen bij ongeveer 150 euro en kunnen oplopen tot 800 euro.

Wat zijn multiroom-speakers?

In de categorie wifi-speakers moeten we een onderscheid maken tussen klassieke speakers en "multiroom"-speakers. In het laatste geval kunnen meerdere speakers worden gecombineerd om stereogeluid of zelfs surround sound te verkrijgen. Deze speakers kunnen dezelfde muziek afspelen in verschillende ruimten. Als je dat wilt, kunnen ze ook elk een verschillend nummer afspelen. Er bestaat echter geen standaardsysteem waarmee je speakers van verschillende merken onderling kunt combineren. Dus als je kiest voor "multiroom"-speakers (bv. Sonos, Bose, Harman of Raumfeld), moeten ze allemaal van hetzelfde merk zijn. Je moet ook de app van het merk gebruiken om ze in te stellen. Harman-speakers gebruiken Google Home, wat betekent dat je een Google-account nodig hebt om ze te beheren.

Terug naar boven

33 Slechte
kwaliteit
Draadloze speakers
vanaf  31,46
43 Slechte
kwaliteit
Draadloze speakers
vanaf  34,95
33 Slechte
kwaliteit
Draadloze speakers
vanaf  35,99

Bluetooth-speakers

Bluetooth heeft als voordeel dat het beschikbaar is op alle smartphones. Je kunt dit formaat heel eenvoudig verbinden: verbind je mobiele toestel en je speaker met bluetooth en koppel ze vervolgens. Let op: deze verbinding werkt alleen binnen een straal van tien meter zonder grote obstakels. De reikwijdte is dus veel kleiner dan bij wifi-speakers.

Belangrijkste voordelen van bluetooth-speakers: stevig en gemakkelijk verplaatsbaar

Bluetooth-speakers zijn over het algemeen gemakkelijker te verplaatsen en robuuster dan wifi-speakers. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen schokken onderweg en zijn ze vaak waterdicht. Ze zijn bijzonder geschikt voor studenten die hun muziek graag overal mee naartoe nemen, op kot, op reis of op de camping.

Meerdere speakers kunnen samen op dezelfde bron worden aangesloten met behulp van multi-pairing. Zie verder voor multi-pairing.

Belangrijkste nadeel: de reikwijdte

Vergeleken met wifi-speakers hebben bluetooth-speakers minder bereik als ze in huis worden gebruikt.

Als je je smartphone aansluit op de speaker, zul je ook al je meldingen horen.

Omdat overal in Europa tegenwoordig USB-C-opladers gebruikt worden, worden de toestellen nu vaak verkocht zonder oplaadkabel.

Geluidskwaliteit, niet langer een zwak punt bij bluetooth-speakers?

En hoe zit het met de geluidskwaliteit?

In het verleden was een slechte geluidskwaliteit het grootste nadeel van bluetooth-toestellen. Hoe dat komt? Ze hebben slechtere luidsprekers dan wifi-toestellen en hun onderdelen waren van minder goede kwaliteit. Het muziekbestand wordt daarom opnieuw gecomprimeerd en gecodeerd om het te kunnen versturen via bluetooth. Daardoor is hun geluidskwaliteit vergelijkbaar met die van een mp3 (320kbit/s), wat over het algemeen nochtans toereikend moet zijn.

Vandaag geldt dat echter niet langer voor alle bluetooth-speakers. Er zijn duidelijke verbeteringen en de verschillen zijn niet meer zo groot als in het verleden. Er bestaat een breed scala aan producten, met een geluidskwaliteit die varieert van middelmatig tot uitstekend. Tegenwoordig zijn er ook bluetooth-speakers zonder batterijen, wat vroeger niet het geval was. 

DEZE BLUETOOTH-SPEAKERS ZIJN NET ZO KRACHTIG EN VEEL GOEDKOPER DAN WIFI-SPEAKERS

Prijsklasse voor bluetooth-toestellen

De prijzen van bluetooth-speakers lopen erg uiteen. Je vindt zowel toestellen van 40 euro als van 800 euro. Op basis van onze tests konden we concluderen dat de duurste toestellen ook de beste prestaties leverden:

  • Bij bluetooth-speakers van minder dan 100 euro is de geluidskwaliteit gewoonlijk minder goed dan bij de duurdere modellen, maar nog altijd aanvaardbaar (zeker voor op kot, op reis of tijdens het kamperen).
  • De toestellen van 100 tot 200 euro zijn vooral steviger.
  • Boven 200 euro is het prijsverschil niet altijd te verklaren door een betere geluidskwaliteit, maar vooral door een betere afwerkingsgraad (bv. een aluminium behuizing) of eventuele accessoires.

Wat is multipairing?

Wifi-speakers kunnen gebruikt worden voor een "multiroom"-opstelling, terwijl bluetooth-speakers al enkele jaren het "multipairing"-systeem aanbieden. Met deze optie kunnen meerdere speakers worden aangesloten op dezelfde bron, waardoor het vermogen wordt vermenigvuldigd. Dit is echter geen stereosysteem (waarbij elk toestel een ander signaal ontvangt), aangezien alle toestellen hier een identiek signaal ontvangen.

Het maximumaantal speakers varieert per merk. Met JBL kun je maximaal 100 toestellen koppelen, terwijl dat bij Bose en Sony slechts 8 toestellen zijn. Bij Sonos kunnen op die manier 32 speakers worden gekoppeld.

Terug naar boven

Batterij en autonomie van draagbare modellen

Het belang van autonomie

De autonomie geeft vaak de doorslag bij het kiezen van een speaker. Aarzel dus niet om de autonomie van de verschillende speakers te vergelijken. Onze tests tonen duidelijke verschillen op dat gebied. Sommige modellen houden het slechts acht uur vol, wat onvoldoende is als je bedenkt dat andere modellen tot 37 uur meegaan. Over het algemeen geldt: hoe groter de speaker, hoe groter de autonomie.

Batterij en laadtijd van de speaker

Je kunt de batterijen in speakers bijna nooit vervangen. Deze aanpak strookt helemaal niet met de principes van de circulaire economie en bemoeilijkt de zaken voor de consumenten, aangezien de batterijen:

  • niet kunnen worden vervangen;
  • niet allemaal hetzelfde standaardformaat hebben;
  • moeilijk als vervangonderdeel te krijgen zijn.

Net zoals de autonomie varieert de oplaadtijd sterk (van 96 minuten tot 344 minuten, oftewel zes uur). De gemiddelde oplaadduur ligt tussen de drie en vier uur. Dankzij het standaardisatieproces dat door Europa in gang is gezet, beschikken verreweg de meeste toestellen nu over een standaard USB-C-poort. Grotere bluetooth-speakers vereisen daarentegen een speciale oplader.

Terug naar boven

Conclusies: waar moet je op letten bij het kiezen van een speaker?

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van een speaker?

Allereerst moet je beslissen hoe je de speaker zult gebruiken. Zo kun je kiezen tussen speakers die ontworpen zijn om op één plek te worden geïnstalleerd (groter) of speakers die je overal mee naartoe kunt nemen (kleiner). Als je weet waarvoor je de speaker zult gebruiken, kun je ook bepalen of multiroom-modellen (dus met wifi) in aanmerking komen of niet.

Voor de rest zullen een analyse van de prestaties (geluidskwaliteit, levensduur van de batterij, gebruiksgemak) en je budget je helpen om het model te kiezen dat het best bij je past.

Terug naar boven