Antwoord van expert

Draagbare speakers voor binnen en buiten

14 april 2023
Bluetooth speaker

De gemakken van een lichte, draagbare luidspreker spreken voor zich. Je kunt hem gebruiken in huis of in de tuin, op een picknick of op reis. Draagbare speakers bestaan in allerlei formaten en prijsklassen. Batterijduur, geluidskwaliteit, gewicht, prijs ... zullen jouw keuze bepalen. Wij helpen je op weg.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Roy Metz
Expert luidsprekers
De grootte van de luidspreker is recht evenredig met de geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit: size matters

Draagbare speakers bieden niet allemaal dezelfde geluidskwaliteit. Een algemene regel is dat de grootte van de luidspreker recht evenredig is met de geluidskwaliteit die hij biedt. Maar, eens een bepaalde minimumgrootte is bereikt, betekent groter niet altijd beter. Lees meer over de balans tussen geluid en gewicht.

In onze selectie van geteste draagbare luidsprekers is JBL Go 3 de kleinste. Als je betere geluidskwaliteit wilt dan een smartphone, zul je niet teleurgesteld zijn. Als je echter verwacht dat deze minispeaker in je woonkamer goed presteert, ben je eraan voor de moeite. De zwaarste in onze selectie is de JBL Pulse 5, maar die bungelt in de onderste regionen van onze lijst voor goed geluid.

Het beste geluid komt uit de Teufel Motiv Go. Onze luisterjury vond dat het geluid aangenaam was en meer prominent in de lagere frequenties. Qua dynamiek klink de luidspreker vrij krachtig. Helemaal onderaan staat JBL Go 3, zijn compacte vorm belemmert de geluidskwaliteit. 

Uit vroegere tests bleek dat bluetooth speakers inferieur waren aan hun soortgenoten met wifi. Maar dat is nu niet meer het geval. De wifi-modellen zijn gemiddeld wel iets duurder.

Beste geluidskwaliteit (+ gemiddelde prijs)

 • Teufel Motiv Go (€ 228)
 • Bose Portable Home Speaker (€ 357)
 • Bose Soundlink Revolve + II (€ 298)

Teufel Motiv Go

Batterijen: kort opladen en lang genieten

Als je al in de zomer tot laat 's avonds buiten zit met vrienden, wil je uiteraard niet dat plots de batterij van je luidspreker leeg is. Met de meeste van de modellen uit onze testselectie zal dat probleem zich niet voordoen. Toch zijn er grote verschillen. De Get Together Duo van House of Marley en de TAS5505 van Philips laten je maar liefst 26 uur en 43 minuten swingen. Wel een nuance. De Get Together Duo heeft twee speakers: alleen de rechter speaker heeft een batterij, de linker gebruikt enkel netstroom. Opnieuw is het voordeel van lilliputter JBL Go 3 tegelijk ook zijn nadeel, de batterij kan amper 5 uur en 47 minuten voor klank zorgen.

Ook de oplaadtijden zijn erg verschillend. De Get Together Duo van Marley heeft een kleine zes uur nodig om zich te herladen. De JBL Go 3 doet het in amper 96 minuten. We moeten hier ook berichten over de tendens bij veel producenten om geen oplader meer mee te leveren. Van de 26 geteste modellen zijn er maar vijf die met een batterijlader verkocht worden. Voor de anderen moet je zelf voor een USB-C oplader zorgen.

In een economie die steeds groener wordt, hinken de fabrikanten van draagbare luidsprekers nog achterop. De batterijen van de toestellen in onze testselectie zijn niet vervangbaar. Als de batterij is versleten, zullen veel gebruikers het toestel bij het huisvuil zetten en een nieuwe kopen, ook al is het toestel eigenlijk nog in perfecte staat. Met een vervangbare batterij kun je de levensduur van het toestel vaak met meerdere jaren verlengen.

Langste afspeeltijd (+ gemiddelde prijs)

 • House of Marley – Get Together Duo (€ 180)
 • Philips – TAS5505 (€ 101)
 • Huawei – Soundjoy (€ 116)
 • JBL – Charge 5 (€ 174)
 • Sony – SRS XE300 (€ 149)

Bluetooth en wifi: slim aankoppelen

De meeste draagbare modellen uit onze selectie zijn uitgerust met bluetooth multi-pairing zodat je meerdere luidsprekers kunt aansluiten op dezelfde bron. Dan gaat hetzelfde signaal naar verschillende luidsprekers. Door ze te combineren kun je met zwakkere speakers toch een krachtig geluid produceren. Hoeveel luidsprekers? Dat hangt van merk tot merk af. Bose en Sony laten elk acht koppelingen toe. Sonos kan 32 speakers aansturen. En JBL laat 100 luidsprekers toe, voor het geval je zoveel lawaai zou willen maken. De luidsprekers moeten wel van hetzelfde merk zijn, maar niet noodzakelijk hetzelfde model van dat merk.

Een andere trend is dat er steeds meer bluetooth luidsprekers ook een wifi-functie hebben. Dan spreken we over hybride luidsprekers. Het voordeel is dat je ze via je wifi-netwerk kan aansluiten op je ecosysteem met andere producten (maar alleen van hetzelfde merk). Hybride speakers hebben wel een aantal nadelen. Ze zijn niet alleen duurder, ze starten ook trager op en de batterij raakt sneller leeg omdat de microfoon en netwerkfunctie voortdurend aanstaat. En misschien reikt je wifi-signaal niet tot achteraan in de tuin. 

Beste bluetooth (+ gemiddelde prijs)

 • Huawei – Soundjoy (€ 116)
 • Sony – SRS XE300 (€ 149)
 • Sony – SRS XE200 (€ 109)

Huawei Soundjoy

Grootte en gewicht: hoeveel wil je dragen?

Kies voor een draagbare luidspreker die groot genoeg is voor mooi geluid en die tegelijk compact genoeg is om mee te nemen naar jouw bestemmingen, binnens- of buitenshuis. Maar draagbaarheid is een relatief begrip. Het gewicht is geen bezwaar voor een luidspreker die je enkel in en rond je huis gebruikt. Het is natuurlijk anders als je een speaker wilt die in je rugzak of handtas moet passen. Dat is opmerkelijk voor een product dat werd ontworpen voor globetrotters. 

Binnenshuis speelt ook de grootte van de kamer een rol wanneer je een draagbare luidspreker kiest. In een bureau van 16m² zal een luidspreker zoals een Soundlink Revolve II, een Sony SRS-XB23, een Huawei Sound Joy of een JBL Flip 6 voor kwaliteitsvolle gezelligheid zorgen. In een grotere kamer zullen ben je eerder met een Sony XE300, een JBL Charge 5 of een Motiv Go verzekerd van sonoor genot. De JBL Go 3 (de populaire minispeaker weegt amper 209 gr) is enkel geschikt voor de kleinste kamertjes.

Nog een tip: als je je draagbare luidspreker in de buurt van een plonsbad, jacuzzi of zwemvijver wilt gebruiken, kijk dan ook even na of hij bestand is tegen onderdompeling, want iets minder dan de helft is dat niet.

Beste geluidskwaliteit onder 1 000 gr (+ gemiddelde prijs)

 • Bose – Soundlink Revolve + II (€ 298)
 • Teufel – Motiv Pro (€ 228)

Bose Soundlink Revolve + II

Hoeveel mag het kosten?

Niet meer dan € 200. Vanaf die prijs zijn draagbare speakers te duur voor het gewone gebruik. De Bose Portable Home Speaker (€ 357) is een goed voorbeeld van een te duur toestel. Je betaalt voor een veelheid aan extra toepassingen, ook al gebruik je ze niet. (Geheime tip: kies eerder voor de Teuvel Motiv Go die € 228 kost en even goed is.) 

Wil je een luidspreker voor mobiel gebruik, ga dan zeker niet voor een duur toestel. Je hebt al waar voor je geld met de Sony SRS-XB23 (€ 97), vooral als je er 2 koopt en die in een stereo opstelling zet. De JBL Go 3 is behalve de kleinste ook de goedkoopste, je kan hem in je broekzak stoppen voor maar € 43.

Beste geluidskwaliteit onder € 100 (+ gemiddelde prijs)

 • Ultimate Ears – Wonderboom 3 (€ 85)
 • Sony – SRS-XE23 (€ 97)

Ultimate Ears Wonderboom 3

Op zoek naar een draagbare luidspreker?

In onze vergelijker van luidsprekers vind je nog veel meer modellen die mogelijk beter bij je behoeften passen. Neem een kijkje en vind de speaker die het beste past bij je budget, gewenste prestaties, batterijduur enzovoort.